Καταπέλτης είναι η εισαγγελέας Ευαγγελία Σπυριδωνίδου σε βάρος της Ρούλας Πισπιρίγκου, περιγράφοντας τη συμπεριφορά της κατά τη διάρκεια της νοσηλείας της πρωτότοκης κόρης της Τζωρτζίνας στο Καραμανδάνειο. Ταυτόχρονα, αίσθηση προκαλεί η αναφορά της στο γεγονός ότι μετά την ανακοπή του παιδιού και ως δια μαγείας ο κ. Δασκαλάκης επιστρέφει στην κα κατηγορούμενη για να το αντιμετωπίσουν μαζί.
Η εισαγγελέας στην αρχή της αγόρευσής της αναφέρθηκε στο χρονικό της δίκης η οποία ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο. Όπως είπε, έχουν γίνει έως τώρα 89 συνεδριάσεις, έχουν εξεταστεί περί τους 60 μάρτυρες και η απολογία της κατηγορουμένης κράτησε 9 ημέρες.
«Ομολογώ ότι δεν υπήρξε πολύπλοκο νομικό ζήτημα. Χαρακτηρίστηκε εμβληματική, δεν γνωρίζω γιατί δόθηκε αυτός ο χαρακτηρισμός. Θεωρώ ότι αυτή η προσέγγιση έγινε γιατί το θύμα είναι η 8χρονη Τζωρτζίνα Δασκαλάκη. Είμαστε σε ένα στάδιο να μιλήσει η δικαιοσύνη για αυτή την υπόθεση έχουν μιλήσει πολλοί ειδικοί και μη αλλά η δικαιοσύνη δεν έχει μιλήσει ..τώρα ήρθε η ώρα να μιλήσει η δικαιοσύνη. Ο κ. Δασκαλάκης χαρακτήρισε την κατηγορούμενη άψογη μητέρα και μας είπε βέβαια ότι υπήρχαν προστριβές».
Η εισαγγελέας αναφέρεται στα όσα έγιναν πριν την πρώτη εισαγωγή της Τζωρτζίνας και την ένταση που υπήρχε ανάμεσα στο ζευγάρι
«Το κρίσιμο ζήτημα δεν είναι αν έκανε επεισόδιο. Το κρίσιμο ζήτημα στις 8 Απριλίου ήταν η κλινική εξέταση του παιδιού η οποία ήταν καθαρή ,δεν προέκυψε κάτι. Το Καραμανδάνειο είναι ένα νοσοκομείο που διαχειρίζεται παιδιατρικά περιστατικά. Ακόμα μέχρι σήμερα δεν έχω καταλάβει γιατί υπήρξε τόση ένταση για την επικοινωνία με την παιδοκαρδιολόγο και πότε μίλησε το νοσοκομείο μαζί της»
Για την ημέρα της ανακοπής, 11 Απριλίου 2021, η εισαγγελέας αναφέρει:
«Δεν μας διευκρίνισε πόσο έπεσε το οξυγόνο ούτε αν έγινε κάτι άλλο πριν πέσει το οξυγόνο. Τη σοβαρότητα της κατάστασης οι γιατροί την κατάλαβαν από τη νοσοκόμα που είχε βγει στο διάδρομο και έλεγε «Ελάτε γρήγορα». Πολλή κουβέντα έγινε για το αν καθυστέρησε ή όχι ο κ. Χασαπόπουλος. Τι σημασία έχει ; Σημασία έχει ότι επανέφερε το παιδί.
Ο κ. Χασαπόπουλος έκανε το καθήκον του. Αλίμονο στην κοινωνία αν ζητάμε από τους γιατρούς να σταματήσουν με την υποψία ότι δεν θα είναι τέλειοι άνθρωποι. Ποιος είπε ότι τα παιδιά ΑΜΕΑ δεν είναι τέλειοι άνθρωποι; Η Τζωρτζίνα ήταν δυνατό παιδί, ηρωίδα και είναι αξιοθαύμαστη η προσπάθεια του γιατρού να την επαναφέρει. Τον συγχαίρω».
Σε ό,τι αφορά το διάστημα της νοσηλείας της Τζωρτζίνας στο Καραμανδάνειο αναφέρει:
«Η κυρία κατηγορουμένη και ενώ είχε χάσει δύο παιδιά κάνει αναρτήσεις στα σόσιαλ και προσπαθεί να μάθει πληροφορίες για τον Δασκαλάκη. Αν φοράει βέρα, ότι τον είχαν δει σε ένα μαγαζί έχει αυτή την αγωνία. Έχει το νου της στον Δασκαλάκη αν φοράει τη βέρα. Μαγνητοφωνεί το παιδί της το πρωί της 8ης Απριλίου. Γιατί το κάνει αυτό ; Λέει ευθαρσώς στο παιδί της το οποίο νοσηλεύεται «γιατί το κάνεις αυτό;» ;
Πού ήξερε ότι θα νοσηλευθεί η Τζωρτζίνα; Είναι δυνατόν να μπαίνει το παιδί σου στο νοσοκομείο και εσύ να παίρνεις τον δικηγόρο και όχι τον πατέρα του παιδιού; Αφήνεις την αδερφή σου και όχι τον πατέρα του παιδιού; Μας είπε ότι το παιδί δεν τον ήθελε. Σε ποια ζυγαριά μπαίνουν αυτά ; Η θεία με τον πατέρα ; Και αυτό το κάνει η μητέρα. Και αν συνέβαινε κάτι, ποιος θα υπέγραφε; Η θεία; Αυτό είναι δύο εβδομάδες μετά τον θάνατο της Ίριδας… έχεις χάσει και άλλο παιδί και αυτό είναι το μοναδικό που σου έχει απομείνει . Σηκώνεσαι και φεύγεις να πας να πάρεις ρούχα και πυζάμες;
Το είχε δηλητηριάσει το παιδί με αυτά που του έλεγε. Είναι ένα παιδί που κλαίει, είναι ένα παιδί που έχει δει τον πατέρα του να φεύγει. Έχει χάσει δύο αδερφάκια. Σε μήνυμα του Δασκαλάκη λέει
“Κάθε φορά που θα χωρίζουμε θα έχουμε και μια απώλεια;”. Εγώ το διάβασα και ανατρίχιασα. Αντί να τον πάρει τηλέφωνο και να του πει «τι είναι αυτά που λες, τι σχέση έχουν αυτά;» αυτή δεν κάνει τίποτα.
