Ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία και τη λειτουργία του Συνοριακού Σταθμού Πρεσπών βρίσκεται το σχέδιο προετοιμασίας της εγκατάστασης σημείου διέλευσης μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας στην περιοχή της λίμνης Πρέσπας. Η ωρίμανση των μελετών για την εγκατάσταση του συνοριακού σταθμού διέλευσης αναμένεται να ολοκληρωθεί ως τα τέλη Νοεμβρίου του 2023, οπότε ολοκληρώνεται και το έργο BorPres, που ξεκίνησε πριν ενάμιση χρόνο, με το συγκεκριμένο αντικείμενο και με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από εθνικούς πόρους των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Interreg – IPA CBC.

Σε χαιρετισμό του υφυπουργού Εσωτερικών (Τομέα Μακεδονίας – Θράκης) Στάθη Κωνσταντινίδη που διαβάστηκε σε εκδήλωση παρουσίασης του προγράμματος BorPres, σήμερα στη Θεσσαλονίκη, έγινε γνωστό ότι ο ρόλος του Yπουργείου ήταν καθοριστικός στην εξασφάλιση της χρηματοδότησης του έργου ενώ στη νέα προγραμματική περίοδο 2021 – 2027 εγγράφηκαν 8,5 εκ. ευρώ για την υλοποίηση της κατασκευής του σταθμού και την αγορά όλου του απαραίτητου εξοπλισμού. Έτσι, με την ολοκλήρωση του BorPres υπάρχει χρηματοδότηση στο νέο εταιρικό σχήμα που θα αναλάβει την υλοποίηση των υποδομών και στην Ελλάδα και στην Βόρεια Μακεδονία. Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Muamet Redzepi δήλωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να εργάζεται για την υλοποίηση των συγκεκριμένων έργων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιο συγκεκριμένα στην εκδήλωση για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου BorPres που διοργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη ο επικεφαλής εταίρος του προγράμματος, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, το Yπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας – Θράκης), η ΑΝΚΟ Δυτικής Μακεδονίας και το Yπουργείο εσωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, που είναι οι άλλοι εταίροι του έργου, παρουσιάστηκε η πορεία υλοποίησης και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα του έργου, με έμφαση στις τεχνικές μελέτες για την κατασκευή των εγκαταστάσεων του συνοριακού σημείου διέλευσης.

Ο δήμαρχος Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης υπογράμμισε την ανάγκη εμπλοκής όλων των ενδιαφερόμενων μερών για τη διάδοση της Πρέσπας ως παράδειγμα καλών πρακτικών, τόσο για την προστασία της βιοποικιλότητας, όσο και για τη σημασία της διασυνοριακής συνεργασίας και της φιλίας των λαών. Ο δήμαρχος του Ρέσεν Jovan Tozievski ανέφερε ότι η διάνοιξη της μεθορίου είναι σημείο – κλειδί για τη βελτίωση της διμερούς συνεργασίας ενώ η υπεύθυνη του έργου, από την πλευρά του υπουργείου Εσωτερικών (τομέα Μακεδονίας και Θράκης) Κωνσταντία Δημητρακούδη μίλησε για την περιοχή των δύο λιμνών, των τριών χωρών και των τεσσάρων εθνικών πάρκων.

Η συντονίστρια του έργου, προϊσταμένη του Τμήματος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Παρασκευή Χριστοπούλου υπογράμμισε ότι ο νέος σταθμός διέλευσης θα λύσει το μακροχρόνιο πρόβλημα της μετακίνησης και επικοινωνίας των κατοίκων των δύο χωρών στην περιοχή των Πρεσπών, ενώ θα παρέχει απευθείας σύνδεση για τις γειτονικές χώρες και θα έχει ευρύτερα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τα έργα στην ελληνική πλευρά, ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της ΑΝΚΟ Δυτικής Μακεδονίας Ιωάννης Γκίνης, σημείωσε ότι αφορούν τον οικισμό του Λαιμού και συγκεκριμένα «την εκπόνηση των μελετών για τις συνεκτικές και τις κεντρικές οδούς, για τη δημιουργία του σταθμού συνοριακής διέλευσης και την ανάπλαση της περιοχής στον οικισμό του Λαιμού που είναι κοντά στο δρόμο που κατασκευάζεται». Για τις μελέτες αυτές γνωστοποίησε ότι αναμένεται η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων που είναι στο τελικό στάδιο.

Σε ό,τι αφορά την πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας, ο επικεφαλής μονάδας στο τμήμα Διασυνοριακών Σχέσεων και Μετανάστευσης του υπουργείου Εσωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Nahim Ramuka παρουσίασε τις τεχνικές μελέτες για την ανακατασκευή, αναβάθμιση και επέκταση του κρατικού συνοριακού αστυνομικού σταθμού Markova Noga, με σύνδεση πεζών με τις εγκαταστάσεις του συνοριακού σημείου διέλευσης.

Το σχέδιο ενίσχυσης και διαχείρισης των τουριστικών ροών μετά τη διάνοιξη της συνοριακής διάβασης παρουσίασε η τεχνική σύμβουλος του Yπουργείου Εσωτερικών (τομέα Μακεδονίας και Θράκης) Ιωάννα Παπαϊωάννου. Στο σχέδιο γίνεται, μεταξύ άλλων, αναφορά στους τουρίστες που ενδιαφέρονται για την άγρια φύση, το περιβάλλον, τη γαστρονομία, την ιστορία της περιοχής, τα κρασιά του τόπου κ.α. Παράλληλα ετοιμάζεται πλάνο εξειδικευμένων δράσεων, όπως η διοργάνωση περιηγήσεων ή η δημιουργία καλαθιού αγροτικών προϊόντων. Το όραμα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για το Prespes Destination Branding παρουσίασαν ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Βασίλειος ‘Αμπας και ο τεχνικός σύμβουλος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Δημοσθένης Μπρούσαλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης