Σε πείσμα των δύσκολων καιρών που διέρχεται η πατρίδα μας, οι διοργανωτές του φετινού Ξανθιώτικου Καρναβαλιού και των 47ων Θρακικών Λαογραφικών Γιορτών επιστρατεύουν το κέφι και τη φαντασία για να σατιρίσουν μέσα από μια σειρά εορταστικών εκδηλώσεων τα κακώς κείμενα της πολιτικής ζωής της χώρας.

Ο τίτλος των φετινών Θρακικών Λαογραφικών Εκδηλώσεων «Τσίρκο η Ελλάς» είναι ενδεικτικός του μηνύματος που θέλουν να περάσουν σε όλο τον κόσμο οι διοργανωτές των εορτών που και φέτος θα κορυφωθούν με την μεγάλη καρναβαλική παρέλαση στους δρόμους της πόλης την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς.

Ο δήμαρχος Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης στο φετινό μήνυμά του επισημαίνει ότι με το πέρασμα των χρόνων το καρναβάλι της Ξάνθης «επιβάλλει τη φιλοσοφία της ελεύθερης έκφρασης, της συνύπαρξης του παραδοσιακού με το μοντέρνο και της δημιουργικής φαντασίας». Ο κ. Στυλιανίδης υπογραμμίζει ακόμη ότι μέσα από την αγαστή συνεργασία όλων των τοπικών φορέων και «την ενεργή συμμετοχή όλων επιτυγχάνεται ένα άριστο αποτέλεσμα που αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για την επιτυχία του θερμού».

Στο πρόγραμμα των φετινών καλλιτεχνικών εκδηλώσεων που ξεκινούν αύριο, ξεχωρίζουν οι συναυλίες των Σταμάτη Κραουνάκη (στις 20/2), των Apurimac (στις 23/2), του Μόμπαν Μάρκοβιτς (στις 24/2) και της Ελεωνόρας Ζουγανέλη (στις 25/2).

Οι 47ες Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές – Ξανθιώτικο Καρναβάλι περιλαμβάνουν και ποίκιλλες πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που αναμένεται να προσελκύσουν πλήθος επισκεπτών. Για μια ακόμα χρονιά οι εξήντα και πλέον πολιτιστικοί σύλλογοι της Ξάνθης διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στον εμπλουτισμό των λαογραφικών εκδηλώσεων με πληθώρα δράσεων, ενώ όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος μεγάλη σημασία δίνεται στην ψυχαγωγία των παιδιών μέσα από εκδηλώσεις γεμάτες χρώμα και μουσική.

Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται με την μεγάλη καρναβαλική παρέλαση το μεσημέρι της Κυριακής στις 26 Φεβρουαρίου ενώ με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται και η βραδινή καρναβαλική παρέλαση της προηγούμενη μέρας.

Οι 47ες Θρακικές Λαογραφικές Εκδηλώσεις ολοκληρώνονται με το κάψιμο του «Τζάρου» στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου με σε μια φαντασμαγορική ατμόσφαιρα με πυροτεχνήματα.