Με επίκεντρο την Πάτρα, όπου χιλιάδες καρναβαλιστές περιμένουν το «σύνθημα» για να ξεχυθούν στους δρόμους, κορυφώνονται σήμερα οι αποκριάτικες εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

Μικροί και μεγάλοι, γιορτάζουν, μασκαρεύονται και ξεφαντώνουν. 

ΠΑΤΡΑ

Την αυλαία των εκδηλώσεων άνοιξε η μπάντα του Δήμου που περιόδευσε στο κέντρο της πόλης. Αμέσως μετά δόθηκε το “πράσινο φως” για να ξεκινήσει η μεγάλη παρέλαση, στην οποία και φέτος συμμετέχουν δεκάδες γκρουπ απ’ όλη την Ελλάδα. Χρώμα, κέφι, χορός και άρματα εμπνευσμένα από την επικαιρότητα κλέβουν την παράσταση.

Μετά το τέλος της παρέλασης, οι καρναβαλιστές θα ρίξουν στην πυρά τον βασιλιά Καρνάβαλο, στον μόλο του Αγίου Νικολάου και θα ανανεώσουν το ραντεβού τους για την επόμενη χρονιά.

ΞΑΝΘΗ

Ξέφρενοι ρυθμοί και στην Ξάνθη, σε ένα αποκριάτικο καρναβάλι που επάξια θεωρείται ένα από τα καλύτερα και πιο αυθεντικά της χώρας.

Περισσότεροι από 17.000 καρναβαλιστές παίρνουν μέρος στη μεγάλη παρέλαση, ενώ οι επισκέπτες αναμένεται να ξεπεράσουν τους 300.000.  

Το βράδυ, στην γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου θα αναβιώσει για μια ακόμα χρονιά το κάψιμο του «Τζάρου». Ένα ανθρώπινο ομοίωμα «θα θυσιαστεί στις φλόγες» για να αποφύγουν οι Ξανθιώτες τους ψύλλους το καλοκαίρι.

ΑΤΤΙΚΗ

Στην Αττική, την τιμητική τους έχουν το Μοσχάτο και ο Ρέντης, όπου χιλιάδες καρναβαλιστές, μικροί και μεγάλοι, ζουν στους ρυθμούς του καρναβαλιού, συμμετέχοντας στην παρέλαση.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ

Στη Ζάκυνθο αναβιώνει σειρά εθίμων. Ξεχωρίζει η «γκιόστρα» ένα ιππικό αγώνισμα το οποίο έχει αρχίσει ως κονταρομαχία μεταξύ έφιππων. Προηγείται πομπή με στολές εποχής και άμαξες, η οποία καταλήγει στην κεντρική πλατεία της πόλης. Παράλληλα, στις πλατείες του νησιού θεατρικές ομάδες παίζουν κωμικά έργα, γνωστές ως «ομιλίες».

ΚΟΖΑΝΗ

Με τους «Φανούς», δηλαδή φωτιές σε πολλές γειτονιές της πόλης, όπου γύρω τους στήνεται υπαίθριο γλέντι γιορτάζουν σήμερα στην Κοζάνη. 

ΛΕΥΚΑΔΑ

Από το 1880 γιορτάζεται το καρναβάλι στην Λευκάδα, όπου κυρίαρχο στοιχείο είναι η σάτιρα. Σειρά εκδηλώσεων, οι οποίες ξεκίνησαν από την Τσικνοπέμπτη και τελειώνουν σήμερα, διεξάγονται στο όμορφο νησί της Επτανήσου.

ΚΕΡΚΥΡΑ

Το κάψιμο του Σιορ Καρνάβαλου είναι το ιδιαίτερο γνώρισμα στον εορτασμό της Αποκριάς στην Κέρκυρα. Προηγείται η ανάγνωση της διαθήκης του. Παράλληλα, σε διάφορα χωριά αναβιώνουν τον κορφιάτικο γάμο και το χορό των παπάδων.

ΝΑΟΥΣΑ

Στη Νάουσα ξεχωρίζει  η αναβίωση του εθίμου με τους Γενίτσαρους και τις Μπούλες, άνδρες δηλαδή ντυμένοι με γυναικεία ρούχα,  που χρονολογείται στις αρχές του 18ου αιώνα.  Η γιορτή ξεκινά από το δημαρχείο, ενώ στη συνέχεια τα μπουλούκια ξεχύνονται στην πόλη.  

ΡΕΘΥΜΝΟ

Στην Κρήτη τα βλέμματα επικεντρώνονται στο καρναβάλι του Ρεθύμνου. Καντάδες στα στενά της Παλιάς Πόλης, κυνήγι του χαμένου θησαυρού και παρέλαση αρμάτων και μεταμφιεσμένων, είναι μερικές από τις εκδηλώσεις που θα γίνουν σήμερα.