«Στο παραθύρι μου ήρθαν χελιδόνια. Στους λογισμούς μου ακούονται ψαλμοί για τη δόξα σου…» (Προσευχή στην Κυρία των Αγγέλων, Ζαχαρίας Παπαντωνίου).
Την κοίμηση της Θεοτόκου γιορτάζει σήμερα ο απανταχού Ελληνισμός. Χιλιάδες πιστοί απ’ όλο τον κόσμο συρρέουν στις μονές που είναι αφιερωμένες στο όνομά Της.
Η μονή της Παναγίας της Ευαγγελίστριας της Τήνου, η Παναγιά η Εκατονταπυλιανή στην Πάρο, η μονή της Παναγιάς Σουμελά και εκατοντάδες άλλες εκκλησίες, αφιερωμένες στο όνομά Της, φορούν τα γιορτινά τους, για να υποδεχθούν τους χιλιάδες πιστούς απ’ όλο τον κόσμο, που συρρέουν για να ανάψουν ένα κερί στη χάρη Της.
Η παράδοση θέλει την Μεγαλόχαρη να πληροφορήθηκε άνωθεν τον επικείμενο θάνατό της. Προσευχήθηκε στο όρος των Ελαιών, ετοιμάστηκε και ανέφερε το γεγονός στους Αποστόλους. Επειδή κατά την ημέρα της κοίμησης δεν ήταν όλοι οι Απόστολοι στα Ιεροσόλυμα, μια νεφέλη τους άρπαξε και τους έφερε κοντά της. Την τοποθέτησαν στο μνήμα της Γεσθημανής. Τρεις ημέρες αργότερα ο τάφος Της ήταν άδειος. Η Παναγία είχε αναληφθεί στους ουρανούς.
Οι δεσμοί των πιστών με τη Θεοτόκο είναι ισχυροί. Αυτή είναι που έρχεται πρώτη στο μυαλό των ανθρώπων στη δύσκολη στιγμή. Το δικό Της μεγαλείο επικαλούνται οι θνητοί σε ώρες χαράς και λύπης.
Εκείνη είναι, άλλωστε, που ο Θεός επέλεξε, μεταξύ των ανθρώπων, για να φέρει στον κόσμο τον Λυτρωτή. Εκείνη αναδείχθηκε σε σύμβολο μητρότητας στους αιώνες. Εκείνη υπέμεινε στωικά το μαρτύριο της σταύρωσης του Γιου Της.
Χιλιάδες τα προσωνύμια που έχουν αποδοθεί στη χάρη Της, προκειμένου να περιγράψουν το μεγαλείο Της.
«Εν τη Γεννήσει, την παρθενία εφύλαξας, εν τη Κοιμήσει τον κόσμον ου κατέλιπες Θεοτόκε. Μετέστης προς την ζωήν, Μήτηρ υπάρχουσα της ζωής, και ταις πρεσβείες ταις σαις λυτρουμένη, εκ θανάτου τας ψυχάς ημών».
Ωστόσο, των ανθρώπων τα έργα, συχνά, δε λογίζονται του Επουράνιου Βασιλείου την μακαριότητα.
Ήταν ανήμερα της Παναγίας όταν επέλεξαν οι Ιταλοί να τορπιλίσουν το καταδρομικό «Έλλη», που βρισκόταν στην Τήνο.
Στην Παναγία Σουμελά ο αρχιεπίσκοπος
Στην προστάτιδα του ποντιακού ελληνισμού, την Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά, βρέθηκε ο προκαθήμενος της Eλλαδικής Εκκλησίας, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, τον οποίο το Ίδρυμα Παναγία Σουμελά ανακήρυξε επίτιμο πρόεδρο, απονέμοντας του παράλληλα και το Μεγάλο σταυρό των Μεγάλων Κομνηνών.
Ο Μακαριότατος, αφού ευχαρίστησε το Δ.Σ. του Ιδρύματος για την τιμή, αναφέρθηκε στην κρίση των θεσμών που διέρχεται η κοινωνία μας και συνέστησε στους πιστούς να μην μένουν στις δυσκολίες, να βλέπουν μπροστά και να αισιοδοξούν.
«Έχουμε τη δύναμη και με τη δύναμη της εκκλησίας μπορούμε να ξεπεράσουμε τις όποιες δυσκολίες και κρίσεις», τόνισε χαρακτηριστικά.