Ελεύθερος και χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο αφέθηκε ο πρώην γενικός γραμματέας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών και άλλοτε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης, μετά την απολογία του σε ειδικό ανακριτή, αρμόδιο για θέματα διαφθοράς κρατικών αξιωματούχων με την κατηγορία της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος.
Η κατηγορία σε βάρος του, η οποία μάλιστα έχει απαγγελθεί με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου αφορά ανείσπρακτα πρόστιμα τα οποία είχαν «παγώσει» στο Υπουργείο Οικονομικών για παραβάσεις της νομοθεσίας σχετικά με το πετρέλαιο θέρμανσης. Τα πρόστιμα αυτά που ξεπερνούν τα 15 εκατομμύρια ευρώ είχαν βεβαιωθεί σε επιχειρήσεις και εταιρείες μέσα στο 2010 και το 2011, μετά τη διασταύρωση των στοιχείων από το σύστημα ΗΦΑΙΣΤΟΣ.
Ο κ. Καπελέρης ο οποίος είχε οδηγηθεί σε παραίτηση μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης εναντίον του, αρνήθηκε στην απολογία του την κατηγορία που αντιμετωπίζει. Σύμφωνα με πληροφορίες, υποστήριξε πως δεν «χάρισε» κανένα πρόστιμο, αλλά επρόκειτο για εκπρόθεσμες ενημερώσεις του συστήματος ΗΦΑΙΣΤΟΣ και σε καμία περίπτωση δεν αφορούσαν λαθρεμπόριο καυσίμων. Σύμφωνα με τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, οι εκπρόθεσμες αυτές εγγραφές οφείλονταν στην προβληματική διαδικασία του συστήματος ΗΦΑΙΣΤΟΣ. Όπως έχει υποστηρίξει άλλωστε σε δηλώσεις του ο κ. Καπελέρης, εάν επιβάλλονταν τα πρόστιμα αυτά τα οποία αφορούσαν χιλιάδες επιχειρήσεις, θα απειλούνταν με κλείσιμο πολλές απ’ αυτές. Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του κ. Καπελέρη, αναμενόταν νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση του ζητήματος η οποία όμως είχε καθυστερήσει.
Η παραγγελία για την άσκηση της ποινική δίωξης σε βάρος του κ. Καπελέρη είχε δοθεί από τον οικονομικό εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη, τον περασμένο Ιανουάριο, μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης που είχε διενεργηθεί με αφορμή τις καταγγελίες του πρώην γενικού γραμματέα πληροφοριακών συστημάτων Διομήδη Σπινέλλη για «παραμηχανισμό» στον Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να μπλοκάρει η είσπραξη προστίμων από λαθρεμπόριο καυσίμων. Με βάση την πορισματική αναφορά του αναπληρωτή οικονομικού εισαγγελέα Σπ. Μουζακίτη που είχε διενεργήσει την έρευνα, ο κ. Πεπόνης ζήτησε επίσης να ασκηθεί ποινική δίωξη και σε βάρος της επικεφαλής της Διεύθυνσης Ελέγχου Τελωνείων, Ευαγγελίας Πανταζή για το αδίκημα της απιστίας περί την υπηρεσία. Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, το ύψος της ζημίας που προκλήθηκε, υπερβαίνει τα 15 εκατομμύρια ευρώ. Όπως μάλιστα σημειώνει χαρακτηριστικά ο εισαγγελέας, «η ζημία αυτή, αν λάβουμε υπόψη τις κρίσιμες συνθήκες για την κοινωνία και την πολιτεία, μεγιστοποιείται εκ των πραγμάτων».
Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά