Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος, Μάριος Βελέντζας

Τον προσωπικό του Γολγοθά ανεβαίνει τα τελευταία χρόνια ένας άνδρας από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος ενώ έχει δικαιωθεί τόσο από ελληνικά όσο και από ξένα δικαστήρια αναφορικά με την επιμέλεια του παιδιού του, εντούτοις ακόμη δεν μπορεί να το κρατήσει στην αγκαλιά του.

Παρά  τη δικαίωση στα δικαστήρια ο Χρήστος Μοσχόβης δεν μπορεί να δει το παιδί του και να το μεταφέρει στην ΕλλάδαΟ λόγος για τον κ. Χρήστο Μοσχόβη, ο οποίος τους τελευταίους μήνες βρίσκεται στην Ουκρανία με τις αποφάσεις επιμέλειας ανά χείρας, ωστόσο η ελληνική πρεσβεία αρνείται να τον βοηθήσει να επισκεφθεί την κατοικία της εν διαστάσει συζύγου του, να πάρει το παιδί του και να το μεταφέρει στην Ελλάδα.

Για την υπόθεση, μάλιστα, έχει ενημερωθεί τόσο το Υπουργείο Δικαιοσύνης όσο και το Υπουργείο Εξωτερικών.

Το χρονικό της υπόθεσης

Τα προβλήματα, βέβαια, για τον κ. Μοσχόβη ξεκίνησαν πριν από περίπου δύο χρόνια, όταν το βράδυ της 28ης Δεκεμβρίου 2012 αντιλήφθηκε πως η γυναίκα του είχε εγκαταλείψει το σπίτι τους στη Θεσσαλονίκη, παίρνοντας μαζί της το μόλις μερικών μηνών κοριτσάκι τους. Αυτό που, ωστόσο, προκαλεί σοκ δεν είναι αυτή καθαυτή η απαγωγή του βρέφους, αλλά ο τρόπος με τον οποίο ταξίδεψε στην Ουκρανία, καθώς, σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε ο κ. Μοσχόβης, η πρώην γυναίκα του φέρεται να μετέφερε το παιδί μέσα σ’ ένα κλουβί για γάτες!

Όπως περιγράφει:

Όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, η γυναίκα του άρπαξε το παιδί και έφυγε από την Ελλάδα, ενώ εκείνος κοιμόταν«Τη συγκεκριμένη ημέρα επέστρεψα στην κατοικία μας από την εργασία μου γύρω στις 15.00 με 15.30, όπου έπαιξα για λίγη ώρα με το μωρό και στη συνέχεια ήπια λίγο νερό και ξάπλωσα να κοιμηθώ. Απορίας άξιο είναι το γεγονός ότι δεν μπορώ πραγματικά να θυμηθώ αν εκείνη την ημέρα ήπια κάποιο καφέ ή αν έφαγα κάτι. Το θέμα είναι ότι ξύπνησα μετά από πολλές ώρες ύπνου, δηλαδή γύρω στις 21.00, και αντίκρισα δύο σημειώματα της συζύγου μου. Αμέσως αντιλήφθηκα ότι εγκατέλειψε τη συζυγική μας στέγη, παίρνοντας μαζί της το μωρό. Παράλληλα, το σπίτι μας ήταν άνω-κάτω, αφού είχε πάρει μαζί της κάποια ρούχα και ορισμένα παιχνίδια του παιδιού καθώς και τα βιβλιάρια υγείας».

Όταν ο κ. Μοσχόβης διαπίστωσε πως η γυναίκα του είχε φύγει από το σπίτι, κατήγγειλε το γεγονός στο Αστυνομικό Τμήμα Επταλόφου και εν συνεχεία έσπευσε προς τα σύνορα του Προμαχώνα, όπου πληροφορήθηκε ότι η σύζυγός του είχε ήδη φύγει με τουριστικό λεωφορείο.

«Είχε ψυχολογικά προβλήματα»

Η σύζυγος του κ. Μοσχόβη φέρεται να προέβη στη συγκεκριμένη πράξη λόγω των ψυχολογικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε, τα οποία την είχαν οδηγήσει ακόμα και σε απόπειρες αυτοκτονίας.