Η κατηγορούμενη όταν βγαίνει από το δωμάτιο αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα της κατάστασης, μας είπε ότι το έχει δει και στη Μαλένα το ίδιο τίναγμα Δύο ενδεχόμενα υπάρχουν: Ή δεν έχει δει τη Τζωρτζίνα ή την έχει δει και δεν τη νοιάζει. Αν η μητέρα είχε φωνάξει ή ήταν σε πανικό θα την άκουγαν. Την κα κατηγορουμένη δεν την άκουσε κανείς. Μας είπε ότι ιατρικές πράξεις μέσα στο νοσοκομείο δεν έκανε. Αλλά ούτε φώναξε ούτε έτρεξε. Αντιδρά με ψυχραιμία, με ηρεμία.
«Η αρχική κατάσταση τις πρώτες ημέρες νοσηλείας ήταν πολύ σοβαρή. Όμως η κατηγορούμενη δεν έδειχνε ούτε αγωνία ούτε τίποτα. Ή ήταν σίγουρη ότι το παιδί ήταν σε πολύ καλά χέρια, ή όντως δεν μπορούσε να εκφράσει τα συναισθήματα της. Είχε ακούσει τον κ. Ηλιάδη να εκφράζει τις υποψίες του για την ίδια, όμως στη συνέχεια δεν την ενοχλούσε ότι σε αυτόν τον γιατρό άφηνε το παιδί της. Δεν θύμωσε, δε σταμάτησε να τον εμπιστεύεται. Όλα αυτά περί αγανάκτησης με τη μεταμόσχευση οργάνων, πότε θυμήθηκε να μας τα πει; Ότι της είπε ο Ηλιάδης για τις μάνες που έδωσαν τα όργανα των παιδιών τους, αυτή ήταν η κουβέντα για μεταμόσχευση οργάνων;
Για να προχωρήσουμε σε μεταμόσχευση θα πρέπει να έχει επέλθει ο εγκεφαλικός θάνατος. Και ο Ηλιάδης είχε μέλημα να σώσει τον εγκέφαλο της Τζωρτζίνας! Αυτός ο γιατρός ήταν που την προσέγγισε για δωρεά οργάνων;
Δεν υπήρξε καμία επ’ουδενί προσέγγιση στην κατηγορούμενη για να δώσει τα όργανα του παιδιού της. Απορώ πραγματικά πως η κατηγορούμενη επέτρεψε να γίνει αυτό! Μπορούσε να πει πολλά, αλλά με αποδείξεις!
Και ο πιο αδαής ξέρει ότι χωρίς εγκεφαλικό θάνατο δεν υπάρχει μεταμόσχευση. Ήταν αστείο! Είναι δυνατόν να λέμε τέτοια για έναν γιατρό που έχει κάνει τα πάντα για να σώσει το παιδί; Δεν έχει γίνει ποτέ, δεν είναι στοιχείο της κατηγορίας.
Το παιδί στον ύπνο της που είπε την λέξη “ξέρω”, καταλάβαινε τους γονείς της, γελούσε, κανείς δεν θα μάθει ποτέ τι εξέλιξη θα μπορούσε να έχει στην ζωή. Είναι δυνατόν να μιλάμε για μεταμόσχευση οργάνων σε ένα γιατρό που έχει κάνει τα πάντα για να σώσει τον εγκέφαλο της μικρής; Οτιδήποτε άλλο δε θα ήθελα να το συζητήσω άλλο γιατί είναι πολύ ευαίσθητο θέμα και δεν αφορά αυτή την υπόθεση.
17/1 και ενώ το παιδί πήγε για μαγνητική και άργησε να ξυπνήσει, επιστρέφει, και δεν το αφήνει στο σπίτι να ξεκουραστεί, να πάρει στα φάρμακά του, αλλά το στέλνει κατευθείαν στο ΚΔΑΠ.
Δεν σκέφτηκε ότι δεν είχε πάρει τα φάρμακά του; Γενικότερα η κατηγορούμενη δείχνει να έχει εξοικείωση με τα ιατρικά, υπάρχουν μηνύματα που το αποδεικνύουν, αναζητά συνέχεια ιατρικούς όρους. Αλλά φάρμακα που έχουν δοθεί στο παιδί της δεν τα έχει ψάξει. Έχει ψάξει συγκεκριμένα πράγματα.
Ενώ το παιδί δεν έχει ξυπνήσει από την αναισθησία είχε το μυαλό της στα ρούχα και τα κλειδιά του Μάνου Δασκαλάκη. Εδώ μας είπε ότι όταν κάνεις παιδιά έρχεσαι σε δεύτερη μοίρα εσύ και είναι πάνω τα παιδιά. Μάλλον τότε το είχε ξεχάσει αυτό».