Επιμέλεια: Γιώργος Στογιάννος*
Ελληνικό δικαστήριο ανέτρεψε την απόφαση με την οποία είχε διαταχθεί η κατάσχεση του φορτίου ιρανικού πετρελαίου που μετέφερε το δεξαμενόπλοιο «Pegas» ανοιχτά της Εύβοιας, στην περιοχή της Καρύστου, τον Απρίλιο.
Η κατάσχεση του φορτίου του δεξαμενόπλοιου είχε προκαλέσει την αντίδραση της ιρανικής πλευράς, η οποία προχώρησε σε αντίποινα με την επιδρομή και εν συνεχεία την κατάληψη των δύο ελληνικών τάνκερ από Ιρανούς κομάντος στον Περσικό Κόλπο, στο Στενό του Ορμούζ. Τα πλοία αυτά ήταν το «Delta Poseidon» της εταιρείας Delta Tankers του Διαμαντή Διαμαντίδη και το «Prudent Warrior» της εταιρείας Polembros Shipping Limited, συμφερόντων του Σπύρου Πολέμη.
#BREAKING A second Greek-flagged oil tanker, Prudent Warrior, has also been seized by the Iranian military, according to @LloydsList.
The seizure of the two vessels comes in response to Greece’s move to seize an Iranian tanker and letting the US confiscate its crude oil. pic.twitter.com/R2THAMo1d4ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ— Iran International English (@IranIntl_En) May 27, 2022
Τα δεξαμενόπλοια ελληνικών συμφερόντων παραμένουν υπό κατάληψη από τις 27 Μαΐου από τους Φρουρούς της Επανάστασης, οι οποίοι ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση.
Αμέσως μόλις έγινε γνωστή η κατάληψη των δύο τάνκερ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης, έπειτα από εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, πραγματοποίησε διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό πρέσβη στην Αθήνα, ενώ ενημερώθηκαν η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και ο Διεθνής Οργανισμός Ναυτιλίας.
Συγκεκριμένα, η Ελλάδα έχει χαρακτηρίσει την κατάληψη των δύο δεξαμενόπλοιων «πειρατεία» και έχει καλέσει την άλλη πλευρά να τα απελευθερώσει. Ανάλογο αίτημα έχουν εκφράσει και άλλες πλευρές: ΗΠΑ, Κομισιόν, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία κ.ά.
Τι μεταδίδει το Reuters
Ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters αναφέρει τα εξής: «Ελληνικό δικαστήριο ανέτρεψε την Τετάρτη προηγούμενη δικαστική απόφαση που επέτρεψε την κατάσχεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέρους του φορτίου ιρανικού πετρελαίου ενός δεξαμενόπλοιου υπό ιρανική σημαία στα ανοικτά των ελληνικών ακτών, δήλωσαν τρεις πηγές που γνωρίζουν το θέμα.
Το περιστατικό είχε οδηγήσει σε οργισμένη αντίδραση από το Ιράν, με τις ιρανικές δυνάμεις να κατάσχουν τον περασμένο μήνα δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια στον Κόλπο, αφού η Τεχεράνη προειδοποίησε ότι θα λάβει “τιμωρητικά μέτρα” κατά της Αθήνας. Το Ιράν είχε, επίσης, ασκήσει έφεση κατά της αρχικής δικαστικής απόφασης, δήλωσε μια νομική πηγή, η οποία δεν κατονομάζεται.
“Η προσφυγή για την ανατροπή της απόφασης έγινε δεκτή από το δικαστήριο”, δήλωσε η πηγή. “Θα είναι δύσκολο να ανατραπεί αυτή (η απόφαση του Εφετείου)”.
Δεν ήταν άμεσα σαφές εάν η αμερικανική ή η ελληνική κυβέρνηση θα προσβάλουν την απόφαση η οποία εκδόθηκε από το Εφετείο Χαλκίδας. Το αποτέλεσμα της έφεσης δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί. Η Ελλάδα είχε χαρακτηρίσει “πειρατεία” την κατάληψη των δύο ελληνικών δεξαμενόπλοιων από το Ιράν στον Κόλπο.
Η υπόθεση προέκυψε όταν οι ελληνικές αρχές τον Απρίλιο δέσμευσαν το υπό ιρανική σημαία Lana, πρώην Pegas, με 19 μέλη ρωσικού πληρώματος στο πλοίο, κοντά στις ακτές της Νότιας Εύβοιας, λόγω των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το πλοίο απελευθερώθηκε σύντομα λόγω επιπλοκών σχετικά με την ιδιοκτησία του. Τον Μάιο οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέσχεσαν μέρος του ιρανικού φορτίου πετρελαίου που κρατούσαν στο πλοίο και το μετέφεραν σε άλλο πλοίο, μετά την αρχική απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου.
Σε μια ξεχωριστή υπόθεση, οι ελληνικές αρχές κατέσχεσαν αργότερα και πάλι το Lana, ενεργώντας βάσει προσωρινής δικαστικής απόφασης για υποτιθέμενα χρέη σε άλλη ναυτιλιακή εταιρεία, που εκπροσωπήθηκε από τον δικηγόρο Γιώργο Κοζανίδη. Ο Κοζανίδης αρνήθηκε να αποκαλύψει το όνομα της εταιρείας που εκπροσωπεί, αλλά δήλωσε στο Reuters ότι η υπόθεση σχετίζεται με απλήρωτες υπηρεσίες ρυμούλκησης».
*Με πληροφορίες από Reuters