Τέλος παίρνει την Τρίτη η αγωνία για τους μαθητές, οι οποίοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Μεταξύ 1-15 Ιουλίου, οι υποψήφιοι θα καταθέσουν τα μηχανογραφικά δελτία, ενώ οι πολυαναμενόμενες και φέτος  βάσεις των σχολών πρόκειται να ανακοινωθούν την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου.

Τρεις εκπαιδευτικοί παραθέτουν στη zougla.gr τις εκτιμήσεις τους για το πού θα κυμανθούν οι βάσεις.

Γιώργος Ηλιόπουλος –  Φυσικός, Σταύρος Κόκκαλης – Μαθηματικός

Σύμφωνα με τις πληροφορίες συναδέλφων βαθμολογητών και από τις βαθμολογίες των μαθητών μας μπορούμε να συμπεράνουμε ότι :

  • Οι υψηλόβαθμες σχολές στο 1ο πεδίο θα εμφανίσουν μία αύξηση από 100 έως 200 μόρια
  • Στο 2ο και 4ο πεδίο αναμένεται πτώση στις υψηλόβαθμες σχολές έως και 600 μόρια
  • Στο 3ο πεδίο πτώση από 400 έως και 600 μόρια
  • Στο 5ο πεδίο, πάντα για τις υψηλόβαθμες σχολές, θα έχουμε πτώση από 500 έως 600 μόρια

Όλες οι παραπάνω προβλέψεις θα ισχύουν βεβαίως, όταν οι προτιμήσεις των μαθητών με την κατάθεση του μηχανογραφικού δε θα αποκλίνουν από τις καθιερωμένες.

Όσον αφορά στις σχολές των ΤΕΙ, οι βάσεις θα παραμείνουν στα περσινά επίπεδα, με μικρές αυξομειώσεις στις σχολές υψηλής ζήτησης.

Ένα ποσοστό, περίπου ίδιο με πέρσι, δε θα μπορέσει να καταθέσει μηχανογραφικό.

Ανδρομάχη Ηλιοπούλου – Φιλόλογος – ερευνήτρια

Με τα μέχρι τώρα στοιχεία υπολογίζεται ότι θα μειωθούν κατά πολύ οι θέσεις στις Θετικές Σχολές, σε μερικές των οποίων προβλέπεται  συγκρατημένη άνοδος των βάσεων  ( περίπου 50 – 80 μόρια ) λόγω των μαθηματικών.

Οι μεσαίες βαθμολογίες παρουσιάζουν ανοδική τάση και καλύπτουν σχολές μέσης ζήτησης των Θετικών Επιστημών.

Στις σχολές Ιατρικής ελάχιστα θα είναι τα άριστα, λόγω της βιολογίας, της οποίας τα θέματα ήταν πολλά, επομένως  αναμένεται πτώση κατά μέσο όρο 500 μόρια.

Στις σχολές Θεωρητικής Κατεύθυνσης προβλέπεται άνοδος της τάξεως 80-100 μορίων, κυρίως στις Νομικές σχολές, ενώ στις υπόλοιπες σχολές υπολογίζεται πτώση των ιδίων μορίων και πλέον, λόγω του μεγάλου ποσοστού κάτω της βάσης στην Έκθεση.

Στις Οικονομικές σχολές υψηλής ζήτησης αναμένεται πτώση μέχρι 500 και πλέον μόρια και στις υπόλοιπες πτώση περίπου 200-300 μόρια.

Για τα ΤΕΙ προβλέπεται μεγάλος αριθμός κενών θέσεων και πολλά ΤΕΙ στην περιφέρεια θα λειτουργούν ως «μάθημα κατ’ επιλογήν»

Η καθοδική πορεία των βάσεων στα ΤΕΙ  συγκριτικά διαφαίνεται από το 2006 και εξής και μόνο οι σχολές με υψηλή ζήτηση θα παρουσιάσουν άνοδο.

Γενικά, η συνολική εικόνα δεν είναι καλή γιατί η καθοδική πορεία των βάσεων θα συσσωρεύσει πολλούς υποψήφιους σε σχολές μειωμένης ζήτησης, πέραν των προτιμήσεών τους, πχ το 18-20 περσινό  –  16-18 φετινό, γι΄αυτό θα χρειαστεί μεγάλη προσοχή στη συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων.