Έξι τόνους ελιάς πέταξε στον δρόμο ελαιοπαραγωγός από τα Ελαιοχώρια Χαλκιδικής, εκφράζοντας την αγανάκτησή του για τις φετινές εξευτελιστικές τιμές.
Ο παραγωγός αναποδογύρισε τελάρα σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ακουστεί η φωνή του και να κινητοποιηθούν οι αρμόδιοι φορείς.
Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τους ελαιοπαραγωγούς, καθώς η φετινή χρονιά ήρθε να προστεθεί σε μια σειρά δυσκολιών που ξεκίνησαν από την περυσινή ακαρπία. Σε αυτό το ήδη βαρύ κλίμα, τα φετινά έξοδα παραγωγής, που περιλαμβάνουν αυξημένα κόστη σε λιπάσματα, καύσιμα και εργατικά χέρια, έχουν εκτοξευθεί σε επίπεδα που καθιστούν την παραγωγή μη βιώσιμη.
«Δεν μπορούμε να σηκώσουμε κεφάλι»
Ο κ. Ευστράτιος Κυριακέλης, μιλώντας στην «Ζούγκλα» εξήγησε τι τον οδήγησε σε αυτήν την κίνηση: «Το έκανα αυτό εχθές γιατί μας ήρθε ένας τιμοκατάλογος που βάζει την ελιά να ξεκινάει από 1,50 ευρώ το κιλό για 110 τεμάχια. Εμείς με 1,50 ευρώ δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε ελιά. Τα λιπάσματα είναι ακριβά. Εγώ φέτος έριξα γύρω στους 2 τόνους ενώ κοστίζει 50 ευρώ το κιλό. Και πρέπει να συνυπολογίσουμε και το κόστος του νερού αλλά και τα εργατικά χέρια. Αυτήν την στιγμή έχω γύρω στους 120 τόνους ελιάς και έχω παραδώσει τους 40 που ο έμπορος την έβγαλε κατηγορίας 4η με 5η που σημαίνει ότι θα πληρωθώ 1,05 ευρώ το κιλό.
Πέρυσι δεν είχε παραγωγή και την βάλανε στα 2 ευρώ. Με τα ίδια στρέμματα έδωσα 20 τόνους και φέτος έχω 120, με την προοπτική ότι θα είναι ανεβασμένη η τιμή και ότι θα ξεκινάει τουλάχιστον από 1,90. Καταλαβαίνετε ότι δεν μπορούμε να σηκώσουμε κεφάλι».
Οι ελαιοπαραγωγοί βλέπουν τις τιμές της ελιάς να υποχωρούν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ τα κόστη συνεχίζουν να αυξάνονται, χωρίς να υπάρχει η ανάλογη στήριξη από την πολιτεία. Η διαμαρτυρία αυτή είναι μια φωνή απόγνωσης για την άμεση λήψη μέτρων, καθώς πολλοί παραγωγοί είναι σίγουροι πως υπό αυτές τις συνθήκες δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν οικονομικά.
Οι ελαιοπαραγωγοί προειδοποιούν ότι, εάν δεν υπάρξει ουσιαστική παρέμβαση, θα προχωρήσουν σε πιο δυναμικές κινητοποιήσεις τις επόμενες εβδομάδες.