Ολοένα περισσότερα στοιχεία που συνδέουν την Κύπρο με το σκάνδαλο παρακολουθήσεων στην Ελλάδα βλέπουν το φως της δημοσιότητας ενώ πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν εκ νέου διερεύνηση της υπόθεσης.
Σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της, η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» αποκαλύπτει ότι τρεις από τις εταιρείες που διερευνήθηκαν στην Ελλάδα από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών έχουν Ελληνοκύπριους αξιωματούχους.
Και οι τρεις εταιρείες σύμφωνα με το δημοσίευμα αποτέλεσαν αντικείμενο ερευνών της ΕΑΔ με αφορμή τις παρακολουθήσεις σε βάρος του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη. Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», και οι τρεις εταιρείες συνδέονται με την εταιρεία Intellexa, τον έλεγχο της οποίας έχει ο πρώην ισραηλινός πράκτορας Ταλ Ντίλιαν, ιδιοκτήτης του περιβόητου μαύρου βαν που απασχόλησε την Κύπρο το 2019.
Το ΑΚΕΛ, ζητά από την κυπριακή κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις για τον χειρισμό της διαβόητης «υπόθεσης του μαύρου βαν», προτάσσοντας την απόφαση των εισαγγελικών αρχών της χώρας να απαλλάξουν τον ιδιοκτήτη του, Ταλ Ντίλιαν, από όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε σε σχέση με την λειτουργία εταιρειών παραγωγής κατασκοπευτικού υλικού στην Κύπρο.
Στη διασύνδεση της Κύπρου με το σκάνδαλο παρακολουθήσεων στην Ελλάδα αναφέρθηκε και ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης ο οποίος σε δημοσιογραφική διάσκεψη κάλεσε την Κυπριακή Κυβέρνηση να ανοίξει ξανά τον φάκελο της υπόθεσης, σημειώνοντας πως η εταιρεία που έκανε χρήση του λογισμικού Predator στην Ελλάδα έχει ως έδρα της την Κύπρο.
Υπενθυμίζεται ότι την εποχή εκείνη ξεκίνησαν έρευνες για την εισαγωγή στο νησί ενός μαύρου βαν, το οποίο μπορούσε να υποκλέψει δεδομένα από κινητά τηλέφωνα. Παρά τον σάλο που προκλήθηκε τότε, η υπόθεση Ντίλιαν έπεσε στα μαλακά, αφού ο γενικός εισαγγελέας της Κύπρου διέταξε για αναστολή της ποινικής του δίωξης, με αποτέλεσμα ο Ντίλιαν να εγκαταλείψει την Κύπρο και να μεταφέρει κάποιες από τις εργασίες του στην Ελλάδα.
Το σκάνδαλο μπαίνει στον προεκλογικό αγώνα
Στο μεταξύ η διασύνδεση της Κύπρου με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα φαίνεται ότι θα απασχολήσει την πολιτική ζωή του τόπου και ενόψει και των προεδρικών εκλογών του Φεβρουαρίου.
Ήδη ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και ανεξάρτητος υποψήφιος Νίκος Χριστοδουλίδης, εξέδωσε ανακοίνωση σημειώνοντας πως θεωρεί «νομική και ηθική υποχρέωση της πολιτείας να διερευνήσει τυχόν διασύνδεση της Κύπρου με την υπόθεση».
Μια ενδεχόμενη επαναφορά της συζήτησης για της παρακολουθήσεις στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής της Κύπρου, θα υποχρέωνε τον ανθυποψήφιο του κ. Χριστοδουλίδη, Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, να επανατοποθετηθεί για την σχέση του ιδίου και του κόμματος του με τον Αβραάμ Σαχάκ Άβνι, ιδιοκτήτη της εταιρείας NCIS Intelligence και στενού συνεργάτη του Ντίλιαν, καθώς η εταιρεία του κ. Άβνι είχε εγκαταστήσει το 2019 σύστημα ασφαλείας στις κτηριακές εγκαταστάσεις του ΔΗΣΥ.
Η κυπριακή κυβέρνηση επαναλαμβάνει, δια του εκπροσώπου της Μάριου Πελεκάνου, τη θέση ότι τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα δεν έχουν καμία σχέση με την Κύπρο. Μάλιστα, υποστήριξε ότι «ουδέποτε κατά την εννιαετή διακυβέρνηση του Προέδρου Αναστασιάδη επιτράπηκε ή έγινε ανεκτή έστω και εμμέσως η παρακολούθηση οποιουδήποτε πολιτικού προσώπου, πολιτικών κομμάτων, δημοσιογράφων, ΜΜΕ και νομοταγών πολιτών».
Πηγή: Deutsche Welle