Έκκληση στην Πολιτεία για διάλογο προς άρση του αδιεξόδου απευθύνει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόσης Πελεγρίνης.
Ο κ. Πελεγρίνης σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων εκφράζει την αγωνία του για τους φοιτητές, το σεβασμό του στο αγώνα επιβίωσης των διοικητικών υπαλλήλων και χαρακτηρίζει σφαγιαστικό το μέτρο της διαθεσιμότητας.
Η συνέντευξη του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών:
-Κύριε πρύτανη, η απεργία των διοικητικών υπαλλήλων κρίθηκε παράνομη, θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις;
-Σταθερή θέση δική μου και απόφαση της Συγκλήτου είναι ότι το Πανεπιστήμιο πρέπει να είναι ανοιχτό και να ξεκινήσουν τα μαθήματα, υπό την προϋπόθεση πάντοτε ότι θα υπάρχουν συνθήκες ομαλότητας. Κάνω έκκληση προς τον υπουργό να ανοίξει ο διάλογος, να βρεθεί λύση, να ξεπεραστεί το αδιέξοδο για το οποίο δεν ευθύνονται βέβαια οι χιλιάδες των φοιτητών, αλλά είναι ένα ζήτημα στο οποίο πρέπει να συμβάλει το υπουργείο. Ήδη, έχω απευθύνει έπειτα από απόφαση της Συγκλήτου επιστολή προς τον πρωθυπουργό ζητώντας διάλογο, γιατί μόνο με διάλογο θα μπορέσει να ξεπεραστεί αυτό το αδιέξοδο στο οποίο βρισκόμαστε.
-Με το υπουργείο δεν έχουν κοπεί οι γέφυρες, αναμένετε διάλογο, αλλά έχει προχωρήσει στην ανάρτηση του καταλόγου με τους υπό διαθεσιμότητα υπαλλήλους, θέμα που πυροδότησε νέα ένταση.
-Για τους καταλόγους αυτούς θα ήθελα να πω ότι ήδη εκατοντάδες διοικητικοί υπάλληλοι του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου κατευθύνονται στο ΑΣΕΠ να υποβάλουν ενστάσεις. Είναι μια έωλη κατάσταση, βρίθει λαθών, πέρα από το γεγονός ότι υπάλληλοι οι οποίοι απεγράφησαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο αυτόν. Δεν ξέρω πώς αυτός ο κατάλογος θα προωθηθεί και θα εγκριθεί από το υπουργείο.
-Θεωρείτε ότι το εξάμηνο είναι χαμένο για τους φοιτητές;
-Είχα πει ότι κάθε μέρα που περνάει είναι και μία μαχαιριά στο εξάμηνο. Κάνουμε κάθε προσπάθεια να ανοίξει το Πανεπιστήμιο, αλλά αυτό δεν εξαρτάται από εμάς, δυστυχώς, μακάρι να εξαρτιόταν από εμάς. Εκείνο το οποίο εκφράζουμε, παράλληλα, είναι η αγωνία μας αν ο φοιτητής θα μπορέσει και το επόμενο εξάμηνο να βρει ανοιχτό το Πανεπιστήμιο.
-Η νέα 48ωρη απεργία των διοικητικών αρχίζει αύριο. Θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις;
-Την είχαν κηρύξει από τη Δευτέρα, δύο 48ωρες απεργίες. Αλλά αυτό είναι ένα θέμα των διοικητικών υπαλλήλων, των οποίων τον αγώνα σέβομαι απολύτως, αλλά δεν εμπλέκομαι εις αυτόν. Είναι ένας αγώνας αυτόνομος, ανεξάρτητος και αυτοί αναλαμβάνουν την ευθύνη για τον αγώνα τους αυτόν. Πρέπει, όμως, να ξέρετε ότι αυτή τη στιγμή η διοικητικοί χύνουν το αίμα τους για να σώσουν τις σάρκες των, αυτή είναι η αλήθεια. Και σε αυτό πρέπει να σταθεί αρωγός η Πολιτεία. Πώς θα ξεπεραστεί το αδιέξοδο είναι ζήτημα της Πολιτείας και μόνο της Πολιτείας. Και η Πολιτεία έχει τη δυνατότητα να ξεπεραστεί αυτό το αδιέξοδο αίροντας την αδιαλλαξία.
-Στα θέματα που θα συζητήσετε με τον υπουργό περιλαμβάνεται και η κατάργηση ορισμένων κλάδων, όπως π.χ. η φύλαξη των κτιρίων;
-Πρέπει να καταλάβει ο πρωθυπουργός, δεν ξέρω εάν το έχει καταλάβει το υπουργείο, ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, δηλ. εάν εφαρμοστεί αυτό το σφαγιαστικό μέτρο, δεν μπορεί να λειτουργήσει το Πανεπιστήμιο. Αρκεί να σας πω ότι στον ειδικό λογαριασμό κονδυλίων έρευνας υπάρχουν 80 υπάλληλοι και από αυτούς μένουν 3-4, ενώ άλλες γραμματείες καταργούνται πλήρως. Λέμε να γίνουν οι εγγραφές των φοιτητών, πώς θα γίνει η εγγραφή όταν έχει καθαιρεθεί η γραμματεία; Στη Νομική Σχολή, από τα 17 άτομα μένουν 3-4. Αυτά πρέπει να τα πληροφορηθεί ο πρωθυπουργός, ώστε να δει σε τι αδιέξοδο οδηγείται το ιστορικότερο πανεπιστήμιο της χώρας μας.
-Κύριε Πελεγρίνη, όπως αντιλαμβανόμαστε, υπάρχουν λειτουργικά ζητήματα…
-Δεν είναι απλά λειτουργικά, απλώς είναι ζητήματα επιβίωσης, πρέπει να το καταλάβει αυτό ο κόσμος. Δεν θα έχουμε πανεπιστήμιο αύριο. Η μόνη δυνατότητα να ξεφύγουμε από αυτό το αδιέξοδο στο οποίο έχουμε βρεθεί χωρίς ευθύνη δική μας είναι ο διάλογος και γι’ αυτό απευθυνθήκαμε στον πρωθυπουργό και κάνω έκκληση στον υπουργό να συζητήσουμε για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο.