Απέρριψε το Συμβούλιο της Επικρατείας τις προσφυγές των δικαστικών Ενώσεων που ζητούσαν να ανασταλεί προσωρινά η υποβολή δηλώσεων πόθεν έσχες (περιουσιακής κατάστασης) από τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς.
Οι δικαστικές Ενώσεις του Συμβουλίου Επικρατείας, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και των Διοικητικών Δικαστών είχαν προσφύγει κατά του νόμου, προβάλλοντας εννέα λόγους ακύρωσης του νομικού πλαισίου.
Με την απόφαση του ΣτΕ, κρίνεται ότι συντρέχουν «επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος», οι οποίοι επιβάλλουν «ανά εύλογα χρονικά διαστήματα, περιοδική υποβολή των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης, όχι μόνο για την πρόληψη και καταστολή ενδεχόμενων κρουσμάτων διαφθοράς των υπόχρεων προσώπων», αλλά και για την «εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών αφενός, και των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών αφετέρου».
Η κυρία αίτηση ακύρωσης των δικαστικών Ενώσεων θα συζητηθεί την 1η Μάρτιου 2019 στην Ολομέλεια του ΣτΕ.
Στην αίτηση ακύρωσης οι Ενώσεις χαρακτηρίζουν ασύμβατες με το Σύνταγμα αρκετές από τις ρυθμίσεις που θεσπίστηκαν για το πόθεν έσχες μετά την προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ, η οποία είχε μπλοκάρει προ έτους και τον προηγούμενο νόμο.
Ένα από τα επιχειρήματά τους είναι ο τρόπος επιλογής των μελών του οργάνου που θα κάνει τον έλεγχο περιουσιακής κατάστασης και το γεγονός ότι συνεχίζει να υφίσταται υποχρέωση δήλωσης των μετρητών χρημάτων και των κινητών πραγμάτων μεγάλης αξίας που υπάρχουν στην κατοχή τους εκτός Τραπέζης.