«Τα ψυχολογικά προβλήματα της συζύγου μου επιδεινώθηκαν δραματικά, όταν εκείνη πληροφορήθηκε πως ήταν έγκυος. Εγώ από την πλευρά μου προσπάθησα να την ενθαρρύνω, επί ματαίω όμως, δεδομένου ότι τα κλάματα, τα νεύρα και οι μελαγχολίες ήταν, πλέον, καθημερινό φαινόμενο. Το αποκορύφωμα της ψυχικής της απόγνωσης αποτέλεσαν δύο απόπειρες αυτοκτονίας που πραγματοποίησε. Για καλή της τύχη, όμως, ήμουν εγώ που την εμπόδισα και τις δύο φορές να βουτήξει στο κενό από τον τρίτο όροφο του σπιτιού μας» περιγράφει ο κ. Μοσχόβης.

«Δεν φρόντιζε το παιδί»

Απόρροια των παραπάνω προβλημάτων ήταν η σύζυγός του να εμφανίσει μια συμπεριφορά απέναντι στο παιδί η οποία δεν ήταν η δέουσα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η γυναίκα του δεν φρόντιζε το παιδί τους«Η σύζυγός μου επιθυμούσε να θηλάζει πάντοτε το μωρό. Ήταν, όμως, ανένδοτη στο θέμα του συμπληρώματος της διατροφής του σε αντίθεση με τις προτροπές του παιδιάτρου μας. Το μωρό ήταν περίπου δύο μηνών, όταν ένα βράδυ έκλαιγε ασταμάτητα και αδυνατούσε να κοιμηθεί. Της πρότεινα να δώσουμε στο παιδί γάλα σε σκόνη. Κατόπιν τούτου, ήλθαμε σε αντιπαράθεση, με αποτέλεσμα η σύζυγός μου να εκνευριστεί και να αποχωρήσει από την κατοικία μας για 10 λεπτά. Όταν επέστρεψε και με αντίκρισε να ετοιμάζω γάλα σε σκόνη για το μωρό, σε έξαλλη κατάσταση μου είπε να πετάξω το βρομογάλα, ειδάλλως θα με σκότωνε!» εξηγεί.

«Παρόμοια στάση είχε και στο ζήτημα της φρουτόκρεμας, την οποία, ομοίως, αρνείτο να δώσει στο μωρό, με το αιτιολογικό ότι οι τροφές αυτές δεν κάνουν καλό στα παιδιά και πως το δικό της δεν ήθελε να γίνει χοντρό σαν τον ανιψιό της. Επιπλέον, δεν έδινε στο κοριτσάκι μας ούτε τσάι που προορίζεται για βρεφική χρήση, διότι κατά την άποψή της είχε συντηρητικά. Τον τελευταίο, μάλιστα, μήνα πριν από την απαγωγή του τέκνου μας και ενώ είχα εφοδιάσει το ψυγείο μας με άφθονο κρέας, εκείνη αρνείτο κατηγορηματικά να το ταΐσει για τους δικούς της, και πάλι, ανεξήγητους λόγους. Πέραν των ανωτέρω η σύζυγός μου είχε αποκτήσει και κάποιες εμμονές που εδράζονταν σε προλήψεις και δεισιδαιμονίες ενδεικτικές της ψυχικής σύγχυσης στην οποία τελούσε. Συγκεκριμένα, επεδίωκε ο ετοιμοθάνατος πατέρας μου να μην αντικρίσει το μωρό εξαιτίας του φόβου που της προκαλούσαν οι, εν λόγω, προλήψεις» προσθέτει.

Τελικά, ο κ. Μοσχόβης δικαιώθηκε, καθώς τόσο δικαστήριο της Ελλάδας όσο και της Ουκρανίας έκριναν ότι η επιμέλεια του παιδιού θα πρέπει να περάσει σε αυτόν. Ωστόσο, ακόμα παραμένει στην Ουκρανία με την ελπίδα κάποια στιγμή να γίνουν τα… αυτονόητα. Να πάρει, δηλαδή, το κοριτσάκι του και να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Για την υπόθεση έκανε δηλώσεις και ο δικηγόρος του κ. Μοσχόβη, Νίκος Διαλυνάς.