Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Ο όρκος του Ιπποκράτη δίδεται από ιατρούς και αναφέρεται στην ηθική εξάσκηση της ιατρικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ άλλων, οι ιατροί ορκίζονται ότι «θα χρησιμοποιούν τη θεραπεία για να βοηθήσουν τους ασθενείς κατά τη δύναμη και την κρίση τους, αλλά ποτέ για να βλάψουν ή να αδικήσουν».

H Γενική Κλινική Κέρκυρας καταγγέλλεται από πρώην διευθύντριά της για πολύ σοβαρές πολεοδομικές και υγειονομικές παραβάσειςΠιστεύεται πως ο όρκος γράφτηκε από τον αρχαίο Έλληνα ιατρό τον 4ο αιώνα π.Χ. και αποτελεί ένα «συμβόλαιο ηθικής και εντιμότητας» ανάμεσα στους ασθενείς και τους θεραπευτές τους.

Ένα συμβόλαιο το οποίο, δυστυχώς, σε αρκετές περιπτώσεις σπάει, καθώς υπάρχουν κλινικές και ιατροί που αδιαφορώντας για τον ρόλο και την ιδιότητά τους έχουν ως προτεραιότητα το κέρδος και εν συνεχεία την υγεία των ασθενών τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μία από αυτές τις κλινικές φέρεται να είναι και μια κλινική στην Κέρκυρα, η οποία καταγγέλλεται από πρώην διευθύντριά της για πολύ σοβαρές πολεοδομικές και υγειονομικές παραβάσεις.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή…

Κάνουν εγχειρήσεις με μη αποστειρωμένα εργαλεία

Όλα ξεκίνησαν στα τέλη Σεπτεμβρίου 2014, όταν στην καταγγέλλουσα έγινε πρόταση από τους βασικούς μετόχους της κλινικής να αναλάβει τη θέση της διευθύντριας.

Από την πρώτη στιγμή, όπως τονίζει σε αναφορά-κόλαφο που κατέθεσε πριν από μερικούς μήνες μέσω των δικηγόρων της Νικολάου και Άρτεμις Διαλυνά, έγινε μάρτυρας σωρείας σοβαρών παραβάσεων, πολλές εκ των οποίων έθεταν σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή των ασθενών.

Και αυτό γιατί, σύμφωνα με την καταγγέλλουσα, εντός των χειρουργείων του ιδρύματος γίνονται «πράματα και θάματα», όπως εγχειρήσεις με εργαλεία μη αποστειρωμένα που προορίζονται για οικοδομικές εργασίες και αποστείρωση με απορρυπαντικά οικιακής χρήσης!

«Ναι μεν ορθοπεδικοί ιατροί μπορεί να δέχονται να χρησιμοποιούν τέτοιου είδους εργαλεία, ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση δεν χρησιμοποιούνταν σωστά και αυτό γιατί δεν υπήρχε πρωτόκολλο αποστείρωσης. Δηλαδή χρησιμοποιούσαν τα μη αποστειρωμένα εργαλεία και εν συνεχεία επιχειρούσαν στους ασθενείς πολλοί εκ των οποίων είχαν ανοιχτές πληγές. Κάποια από τα εργαλεία αυτά μάλιστα έρχονταν σε απευθείας επαφή με ανοιχτές τομές ασθενών θέτοντας με αυτό τον τρόπο σε κίνδυνο της υγείας τους λόγω μολύνσεων. Όταν αναφερόμαστε σε ορθοπεδικά χειρουργεία, οι κανόνες αποστείρωσης πρέπει να ακολουθούνται με ευλάβεια» τονίζει.

Το zougla.gr εξασφάλισε φωτογραφίες στις οποίες, όπως μπορείτε να δείτε, τα ράφια των χειρουργείων της ορθοπεδικής κοσμούνται από σφυριά, δραπανοκατσάβιδα και τρυπάνια οικοδομικών εργασιών.


(Κρεβάτι λερωμένο με αποξηραμένο αίμα το οποίο βρίσκεται εντός της πτέρυγας των χειρουργείων)


(Το προσκέφαλο του κρεβατιού το οποίο είναι επίσης λερωμένο με αποξηραμένο αίμα)


(Μια μαύρη μπαταρία ηλεκτρικού τρυπανιού, μια πένσα-“κοφτάκι”, ένα μυτοτσίμπιδο ασημένιας μύτης και στο βάθος του ραφιού ένας ουροσυλλέκτης ο οποίος περιέχει φορμόλη)


(Ένα τρυπάνι μάρκας “BLACK&DECKER” KC14C, 10 mm, 14,4 V, TYPE 2)


(Ένας ασημί πλαγιοκόφτης, τρεις ουροσυλλέκτες εκ των οποίων ο πρώτος αριστερά περιέχει φορμόλη καθώς και τρία απροσδιόριστα αντικείμενα έμπροσθεν των ουροσυλλεκτών)


(Στο πάνω ράφι ένα σφυρί χρώματος κίτρινο με μαύρο, μια πένσα χρώματος γκρι με μπλε, μια γκαζοτανάλια χρώματος κόκκινου με γκρι, μια μπαταρία χρώματος μαύρου και στο κάτω ράφι δύο δραπανοκατσάβιδα)


(Εξάρτημα πεπιεσμένου αέρα για χρήση με κομπρεσέρ)

Αποστειρώνουν με… Azax

Παράλληλα, αίσθηση προκαλεί ο ισχυρισμός της πρώην διευθύντριας ότι η αποστείρωση των χειρουργείων πραγματοποιούνταν μόνο με «Azax», το οποίο προορίζεται αποκλειστικά για οικιακή χρήση.

«Εν συνόψει, τόσο οι χειρουργικοί χώροι όσο και οι αίθουσες φυσιολογικού τοκετού δεν εξασφάλιζαν τις απαιτούμενες συνθήκες ασηψίας. Επιπλέον, έξωθεν των χειρουργικών αιθουσών υπήρχε χώρος για να κάθονται οι ιατροί και να πίνουν καφέ, ενώ το υλικό των διαχωριστικών τοίχων μεταξύ των χειρουργικών αιθουσών και των λοιπών χώρων ήταν κατασκευασμένο από γυψοσανίδες, οι οποίες δεν εξασφάλιζαν σε καμία περίπτωση τη διατήρηση ενός αποστειρωμένου περιβάλλοντος, επιτρέποντας με τον τρόπο αυτόν την εισαγωγή μικροβίων σε αυτό» υπογραμμίζει.

Πτέρυγες-φαντάσματα

Όσον αφορά στις πολεοδομικές παραβάσεις στις οποίες φέρεται να έχει υποπέσει το εν λόγω νοσοκομείο, η πρώην διευθύντρια επισημαίνει ότι δύο από τις πτέρυγες της κλινικής, αυτή της Μαιευτικής και η μισή του Παθολογικού Τμήματος, λειτουργούν παράνομα, καθώς το ίδρυμα δεν διαθέτει τη σχετική άδεια νόμιμης λειτουργίας της Διεύθυνσης Πολεοδομίας.

«Τα ανωτέρω κατέστησαν αντιληπτά εις εμέ ένεκα της ιδιότητάς μου ως διευθύντριας της ανωτέρω Κλινικής, καθόσον επισκεπτόμουν κάθε πρωί όλους τους ασθενείς προκειμένου να εξακριβώσω αν είχαν οποιαδήποτε ανάγκη. Κατά τις ανωτέρω επισκέψεις διαπίστωσα ότι υπήρχε ένας ημιυπαίθριος χώρος ο οποίος συνδεόταν μέσω μίας γυάλινης πόρτας με την πτέρυγα του Παθολογικού, τον οποίο χρησιμοποιούσε η Κλινική ως γηροκομείο. Ο χώρος αυτός επ’ ουδενί πληρούσε τις προϋποθέσεις της ορθής και νομότυπης περίθαλψης ατόμων προχωρημένης ηλικίας, δεδομένου ότι δεν είχε θέρμανση ούτε επαρκή υγρομόνωση, με αποτέλεσμα σε περίπτωση βροχόπτωσης να πλημμυρίζει με βρόχινα νερά γεγονός επιβαρυντικό για την υγεία των νοσηλευομένων .

» Αποκορύφωμα των παράνομων πράξεων και παραλείψεων που λάμβαναν χώρα στην εν λόγω Κλινική ήταν η μεταφορά των ηλικιωμένων από το παράνομο τμήμα του ημιυπαίθριου χώρου της πτέρυγας του Παθολογικού Τμήματος στον υπόλοιπο χώρο αυτής κάθε φορά που διεξαγόταν έλεγχος από τις αρμόδιες αρχές, σύμφωνα με τη μαρτυρία ιατρού. Με αυτόν, ωστόσο, τον τρόπο υποβάλλονταν οι ηλικιωμένοι σε μια ταλαιπωρία άνευ προηγουμένου, με αποτέλεσμα να τους προξενείται σύγχυση και εκνευρισμός, τη στιγμή που επιβάλλονταν να βρίσκονται σε ήρεμη ψυχική κατάσταση» σημειώνει στην αναφορά της.

Όπως υποστηρίζει, μάλιστα, η πρώην διευθύντρια, για τις πολεοδομικές παραβάσεις έχει γίνει καταγγελία και από έναν από τους μετόχους της κλινικής στον εισαγγελέα πρωτοδικών Κέρκυρας.

Ειδικότερα, στην καταγγελία αναφέρεται ότι:

Α) Η άδεια της κλινικής έχει δοθεί με βάση το Π.Δ 235/14-09-2000 «Περί εκσυγχρονισμού των ιδιωτικών κλινικών» για 42 κλίνες και αφορά μόνο στο αρχικό (παλιό) κτήριο, του οποίου, όμως η άδεια- κατά τον ισχυρισμό του καταγγέλοντα – έχει χαθεί! Επίσης, αναφέρει ότι το αρχικό- παλιό κτήριο διαθέτει πολεοδομικές παραβάσεις οι οποίες δεν νομιμοποιήθηκαν με τον νόμο περί αυθαιρέτων.

Β) Το καινούργιο κτήριο, το οποίο είναι συνδεδεμένο με το παλιό, δεν διέθετε νόμιμη άδεια λειτουργίας ως κλινική. Αργότερα, ωστόσο, νομιμοποιήθηκε με βάση τον νόμο περί αυθαιρέτων, χωρίς η άδεια αυτή να αφορά στη λειτουργία του ως κλινική. Εντούτοις, συνέχισε να λειτουργεί ως κλινική, γεγονός που καθιστά παράνομη τη λειτουργία του και κατά συνέπεια θα έπρεπε να κλείσει.

Γ) Η κλινική είναι παρανόμως συνδεδεμένη με το αποχετευτικό δίκτυο της ΔΕΥΑΚ, στους λογαριασμούς δε της ΔΕΥΑΚ που εκδίδονται για την εν λόγω κλινική δεν εγγράφονται τέλη αποχέτευσης. Επίσης, η ανωτέρω κλινική σε έλεγχο που διενεργήθηκε σ’ αυτήν δεν παρουσίασε ούτε μελέτη αποχέτευσης ούτε νόμιμη σύνδεσή της με τη ΔΕΥΑΚ.

Ιατροί… πολυθεσίτες

Επιπλέον, σοβαρά ερωτήματα διαφάνειας εγείρονται από τον ισχυρισμό της καταγγέλλουσας ότι άπαντες οι ιατροί που παρείχαν τις υπηρεσίες τους στην κλινική (πλην ενός), εργάζονται παράλληλα στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας ως μόνιμοι δημόσιοι λειτουργοί, παρόλο που απαγορεύεται.

Όταν μάλιστα διαμαρτυρήθηκε στη διοίκηση σχετικά με τις παραβάσεις που άπτονται της εργατικής νομοθεσίας, αντί να εισακουστεί, δέχθηκε απειλές για τη σωματική της ακεραιότητα και εν τέλει τής απαγορεύθηκε η είσοδος στην κλινική!

Όπως τονίζει, «οι επανειλημμένες διαμαρτυρίες μου προς την ιδιοκτήτρια και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της κλινικής, ότι έδει να προσληφθούν άμεσα ιατροί οι οποίοι να δραστηριοποιούνται αποκλειστικά και μόνο στον ιδιωτικό τομέα, δεν εισακούστηκαν, αντιθέτως, μάλιστα, κατέληξα να δέχομαι απειλές για τη σωματική μου ακεραιότητα στην περίπτωση που δεν “συμμορφωνόμουν” προς τις εντολές των ιθυνόντων της κλινικής».

Διενεργείται έλεγχος

Άμεση ήταν η παρέμβαση του νέου υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος, με έγγραφο που απέστειλε στο Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας στις αρχές Μαρτίου, ζητά τη διενέργεια ελέγχου το ταχύτερο δυνατόν, προκειμένου να διερευνηθούν τα καταγγελλόμενα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης