Το τεράστιο κενό στο νόμο για τις πανελλήνιες εξετάσεις αποκαλύπτει σήμερα η zougla.gr. Με αφορμή την περίπτωση μαθητή από την Κατερίνη, αναδεικνύεται το μπάχαλο στο χώρο της παιδείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η προχειρότητα με την οποία λειτουργεί το σύστημα εισαγωγής στα ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας, αποτυπώνεται στην «τρύπα» του νόμου που επιτρέπει σε υποψηφίους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να περνούν τις πανελλήνιες εξετάσεις έχοντας «μείνει» στην τρίτη Λυκείου.

Οι ημερομηνίες διεξαγωγής των εξετάσεων είναι εκείνες που προκαλούν το κενό του νόμου και δίνουν μια φαιδρή εικόνα της λειτουργίας του κράτους. Οι πανελλαδικές εξετάσεις διεξάγονται στα τέλη Μαΐου, ενώ οι απολυτήριες του Λυκείου μέσα στον Ιούνιο. Με λίγα λόγια, μπορεί κάποιος να έχει περάσει σε κάποια ανώτατη ή ανώτερη σχολή, χωρίς να έχει το απολυτήριο Λυκείου.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, το εκπαιδευτικό σύστημα λειτουργεί κατασταλτικά, αφού χωρίς να έχει φροντίσει να κατοχυρώσει την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με βήματα, δηλαδή πρώτα ολοκλήρωση των σπουδών στο Λύκειο και μετά εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο, περιορίζεται στους υπεύθυνους των σχολών που ζητούν το απολυτήριο του Λυκείου για να ολοκληρωθεί η εγγραφή του επιτυχόντα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τη μια πλευρά, υφίσταται η άποψη εκείνων που υποστηρίζουν ότι δεν ανακύπτει κανένα πρόβλημα καθώς, έστω και την τελευταία στιγμή, γίνεται διάκριση μεταξύ επιτυχόντων στην τριτοβάθμια και αποτυχόντων στη δευτεροβάθμια.
Από την άλλη, είναι πολύ σοβαρή η επισήμανση εκείνων που υποστηρίζουν ότι σε μια λογική συνέχειας στην εκπαίδευση, δεν μπορεί το κράτος να λειτουργεί με «τεφτέρι», δηλαδή να έχει περάσει κάποιος στο Πανεπιστήμιο ενώ είναι «χρεωμένος» με μαθήματα του Λυκείου.

«Κόπηκε» στις ενδοσχολικές, πέρασε στις πανελλήνιες

Η περίπτωση μαθητή από την Κατερίνη ήταν εκείνη που άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου» στην εκπαιδευτική κοινότητα για τον τρόπο και το χρόνο που διεξάγονται οι εξετάσεις. Πρόκειται για επιτυχόντα σε ΤΕΙ που δεν κατάφερε να εγγραφεί ποτέ στη σχολή του, αφού δεν μπόρεσε να λάβει μέρος στις ενδοσχολικές εξετάσεις της τρίτης Λυκείου λόγω ασθενείας. Το θέμα έθιξε με ερώτησή του προς την υπουργό Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Κυριάκος Βελόπουλος.

Είναι «υπεράριθμος»

Η περιπέτεια του μαθητή στον οποίο αναφέρεται ο βουλευτής του ΛΑΟΣ δεν σταμάτησε ούτε όταν τελικά έδωσε εξετάσεις, τον περασμένο Σεπτέμβριο, για να πάρει το απολυτήριο Λυκείου. Όταν επέστρεψε στη σχολή του για να εγγραφεί, του είπαν ότι θα πρέπει να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά κολλήματα, για να μπορέσει να εισαχθεί ως υπεράριθμος.

Μιλήσαμε με τον Θέμη Κοτσιφάκη, μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, ο οποίος παραδέχεται ότι πρόκειται για ένα από τα πλέον παράλογα φαινόμενα του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

«Γελοιότητα» του συστήματος χαρακτηρίζει το γεγονός ότι πρώτα δίνει κάποιος εξετάσεις για το Πανεπιστήμιο και μετά για το Λύκειο, το μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Πιερίας, Στάθης Σημαιωνίδης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης