Η αναισθησιολόγος Iωάννα Δημητροπούλου που κατέρρευσε λόγω κόπωσης, μετά από την πολύωρη εφημερία της σε στο Γενικό Νοσοκομείο Γ. Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, μίλησε στην ΕΡΤ για το πώς είναι η κατάσταση της υγείας της λίγα εικοσιτετράωρα μετά το ισχαιμικό επεισόδιο που υπέστη. Μιλώντας για την κατάσταση στο ΕΣΥ και τις μεγάλες ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτών δήλωσε ότι δεν είναι η μόνη που έχει καταρρεύσει.

«Είμαι πολύ καλύτερα. Είμαι σπίτι μου από χθες το μεσημέρι. Θα περπατάω για λίγο καιρό με ένα μπαστουνάκι και ελπίζω να επανέλθω» είπε στην εκπομπή «Συνδέσεις» η κα Δημητροπούλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περιγράφοντας την 14ωρη εφημερία στο χειρουργείο και την υπερκόπωση που συνέβαλε στην πρόκληση του εγκεφαλικού επεισοδίου μετά το πέρας της εργασίας είπε ότι την ημέρα που έπαθε το εγκεφαλικό ήταν μια από τις σχετικά καλές ημέρες σε μια εφημερία δημόσιου νοσοκομείου. «Το να δουλεύουμε από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το άλλο πρωί είναι κάτι συνηθισμένο. Το να δουλεύουμε 24ωρες είναι κάτι το σύνηθες» είπε. Μιλώντας για τις 12 ημέρες -τουλάχιστον- τον μήνα που καλείται να κάνει εφημερίες δήλωσε ότι έχει τύχει να μείνει μέσα σε χειρουργείο 24 ώρες.

Τα χειρουργεία είναι ασταμάτητα

«Τα χειρουργεία είναι ασταμάτητα. Είμαστε ελάχιστοι οι αναισθησιολόγοι σε όλη τη χώρα. Το Παπανικολάου έχει μείνει έτσι 13 μήνες περίπου με το να δουλεύει το 1/3 των οργανικών θέσεων που θα έπρεπε να έχει» επισήμανε η γιατρός. Μιλώντας για τις ελλείψεις αναισθησιολόγων στο ΕΣΥ τόνισε ότι η κατάσταση έχει πια φτάσει στο απροχώρητο.

«Έχουμε ζητήσει βοήθεια, έχουμε φωνάξει, έχουμε στείλει στην ΥΠΕ, στο Υπουργείο, στους ιατρικούς συλλόγους, στη διοίκηση, χαρτιά. Δεν αντέχουμε άλλο» δήλωσε χαρακτηριστικά. Περιγράφοντας τι συνέβη την κρίσιμη στιγμή που υπέστη το ισχαιμικό επεισόδιο είπε ότι στις 08:10 ένιωσε ξαφνική αδιαθεσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είμαι τυχερή που κουνάω χέρια και πόδια»

«Νιώθω ένα μούδιασμα ξαφνικά στο πρόσωπο. Βρισκόμουν στον χώρο της ανάνηψης οπότε και ξάπλωσα αμέσως. Οι συνάδελφοι ήρθαν να μου προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες. Κατάλαβαν ότι δεν είναι απλά μια ζάλη γιατί είχα μυϊκή αδυναμία σε όλη τη δεξιά μου πλευρά. Η νευρολόγος ήρθε αμέσως και διέγνωσε πιθανό ισχαιμικό. Μετά τις απαραίτητες εξετάσεις έκανα αμέσως θρομβόλυση, που είναι και η θεραπεία που ενδείκνυται όταν υπάρχει ένα ισχαιμικό εγκεφαλικό» περιέγραψε η κα Δημητροπούλου.

Όπως είπε χάρη στη γρήγορη επέμβαση των συναδέλφων της πρόλαβε τα χειρότερα. «Είμαι τυχερή και γι΄ αυτό και μπορώ αυτή τη στιγμή να κουνάω τα χέρια και τα πόδια μου. Ήταν μια κακή βάρδια. Είναι συνεχόμενο αυτό για μας. Όλες οι βάρδιες μας είναι έτσι σε όλους τους γιατρούς που έχουμε απομείνει. Δεν είμαι η μόνη από το αναισθησιολογικό που έχω καταρρεύσει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι εφημερίες πληρώνονται 3,5 ευρώ την ώρα

«Τον Οκτώβριο μια συνάδελφος κόντεψε να χάσει το μάτι της από μια λοίμωξη και βγήκε ένα μήνα σε αναρρωτική. Τέλος Δεκέμβρη, μια άλλη συνάδελφος, μετά από τέτοια βάρδια εξαντλητική, πήγε στο σπίτι της, έπεσε στο σπίτι της, έσπασε το χέρι της, χειρουργήθηκε, και τώρα είναι σε αναρρωτική» είπε περιγράφοντας μια ανυπόφορη κατάσταση. «Δεν είναι απλά μόνο η Ιωάννα που κατέρρευσε. Όλοι οι γιατροί που ζούμε σε αυτές τις καταστάσεις είμαστε όλοι έτοιμοι να καταρρεύσουμε» σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχολιάζοντας τις επικείμενες προσλήψεις αναισθησιολόγων στο ΕΣΥ δήλωσε ότι ο μισθός ενός πρωτοδιοριζόμενου είναι μόλις 1.400 ευρώ ενώ η ίδια, με δύο μεταπτυχιακά και εμπειρία αμοίβεται μόλις με 1.550 ευρώ. Κι όπως τόνισε «οι εφημερίες μας πληρώνονται γύρω στα 3,5 ευρώ την ώρα». «Όσες προκηρύξεις και να κάνει σε όλους τους τομείς, όχι μόνο τους αναισθησιολόγους, αν δεν αυξηθούν οι μισθοί και αν δεν πέσει η φορολογία, το ΕΣΥ δεν πρόκειται να γεμίσει».

«Να εστιάσουμε στο burn out όλων των γιατρών»

Μιλώντας εκ των υστέρων για την περιπέτεια υγείας που πέρασε δήλωσε: «Δεν περίμενα ποτέ στα 44 μου χρόνια ότι θα περάσω εγκεφαλικό επεισόδιο. Πρέπει να εστιάσουμε στο burn out (εργασιακή εξάντληση) όλων των γιατρών».

Αναφορικά με το νοσοκομείο Παπανικολάου, όπου εργάζεται διερωτήθηκε ποιος νοήμων άνθρωπος θα έρθει να καλύψει μια από τις τέσσερις θέσεις που προκηρύχθηκαν όταν γνωρίζει ότι συνολικά χρειάζονται 14 αναισθησιολόγοι. «Έμαθα ότι θα γίνει μετακίνηση έξι συναδέλφων από το νοσοκομείο Γεννηματά στο νοσοκομείο Παπανικολάου. Η μετακίνηση δεν είναι λύση», πρόσθεσε.

Ολοκληρώνοντας αναφέρθηκε και στην προσωπική της ζωή λέγοντας ότι πριν από δύο μήνες έγινε ανάδοχη μητέρα δύο παιδιών ηλικίας 11 και 12 χρόνων και δεν μπορούσε να πάρει άδεια ανατροφής γι’ αυτό και αναγκάστηκε να πάρει την κανονική της άδεια την οποία διέκοψε για να μη χρεωθούν οι συνάδελφοί της τις εφημερίες.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης