Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης
Την αντίστροφη πορεία από αυτή που ακολουθεί η πλειονότητα των λαμπρών επιστημονικών μυαλών της χώρας μας, αυτή της «ξενιτιάς», επέλεξε ο χειρουργός ορθοπεδικός Παναγιώτης Νταγιόπουλος.
Έχοντας σπουδάσει και διακριθεί στο εξωτερικό στη δύσκολη και τόσο… απαραίτητη επιστήμη του, τη χειρουργική γόνατος, με τελευταίο σταθμό τη Λυών της Γαλλίας, ο 38χρονος γιατρός επέλεξε να αφήσει μια καριέρα… στρωμένη κι έτοιμη και να επιστρέψει, πριν από λίγες εβδομάδες, στην «αβεβαιότητα» της Αθήνας, «για να χειρουργώ Έλληνες, εδώ στον τόπο μου», όπως τονίζει χαρακτηριστικά…
Πριν ακόμα προσαρμοστεί στη διαφορετική ελληνική πραγματικότητα, η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Γόνατος τον επέλεξε για να σταλθεί ως διακεκριμένος χειρουργός σε γνωστά ιατρικά κέντρα της Ασίας και του Ειρηνικού, προκειμένου να χειρουργήσει μαζί με τους κορυφαίους γιατρούς της κάθε χώρας, να ανταλλάξουν απόψεις και τεχνικές.
«Πρόκειται για χώρες εκτός οικονομικής κρίσης κι αυτό φαίνεται και στον τομέα της υγείας: υψηλό επίπεδο, δεν τους λείπει απολύτως τίποτα σε υλικοτεχνικές υποδομές και γνώσεις και μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους… ανθρώπινα», σχολιάζει ο Παναγιώτης Νταγιόπουλος στο φακό του zougla.gr.
Στη συνέχεια, ο ορθοπεδικός ταξίδεψε στο Βιετνάμ, προκειμένου να επιδείξει στα νοσοκομεία της χώρας χειρουργικές τεχνικές για τους χιαστούς. «Πολύ δυνατή εμπειρία, να σε περιμένουν κάπου και να σε υποδέχονται με χαρά, προκειμένου να μάθουν από σένα. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον η διαφορά στις παθήσεις που έχουν στις αναπτυγμένες και στις αναπτυσσόμενες χώρες. Στην Αυστραλία για παράδειγμα έχουν αυξημένο αριθμό κακώσεων, επειδή αθλούνται πολύ, ενώ στο Βιετνάμ σοβαρά προβλήματα με τα τροχαία. Φυσικά αυτές οι διαφορές ισχύουν και για τις αμοιβές των γιατρών», τονίζει.
Και πριν… προλάβει καλά καλά να οργανώσει το γραφείο του στην Αθήνα, ο Παναγιώτης Νταγιόπουλος αναχώρησε και πάλι, αυτή τη φορά για συνέδριο στο Άμστερνταμ, όπου θα ανακοινώσει κάποιες νέες τεχνικές που θα κάνουν τη ζωή –και την αποκατάσταση- των ασθενών… ευκολότερη.
Επόμενος σταθμός για τον ίδιο, που διατηρεί πάντα τη βάση του στη χώρα μας με το ιατρείο του στο Κολωνάκι, η συνεργασία μέσω υποτροφίας με την ιατρική ομάδα μιας εκ των κορυφαίων ποδοσφαιρικών ομάδων του κόσμου, της Τσέλσι του Λονδίνου…
Και στην Ελλάδα; «Το Ε.Σ.Υ. έχει ιδιαιτερότητες, αλλά έχει και πολλά καλά. Αρκεί φυσικά να γνωρίζουμε ότι βασίζεται στους… γιατρούς του. Κατά τα άλλα στην Ελλάδα έχουμε υψηλό επίπεδο υπηρεσιών κι ανεβαίνει όταν φέρνουμε την επιστημονική κουλτούρα από το εξωτερικό πίσω, κυρίως από χώρες της βόρειας Ευρώπης. Σκοπός μου να εφαρμοστούν οι τεχνικές από το εξωτερικό πλέον και στους Έλληνες ασθενείς»…