Απεργία σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς μέχρι και την επόμενη Τρίτη αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες ως απάντηση στο μέτρο της επίταξης.

Έτσι, τουλάχιστον έως το πρωί της Τρίτης 29 Ιανουαρίου, δεν θα κυκλοφορήσουν το μετρό, ο ηλεκτρικός, το τραμ, ο Προαστιακός, τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ. Ήδη, όμως, έχει προκηρυχθεί 24ωρη απεργία για την επόμενη Πέμπτη.

Ο αναβρασμός είναι μεγάλος για την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε επιστράτευση των εργαζομένων και επίταξη των μέσων μαζικής μεταφοράς, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης μετά το πέρας πολύωρης σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Πώς θα κινηθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Μέχρι το βράδυ της Πέμπτης (λήξη της βάρδιας) παρατείνεται η απεργία σε τραμ και ηλεκτρικό σιδηρόδρομο που επρόκειτο να λήξει στις 16.00 το απόγευμα.

Από το πρωί της Παρασκευής οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία της ΕΘΕΛ κατέρχονται σε επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες, όπως και οι εργαζόμενοι στον Προαστιακό, που αύριο αναμένεται να ακινητοποιηθεί.

Οι εργαζόμενοι στην ΕΘΕΛ, στα τρόλεϊ και στον Προαστιακό ανακοίνωσαν επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες από αύριο, Παρασκευή, μέχρι την Τρίτη 29 Ιανουαρίου.

Την Παρασκευή, σε 24ωρη απεργία κατεβαίνουν επίσης οι εργαζόμενοι σε ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ, οι οποίοι θα αποφασίσουν σε αυριανή γενική συνέλευση για τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους.

«Ας έρθουν να μας πάρουν νεκρούς»

«Η επίταξη είναι χούντα. Ας έρθουν να μας πάρουν νεκρούς. Ο Χατζηδάκης είναι φασίστας. Ντροπή, κ.κ. Κουβέλη και Βενιζέλε». Με αυτά τα λόγια οι εργαζόμενοι του μετρό απάντησαν -μέσω της κάμερας της Ζούγκλας- στην ανακοίνωση του υπουργού Κ. Χατζηδάκη για το μέτρο της επιστράτευσης.

Μετά την ανακοίνωση, μάλιστα, της κυβέρνησης για επίταξη και τα τρόλεϊ -που μέχρι πριν από λίγο κινούνταν κανονικά- αποσύρονται από τους δρόμους του λεκανοπεδίου. Ο ΟΑΣΑ εξήγγειλε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες και οχύρωση των εργαζομένων του στα αμαξοστάσια. Οι απεργοί οχυρώνονται στο αμαξοστάσιο, παραμένοντας αμετακίνητοι στις θέσεις τους.

Ακούστε τι δήλωσε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του Μετρό, Αντώνης Σταματόπουλος στη Ζούγκλα:

«Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο»


(Μετά την ολοκλήρωση της πεντάωρης σύσκεψης στο Μαξίμου)

Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε σε δηλώσεις του ότι από την πρώτη στιγμή έγινε σαφές πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εξαίρεσης από το ενιαίο μισθολόγιο. Παράλληλα, κατηγόρησε τους συνδικαλιστές της ΣΤΑΣΥ πως αποφάσισαν «να ακολουθήσουν τον δρόμο της τυφλής σύγκρουσης και ακόμη περισσότερο να υιοθετήσουν αθέμιτες πρακτικές ως προς την απεργία και να μη σεβαστούν σαφέστατες αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης».

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αδιαφορεί, ούτε να παρακολουθήσει μια προσχηματική προσπάθεια δήθεν καλής θέλησης» είπε όσον αφορά στην πρόταση των απεργών να αναστείλουν προσωρινά τις κινητοποιήσεις, αν παραμείνει σε ισχύ η υπάρχουσα ΣΣΕ μέχρι τη λήξη της μετενέργειας.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο από το να προχωρήσουμε στο μέτρο της επίταξης» ανακοίνωσε ο κ. Χατζηδάκης, γνωστοποιώντας ότι η σχετική εισήγησή του έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό.

«Παράλληλα», πρόσθεσε, «η Δικαιοσύνη θα ακολουθήσει τον δικό της δρόμο με τις έρευνες που κάνει ως προς τις πρακτικές που ακολουθήθηκαν και ως προς την περιφρόνηση των αποφάσεων των δικαστηρίων».

Oι απεργοί ζητούν την ισχύ της υπάρχουσας συλλογικής σύμβασης εργασίας (ΣΣΕ) μέχρι τη λήξη της μετενέργειάς της και την έναρξη διαλόγου για την υπογραφή νέας ΣΣΕ.

«Κατανοώντας το επιβατικό κοινό και τις δυσκολίες μετακίνησής του, είμαστε διατεθειμένοι, εφόσον η κυβέρνηση δεσμεύεται για τα παραπάνω, να αναστείλουμε προσωρινά τις κινητοποιήσεις μας» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι διοικήσεις του Επιχειρησιακού Σωματείου Εργαζομένων Μετρό (ΣΕΛΜΑ), του Σωματείου Ηλεκτροδηγών Αττικό Μετρό (ΣΗΑΜ), του Σωματείου Εργαζομένων Κέντρου Ελέγχου Λειτουργίας Μετρό Αθηνών και η Ένωση Εργαζομένων ΗΣΑΠ.

Τι προβλέπει η διαδικασία της πολιτικής επιστράτευσης

Η πολιτική επιστράτευση κηρύσσεται με βάση το Νομοθετικό Διάταγμα 17/1974 «Περί Πολιτικής Σχεδιάσεως Εκτάκτου Ανάγκης», το οποίο αναφέρει ότι κατάσταση εκτάκτου ανάγκης είναι κάθε αιφνίδια κατάσταση προκαλούμενη είτε από φυσικά ή από άλλα γεγονότα ή από ανωμαλίες κάθε φύσης και η οποία έχει ως αποτέλεσμα την παρακώλυση και τη διατάραξη της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας.

Σε όσους καλούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους διανέμονται «φύλλα πορείας» ή «φύλλα ατομικής προσκλήσεως πολιτικής επιστράτευσης» και την ευθύνη για την παρακολούθηση της διαδικασίας έχουν οι κατά τόπους Αρχές.

Η άρνηση αποδοχής του «φύλλου πορείας» επισύρει ποινικές ευθύνες, αλλά και διοικητικές ποινές. Στην περίπτωση αυτή κινείται άμεσα η αυτόφωρη διαδικασία και με εισαγγελική παρέμβαση αυτός που αρνείται το φύλλο πορείας συλλαμβάνεται και δικάζεται στο Αυτόφωρο.

Εφόσον απουσιάζει ο παραλήπτης του φύλλου πορείας, αυτό θυροκολλείται και αναλαμβάνει η Αστυνομία τον εντοπισμό του.

Την Παρασκευή η συζήτηση της αγωγής της ΣΤΑΣΥ

Αναβολή μίας ημέρας πήρε η συζήτηση της αγωγής της ΣΤΑΣΥ ΑΕ, με την οποία στρέφεται κατά των επτά Σωματείων εργαζομένων του Μετρό ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία τους.

Η συζήτηση αναβλήθηκε για την Παρασκευή μετά από αίτημα των συνηγόρων του «Σωματείου Εργαζομένων Κέντρου Ελέγχου Λειτουργίας Μετρό Αθηνών» οι οποίοι ανέφεραν στο δικαστήριο ότι η απόφαση για επιστράτευση των απεργών δεν τους γνωστοποιήθηκε μέχρι και την εκφώνηση της απόφασης.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Την αντίθεσή της στο μέτρο της επίταξης εξέφρασε η ΔΗΜΑΡ αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης της κυβέρνησης.

«Η επίταξη συνιστά ακραία επιλογή διαχείρισης της κρίσης και δεν βρίσκει σύμφωνη τη Δημοκρατική Αριστερά» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση και προστίθεται: «Σε μια περίοδο που η κοινωνία πιέζεται αφόρητα, αυτό που χρειάζεται είναι η εξάντληση κάθε δυνατότητας για συνεννοήσεις».

Το κόμμα του Φώτη Κουβέλη σχολιάζει επίσης ότι «οι αδιαλλαξίες από κάθε πλευρά δεν διευκόλυναν την ανεύρεση λύσεων».

Ως την πιο ήπια απόφαση που μπορούσε να ληφθεί εκ μέρους της κυβέρνησης χαρακτηρίζουν κύκλοι του ΠΑΣΟΚ την απόφαση για επιστράτευση και επίταξη στο μετρό, καθώς, όπως προσθέτουν, υπάρχουν και σωματεία μέσα στο μετρό που προσανατολίζονται υπέρ του διαλόγου και θέλουν να δουλέψουν.

ΚΚΕ: «Πράξη ωμού αυταρχισμού η επίταξη»

«Η απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει την επίταξη των απεργών εργαζομένων στο Μετρό αποτελεί πράξη ωμού αυταρχισμού που στρέφεται ενάντια στα στοιχειώδη δικαιώματα όλων των εργαζομένων» τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Καλεί τον λαό να καταδικάσει την κυβέρνηση και να εκφράσει την αλληλεγγύη του στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στο μετρό και στα άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς όπως επισημαίνει «πρέπει να παραμείνουν όρθιοι και να μην υποκύψουν, ώστε να αποτύχουν ο αυταρχισμός και η κυβερνητική αδιαλλαξία».

Συνεχίζεται η ταλαιπωρία

Με γενικό μποτιλιάρισμα στους δρόμους της πρωτεύουσας λόγω της απεργίας και των στάσεων εργασίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, οι κάτοικοι της Αθήνας είναι αντιμέτωποι με τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο μετρό, τα λεωφορεία, το τραμ και τον ηλεκτρικό, την ώρα που η κυβέρνηση και οι συνδικαλιστές βρίσκονται σε μετωπική σύγκρουση.


Συγκεντρωμένοι στα Σεπόλια οι εργαζόμενοι του μετρό

Η εισαγγελία αναμένεται μέχρι αύριο να έχει ολοκληρώσει την έρευνα των καταγγελιών για εργαζομένους οι οποίοι φέρονται να αμείβονται κανονικά κατά τις ημέρες της απεργίας έχοντας δηλώσει είτε κανονική άδεια είτε ασθένεια.

Από την άλλη πλευρά, οι συνδικαλιστές και οι απεργοί έχουν οχυρωθεί στο αμαξοστάσιο της «Αττικό Μέτρο» στα Σεπόλια και αφήνουν να εννοηθεί πως αναμένουν επίθεση των ΜΑΤ, κλιμακώνοντας έτσι την ένταση που επικρατεί μεταξύ των εργαζομένων. Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι του μετρό απεργούν για 8η συνεχή ημέρα.


Από το βράδυ έχουν συγκεντρωθεί στο αμαξοστάσιο οι εργαζόμενοι


Παρά το τελεσίγραφο της κυβέρνησης, οι απεργίες συνεχίζονται

Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης
Φωτογραφίες – video: Παναγιώτης Σαγκούρης