Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης – Γιώργος Στογιάννος 

Η αφρικανική σκόνη έχει καλύψει όλη την χώρα την ώρα που οι υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή έχουν επιβαρύνει κατά πολύ την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε κυρίως στα αστικά κέντρα. Παράλληλα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το εποχιακό φαινόμενο της παραγωγής γύρης που φέτος είναι πληθωρικό και ξεκίνησε πολύ νωρίς λόγω του εξαιρετικά θερμού Μαρτίου. Όλα τα παραπάνω συμβάλλουν στον πολλαπλασιασμό των αλλεργικών αντιδράσεων που με την σειρά τους προκαλούν έντονα προβλήματα σε ευάλωτους οργανισμούς . Άμεση συνέπεια των φαινομένων είναι η αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία ασθενών με πνευνομολογικά προβλήματα. Σύμφωνα με τα τελευταία μετεωρολογικά δεδομένα η αφρικανική σκόνη θα συνεχίσει να μας απασχολεί και την επόμενη εβδομάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας καλεί τους πολίτες, και ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί διότι η σκόνη αυτή περιέχει μεταφερόμενα σωματίδια τα οποία δύναται να ενσωματωθούν με γύρη, βακτήρια και μύκητες δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα τοξικό και επικίνδυνο μίγμα για τον ανθρώπινο οργανισμό και κυρίως για το αναπνευστικό σύστημα.

Από την πλευρά του ο Διευθυντής της ‘Α Παθολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, Σωτήρης Αδαμίδης, αναφέρει  στη «Ζούγκλα» πως οι πολίτες θα πρέπει οπωσδήποτε να περιορίσουν την έκθεσή τους στην σκόνη, και να μείνουν σε εσωτερικούς χώρους με κλιματισμό. Επίσης συνιστά την κατανάλωση υγρών. Ακόμα τονίζει πως σε περίπτωση που εμφανιστούν συμπτώματα δυσφορίας θα πρέπει  να επικοινωνούμε με τον γιατρό μας.

«Ήρεμη αναπνοή, εισπνοή από την μύτη και μάσκα όσο μπορούμε, αυτός είναι ο τρόπος για να αμυνθούμε από το φαινόμενο», σημειώνει, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Παναγιώτης Μπεχράκης. Παράλληλα αναφέρεται και σε ένα πιο εξειδικευμένο ζήτημα -όπως το αποκαλεί- το ταξίδι του νέφους από την Σαχάρα μέχρι τη Νότια Ευρώπη, το οποίο περνά και από εμπόλεμες περιοχές που παράγουν την δική τους πρόσθετη και ιδιαίτερη ρύπανση. Όπως υποστηρίζει, «το νέφος στο ταξίδι από την έρημο Σαχάρα που παράγεται μέχρι να φτάσει στην νότια Ευρώπη και στην Ελλάδα περνά και από περιοχές οι οποίες είναι πολυπληθείς και παράγουν δικούς τους ρύπους που επικάθονται πάνω στα σωματίδια αυτά και ταξιδεύουν μαζί τους και μας επισκέπτονται. Έτσι έχουμε και την επίθεση που υφίστανται ο ανθρώπινος οργανισμός από την ρύπανση άλλων πόλεων από όπου το νέφος πέρασε. Δίνω λίγο έμφαση σε αυτό το σημείο για να τονίσω και το γεγονός ότι σε περιοχές εκεί υπάρχουν και πόλεμοι οι οποίοι παράγουν την δική τους πρόσθετη και ιδιαίτερη ρύπανση, έτσι ώστε το νέφος που έρχεται εδώ έχει εμπλουτιστεί εκτός από τα αρχικά τους σωματίδια από την έρημο που είναι τα λιγότερο επιβλαβή, με μύκητες με μικροοργανισμούς με μεταλα και προϊόντα ρύπων άλλων πόλεων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η σκόνη αποτελείται από διάφορα μικροσωματίδια τα οποία επηρεάζουν το αναπνευστικό κυρίως στα άτομα που έχουν χρονιές αναπνευστικές παθήσεις», επισημαίνει από την μεριά του ο Πρόεδρος του  Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, Νίκος Πλατανησιώτης και προσθέτει ότι «αυτή την περίοδο θα πρέπει ο κόσμος, ειδικά τα ηλικιωμένα άτομα και αυτά που έχουν χρονιές παθήσεις, εάν είναι δυνατόν να μην κυκλοφορούν έξω». Σύμφωνα με τον ίδιο, ευάλωτοι σε αυτές τις συνθήκες είναι «τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν αναπνευστικά προβλήματα».

Την αποφυγή πολλών μετακινήσεων εκτός σπιτιού και την προληπτική χρήση προστατευτικής μάσκας συνιστά, ειδικά στα άτομα με σοβαρά αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα και ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά  λόγω των βεβαρημένων ατμοσφαιρικών συνθηκών.

Όπως αναφέρεται σε ανάλογη ενημέρωση: «Από νωρίς το πρωί παρατηρείται υψηλή συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης, η οποία σε συνδυασμό με την έντονη κυκλοφοριακή συμφόρηση και τη μέτρια συγκέντρωση μικροσωματιδίων P10 στον αέρα, μπορεί να προκαλέσει αύξηση εισαγωγών σε νοσοκομεία με αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα, παιδικό άσθμα ή και αρρυθμίες. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά για την προαγωγή της Δημόσιας Υγείας συνιστώνται παραμονή εντός κλειστών χώρων, συχνή ανανέωση του αέρα, καθαρισμός των φίλτρων στα κλιματιστικά και χρήση ιονιστή – καθαριστή της ατμόσφαιρας (αν είναι δυνατόν), ειδικά όταν εκεί διαβιούν άτομα με αναπνευστικά προβλήματα. Αναφέρεται ότι με τη χρήση ιονιστή απομακρύνονται η σκόνη και τα μικροσωματίδια από τον αέρα, ενώ παράλληλα αποσυντίθενται βλαβερά μικρόβια και βακτήρια. Η σημερινή επίσκεψη της αφρικανικής σκόνης σε συνδυασμό με την μετεωρολογική πρόβλεψη ότι η θερμοκρασία θα φθάσει στους 25 βαθμούς Κελσίου -τη μεγαλύτερη θερμοκρασία από το 2001 γι’ αυτήν την εποχή- και τα υψηλά ποσοστά υγρασίας, απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή απ’ όλους μας και ειδικά από τα άτομα με αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα. Σε περιοχές με ήδη βεβαρημένη ατμόσφαιρα, με βιομηχανικές και βιοτεχνικές δραστηριότητες και αυξημένη λειτουργία κινητήρων εσωτερικής καύσεως, πρέπει να περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις και η έντονη δραστηριότητα στο εξωτερικό περιβάλλον. Είναι προτιμότερη η παραμονή σε καλά αεριζόμενους και κλιματιζόμενους χώρους, ενώ αν εμφανιστούν φαινόμενα δύσπνοιας να ζητηθεί άμεσα ιατρική συμβουλή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Tι θα πρέπει να προσέχουν οι γονείς 

«Σε επαγρύπνιση θα ρπέπει να είναι και οι γονείς λόγω του τοξικού αυτού αέρα» λέει στη «Ζούγκλα» ο Δήμος Γίδαρης ,παιδοπνευμονολόγος, γραμματέας Ελληνικής Παιδοπνευμονολογικής Εταιρείας και μέλος του ΔΣ της ένωσης ελευθεροεπαγγελματιών παιδιάτρων Θεσσαλονίκης. Όπως τονίζει, ειδικά ταπαιδιά που έχουν προβλήματα με το αναπνευστικό θα πρέπει να αποφύγουν οπωσδήποτε την έκθεσή τους στο εξωτερικό περιβάλλον. «Σε περίπτωση συμπτωμάτων να επικοινωνήσουν άμεσα με τον γιατρό τους», προσθέτει μεταξύ άλλων.

Οδηγίες για ευπαθείς ομάδες

Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι οδηγίες για τις ευπαθείς ομάδες είναι οι εξής:

-Η χρήση μάσκας είναι πάρα πολύ σημαντική.

-Να αποφεύγουν την έκθεση στη σκόνη.

-Σε περιπτώσεις που οι συγκεντρώσεις ξεπερνούν το όριο ασφαλείας, τα άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα, οι καρδιοπαθείς, τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση – δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους.

-Συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

-Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου – Επί επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

Δείτε σε πραγματικό χρόνο πώς κινείται η αφρικανική σκόνη:

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης