Ελεύθεροι προσωρινά, μετά τη διαφωνία ανακριτή και εισαγγελέα, αφέθηκαν οι δύο από τους συλληφθέντες στα επεισόδια της περασμένης Πέμπτης, μεταξύ των οποίων και ο φαντάρος. Την τελική απόφαση για το αν θα παραμείνουν ελεύθεροι ή θα προφυλακιστούν θα πάρει τις επόμενες ημέρες το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας.

Και για τους δύο ο εισαγγελέας είχε την άποψη ότι πρέπει να κριθούν προσωρινά κρατούμενοι, ενώ για το φαντάρο ο ανακριτής ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος χωρίς κανένα περιοριστικό όρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ελεύθερος χωρίς κανένα όρο αφέθηκε και ένας ανήλικος, ο οποίος ήταν κατηγορούμενος. Όλοι αρνούνται τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν.

Να σημειωθεί ότι οι τρεις κατηγορούνται για τρία κακουργήματα που αφορούν έκρηξη, κατοχή εκρηκτικών υλών και απόπειρα βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, αλλά και για διατάραξη κοινής ειρήνης και αντίστασης κατά της αρχής σε βαθμό πλημμελήματος.

Στον 24ο ειδικό ανακριτή έχουν παραπεμφθεί να απολογηθούν σήμερα και οι υπόλοιποι πέντε από τους συλληφθέντες.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων συγκεντρώθηκαν μαθητές, φοιτητές, αλλά και μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων και του Δικτύου Ελευθέρων Φαντάρων «Σπάρτακος».  

Ο φαντάρος, που υπηρετεί στην Κω και σε δύο μήνες θα απολυθεί, βρισκόταν στην Αθήνα με ολιγοήμερη άδεια λόγω Χριστουγέννων και, όπως υποστηρίζει, είχε κατέβει στο κέντρο με τη φίλη του για να «χαζέψει» τις βιτρίνες των καταστημάτων. Η πορεία είχε ήδη τελειώσει.

Όπως καταγγέλλει η οικογένειά του, αλλά και αυτόπτες μάρτυρες, ο νεαρός όχι μόνο δεν συμμετείχε στα επεισόδια, αλλά έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από τους άνδρες των ΜΑΤ που ξαφνικά βρέθηκαν μπροστά του και τον συνέλαβαν.  

Προς άρση του ασύλου;

Εν τω μεταξύ, επανήλθε στο προσκήνιο το θέμα της άρσης του πανεπιστημιακού ασύλου, όταν έγινε γνωστό ότι το περασμένο Σάββατο ο εισαγγελέας υπηρεσίας αποφάσισε αυτεπαγγέλτως την άρση του ασύλου στο Πολυτεχνείο, λόγω των επεισοδίων εντός και γύρω από το Ίδρυμα.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η επέμβαση δεν πραγματοποιήθηκε, λόγω της άρνησης των πρυτανικών Αρχών του Ιδρύματος.

Αν και δικαστικοί κύκλοι, διαψεύδουν ότι ελήφθη τέτοια απόφαση από τον εισαγγελέα υπηρεσίας, ωστόσο σημειώνουν ότι θεωρείται πιθανή η άρση του ασύλου με δικαστική και όχι ακαδημαϊκή απόφαση στις υπό κατάληψη σχολές, με επιχείρημα ότι χρησιμοποιούνται ως ορμητήρια για ταραχές.

Σημειώνεται ότι ο νόμος δίνει το δικαίωμα στον εισαγγελέα να διατάξει παρέμβαση της Αστυνομίας, ακόμα και χωρίς απόφαση άρσης του ασύλου από τους πανεπιστημιακούς, εάν κρίνει ότι διαπράττονται αυτόφωρα κακουργήματα.

(Πρώτη ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου 2008, 09:06)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης