Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Η χώρα μας φαίνεται ότι υπερβαίνει τις οδηγίες των αρμόδιων οργανισμών σχετικά με τη λήψη μέτρων προφύλαξης στις κηδείες των θυμάτων του κορωνοϊού, καθώς, όπως προκύπτει από τα επίσημα έγγραφα, οι πρακτικές υπερβολών (σφραγισμένο φέρετρο, μεταφορά του από ανθρώπους με ειδικές στολές, απαγόρευση προσέγγισης του νεκρού) παραπέμπουν στο πρωτόκολλο των θυμάτων του… Ebola και όχι του Covid-19.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το θέμα αποκάλυψε ο ερευνητής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και του Πανεπιστημίου Πατρών, Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, τονίζοντας ότι τόσο η τεχνική έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), όσο και εκείνη του αντίστοιχου αμερικανικού οργανισμού (CDC) αναφέρουν ρητά πως τα άμεσα συγγενικά πρόσωπα του θανόντος μπορούν όχι μόνο να παρευρίσκονται στην κηδεία, αλλά, αν το λατρευτικό τους πιστεύω είναι τέτοιο που τους επιβάλλει ακόμη και επεμβατικές διαδικασίες φροντίδας της σορού, να το πράξουν, τηρώντας βέβαια συγκεκριμένα τα Μέτρα Ατομικής Προστασίας.

Όμως, εκτός από τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους, παρατηρούμε ότι και ο ΕΟΔΥ εξέδωσε ακριβώς τις ίδιες οδηγίες για τις κηδείες και τη μεταφορά των θυμάτων του Covid-19 από τον περασμένο Απρίλιο! Οι  οδηγίες αυτές εναρμονίζονται πλήρως με τον αρμόδιο ευρωπαϊκό οργανισμό (ECDC) καθώς και τον αμερικανικό (CDC).

Ωστόσο, ως γνωστόν, στη χώρα μας ακολουθείται άλλο πρωτόκολλο, με αποτέλεσμα οι κηδείες να γίνονται με «υπερβολικά» και εν πολλοίς, σύμφωνα με τις οδηγίες, «αχρείαστα» μέτρα, προκαλώντας, όπως σχολιάζει ο δρ Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, μια «μη αναστρέψιμη» βλάβη στους συγγενείς των θανόντων, οι οποίοι ουσιαστικά δεν έχουν τη δυνατότητα να «αποχαιρετήσουν» τους ανθρώπους τους όπως θα ήθελαν προκειμένου να αποφύγουν, με την τήρηση των «βασικών» μέτρων προστασίας, τον κίνδυνο διασποράς του ιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ευρωπαϊκός οργανισμός (διαβάστε ολόκληρο το έγγραφο εδώ) ορίζει μεταξύ άλλων τα εξής:

Ο οργανισμός συμπληρώνει επίσης το εξής:

Καθώς η πρακτική φροντίδας των αποθανόντων διαφέρει ανάλογα με τις τοπικές, πολιτισμικές και θρησκευτικές συνθήκες, θα πρέπει να υπάρξει διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους, ιδίως τους θρησκευτικούς εκπροσώπους, για να εξασφαλιστεί ότι οι αλλαγές στην παγιωμένη πρακτική είναι αποδεκτές. Είναι πιθανόν μια συζήτηση με διαφάνεια με τους εν λόγω επικεφαλής των κοινωνικών ομάδων να κριθεί απαραίτητη για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης μεταξύ των αρχών και της κοινότητας.

Όσον αφορά στη διαδικασία της κηδείας, οι οδηγίες αναφέρουν ότι πρέπει να τηρούνται οι «βασικές προφυλάξεις».

Όσον αφορά δε στη «φύλαξη και προετοιμασία της σορού πριν από την ταφή/αποτέφρωση»:

«Η κάλυψη με σάβανο και η προετοιμασία της σορού για έκθεση ή/και την κηδεία μπορούν να πραγματοποιηθούν με την τήρηση των κατάλληλων βασικών προφυλάξεων και τη χρήση ΜΑΠ για την πρόληψη της μετάδοσης του ιού μέσω της άμεσης επαφής. Απαιτείται τουλάχιστον χρήση γαντιών και μακρυμάνικης αδιάβροχης ρόμπας».

Μπορεί να πραγματοποιηθεί έκθεση της σορού για τους πενθούντες. «Εάν οι συγγενείς ή οι θρησκευτικοί εκπρόσωποι πρόκειται να αγγίξουν τη σορό, θα πρέπει να τηρούνται οι βασικές προφυλάξεις και να χρησιμοποιούνται ΜΑΠ για την πρόληψη της μετάδοσης μέσω της άμεσης επαφής. Απαιτείται τουλάχιστον χρήση γαντιών και μακρυμάνικης αδιάβροχης ρόμπας.

»Το προσωπικό πρέπει να εξασφαλίζει ότι παρέχεται βοήθεια στους συγγενείς για την κατάλληλη χρήση των ΜΑΠ. Εάν η διαθεσιμότητα των ΜΑΠ είναι περιορισμένη ή δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό για να επιβλέπει τους επισκέπτες, να εξετάζεται το ενδεχόμενο περιορισμού του αγγίγματος κατά την έκθεση».

Ωστόσο, οι οδηγίες του Υπουργείου Υγείας που εκπονήθηκαν στις 07/05/2020 και που αναφέρονται στη μεταφορά των σορών θυμάτων Covid-19, υπερβαίνουν τις επίσημες οδηγίες και ορίζουν ρητά ότι το φέρετρο σε όλες τις περιπτώσεις θα πρέπει να παραμένει σφραγισμένο!

Εδώ προκύπτει το εξής ερώτημα: Δεδομένου πάντα ότι η προφύλαξη της υγείας αποτελεί την υπέρτατη προτεραιότητα σε όλες τις περιπτώσεις τελετών, για ποιον λόγο η χώρα μας επιλέγει να ακολουθήσει το πρωτόκολλο για τις κηδείες που… ορίζεται για τα θύματα του Ebola και όχι αυτό που προβλέπεται από τις πλέον επίσημες αρχές σε Ευρώπη και ΗΠΑ, οδηγίες μάλιστα τις οποίες αποδέχεται και ο ΕΟΔΥ;

Δείτε συγκεκριμένα τι ισχύει για τις κηδείες θυμάτων του Ebola σε σύγκριση με αυτές των θυμάτων του κορωνοϊού:

Επειδή τέτοιες υπερβάσεις δεν μπορούν να γίνονται με αυθαίρετες εκτιμήσεις και αποφάσεις, αλλά πρέπει να βασίζονται σε σοβαρά επιστημονικά δεδομένα, θα πρέπει να εξηγηθεί με πειστικά τεκμήρια για ποιον λόγο ακολουθείται αυτή η πρακτική στη χώρα μας.

Φωτογραφίες: Eurokinissi

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης