Διεκόπη η λειτουργία του μεθοριακού σταθμού στις Καστανίες του Έβρου. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το κλείσιμο του συγκεκριμένου συνοριακού σημείου διέλευσης πραγματοποιήθηκε λόγω της συγκέντρωσης, από την τουρκική πλευρά, σημαντικού αριθμού ατόμων (μεταναστών-προσφύγων) με πρόθεση να εισέλθουν στη χώρα.

Υπό τις παραπάνω εξελίξεις ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος καθώς και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, έχουν μεταβεί στον Έβρο, προκειμένου να αναλάβουν τον συντονισμό των διαδικασιών για την ενισχυμένη επιτήρηση των συνόρων. Παράλληλα, ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης ετοιμάζεται να μεταβεί στη Μυτιλήνη, μαζί με τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή.

 

Στο σημείο βρίσκονται από νωρίς δυνάμεις ΟΠΚΕ, ενώ 10 διμοιρίες των ΜΑΤ καταφθάνουν στις Καστανιές Έβρου, οι οποίες αναχώρησαν από την Καβάλα, την Ξάνθη, την Κομοτηνή, την Αλεξανδρούπολη καθώς και από πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας, με στόχο να αυξηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι περιπολίες κατά μήκος όλης της συνοριογραμμής.

Δείτε ζωντανή εικόνα από το RT (από την τουρκική πλευρά)

Αυξάνονται οι έλεγχοι και στη θάλασσα

Την ίδια ώρα, λέμβοι με πρόσφυγες και μετανάστες έχουν αρχίσει να καταφθάνουν σε Σάμο και Λέσβο από τις τουρκικές ακτές.

Για να ελέγξουν τις ροές οι δυνάμεις του Λιμενικού που περιπολούν στο Ανατολικό Αιγαίο από το πρωί ενισχύθηκαν τόσο σε προσωπικό, όσο και με πλωτά σκάφη.

Ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας και η Βουλγαρία

Η Βουλγαρία είναι έτοιμη να αναπτύξει έως και 1.000 στρατιώτες και στρατιωτικό εξοπλισμό στη μεθόριο με την Τουρκία προκειμένου να αποτρέψει την εισροή μεταναστών, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας.

Ο Κραζιμίρ Καρακατσάνοφ δήλωσε πως η συνοριακή αστυνομία εμπόδισε δύο ομάδες περίπου 30 ανθρώπων να εισέλθουν στη Βουλγαρία από την Τουρκία νωρίς το πρωί της Κυριακής μετά τη δήλωση της Τουρκίας ότι δεν θα σταματά πλέον τους Σύρους πρόσφυγες που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη.

«Έχουμε πληροφορίες για συνωστισμό. Ενισχύουμε στο μέγιστο τους ελέγχους στα σύνορα», επεσήμανε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ στη διάρκεια κυβερνητικής διάσκεψης

Η Βουλγαρία, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα χερσαία σύνορα της οποίας με την Τουρκία υπερβαίνουν τα 300 χλμ., δεν έχει δεχθεί πιέσεις από μετανάστες που προσπαθούσαν να εισέλθουν στη χώρα τα τελευταία χρόνια.