Ως «αναντίρρητη πραγματικότητα που ακόμη και σήμερα συνταράζει κάθε νοήμονα άνθρωπο» χαρακτήρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων η υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης) Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, η οποία εκπροσώπησε την κυβέρνηση στην εκδήλωση της αρμενικής εθνικής επιτροπής για την 100ή επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στο αμφιθέατρο τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
«Το χαλαρό “συγγνώμη” όμως που ο Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε φέτος, για πρώτη φορά, προς τους Αρμένιους είναι μια αρχή την οποία θα πρέπει να ακολουθήσουν πράξεις. Εκτός από τις προφανείς αποζημιώσεις που πρέπει να αποδώσει στους Αρμένιους, η Τουρκία οφείλει επίσης: να αναγνωρίσει τη γενοκτονία που επιχειρήθηκε σε βάρος του ποντιακού λαού και του μικρασιατικού ελληνισμού εν γένει, να αναγνωρίσει τις διώξεις που έχει κάνει σε βάρος άλλων λαών μέσα στην επικράτειά της, όπως των Κούρδων, να διακόψει άμεσα τις όποιες σχέσεις της με εγκληματικές οργανώσεις, όπως το Ισλαμικό Κράτος και τους τζιχαντιστές, να αποσύρει τα στρατεύματα κατοχής από την Κύπρο, και να σταματήσει τις αυθαίρετες διεκδικήσεις και προκλήσεις στο Αιγαίο και στα κράτη γύρω από τα σύνορά της» ανέφερε η κα Τσαρουχά.
Παράλληλα, επεσήμανε πως «πάνω από όλα οφείλει να ενημερώσει τα δικά της παιδιά, τους Τούρκους, για την ιστορική αλήθεια, και να δημιουργήσει άμεσα τις συνθήκες, ώστε να σταματήσουν οι διώξεις των ανθρώπων εξαιτίας διαφορετικής θρησκείας ή διαφορετικής καταγωγής».
«Βρίσκομαι εδώ σήμερα, ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, και σας μεταφέρω τον χαιρετισμό του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Νίκου Βούτση, μαζί με τη συμπάθεια και τη συμπαράσταση ολόκληρης της Ελλάδας, απέναντι στον αρμένικο λαό, που έπεσε πριν ακριβώς 100 χρόνια θύμα ενός ειδεχθούς εγκλήματος που στοίχισε τη ζωή σε παραπάνω από ενάμισι εκατ. ανθρώπους» τόνισε η κα Τσαρουχά στη σημερινή κεντρική πολιτική εκδήλωση για την 100ή επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων.
Την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης με θέμα: «Αρμένικη Γενοκτονία: Η προσέγγιση της τουρκικής κοινωνίας προς την αναγνώρισή της» εκφώνησε ο εκδότης κ. Ragip Zarakolu.
Την εκδήλωση που διοργάνωσε η αρμενική εθνική επιτροπή με κεντρικό σύνθημα «Θυμάμαι και διεκδικώ» παρακολούθησαν εκατοντάδες Αρμένιοι-μέλη της πολυπληθούς αρμενικής κοινότητας της Θεσσαλονίκης.
Ακολούθησε πορεία και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Γ΄ Σ. Στρατού.
Εκδηλώσεις και στην Καβάλα
«Η αναγνώριση μιας εγκληματικής πράξης είναι μια πράξη συνείδησης, γι’ αυτό και η Τουρκία επιβάλλεται να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων» υπογράμμισε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Σγουρίδης εκπροσωπώντας την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις μνήμης που διοργανώθηκαν στην Καβάλα από την αρμενική παροικία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη γενοκτονία των Αρμενίων.
Ο κ. Σγουρίδης υπογράμμισε ότι 100 χρόνια μετά τη γενοκτονία των Αρμενίων η Τουρκία συνεχίζει ακόμα να ακολουθεί ανάλογες πολιτικές, σημειώνοντας ότι οι ζωντανοί δεν ξεχνούν και οι νεκροί ζητούν πάντα δικαίωση.
Ανέφερε, επίσης, ότι η ελληνική Πολιτεία και η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσουν να στέκονται δίπλα στους Αρμένιους και να στηρίζουν τον αγώνα τους.
Στην εκδήλωση τιμής και μνήμης παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των τοπικών αρχών της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, Αρμένιοι από πολλές περιοχές της βόρειας Ελλάδας, η πρόξενος της Αρμενίας στην Ελλάδα.
Παράλληλα, ακούστηκαν μουσικά έργα γνωστών συνθετών της Αρμενίας και παρουσιάστηκαν αρμένικοι χοροί από το πορευτικό συγκρότημα του Αρμενικού Μορφωτικού Πολιτιστικού Σωματείου «Χαμασκαίν».
Η εκδήλωση τιμής και μνήμης ολοκληρώθηκε με πορεία και κατάθεση στεφάνων στο ηρώο της πόλης.
Πηγή φωτό:thestival.gr