Μεγάλη άνοδος των βάσεων αναμένεται φέτος σε τουλάχιστον 45 σχολές, υψηλής ζήτησης, σύμφωνα με την τελευταία επεξεργασία των στατιστικών δεδομένων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, το 2014 θα είναι μια δύσκολη χρονιά σχεδόν για το σύνολο των υποψηφίων που διεκδικούν μια θέση στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας και κυρίως για όσους επιθυμούν να βρεθούν σε μεσαίες και υψηλόβαθμες σχολές. Ωστόσο, αυτοί που στοχεύουν σε σχολές κοντά στα 16.000 μόρια (Ιστορίας, Πολιτικών Επιστημών, Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικών, Πολιτικής Επιστήμης, ΜΜΕ) πρέπει να περιμένουν μεν άνοδο των βάσεων, αλλά όχι τόσο μεγάλη, ώστε να καταστεί απαγορευτική η είσοδός τους σε αυτές.
Ο απρόβλεπτος παράγοντας της επιλογής
Πηγές του Υπουργείου Παιδείας αναφέρουν πως τη φετινή χρονιά υπάρχει και ο απρόβλεπτος παράγοντας των επιλογών που θα κάνουν αρκετοί υποψήφιοι με υψηλή βαθμολογία ελέω οικονομικής κρίσης.
Ειδικότερα, παρόλο που αυτοί μπορεί να έχουν συγκεντρώσει πολλά μόρια, είναι πιθανό να επιλέξουν σχολές οι οποίες βρίσκονται κοντά στον τόπο διαμονής τους, εξέλιξη που μπορεί να επηρεάσει την κίνηση των βάσεων. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θεωρείται βέβαιο ότι οι υποψήφιοι που στοχεύουν στα περιζήτητα πολυτεχνικά τμήματα θα δουν το πολυπόθητο όριο εισαγωγής να ανεβαίνει αρκετά. Με δεδομένο ότι οι περισσότεροι αριστούχοι της τεχνολογικής κατεύθυνσης επιλέγουν σχολές του 4ου επιστημονικού πεδίου, οι υψηλόβαθμες πολυτεχνικές σχολές θα έχουν… εκτόξευση μορίων και κυρίως αυτές των Πολιτικών Μηχανικών, για να ακολουθήσουν τα Τμήματα Χημικών Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών και οι Αρχιτεκτονικές, με κάπως λιγότερα μόρια παραπάνω.
«Τυχεροί» θεωρούνται οι υποψήφιοι του 1ου επιστημονικού πεδίου, οι οποίοι θα βρεθούν μεν αντιμέτωποι με άνοδο των βάσεων, χωρίς ωστόσο αυτή να υπερβαίνει τα 250 μόρια, ακόμα κι αν πρόκειται για τις Νομικές. Οι τελευταίες εξακολουθούν να έχουν τεράστια ζήτηση, ειδικά το Τμήμα της Αθήνας, το οποίο έρχεται πρώτο στη σχετική κατάταξη σύμφωνα με εκπαιδευτικούς που ασχολούνται με τα στατιστικά των πανελλαδικών εξετάσεων.
Όσον αφορά στις ιατρικές σχολές, παρόλο που αυτές δεν ξεπέρασαν -για πρώτη φορά το 2013- το φράγμα των 19.000 μορίων, φέτος τουλάχιστον τα Τμήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης αναμένεται να κινηθούν στα επίπεδα του 2012, δηλαδή πάνω από το όριο αυτό.