Αποστολή: Σωτήρης Σκουλούδης – Νίκος Χριστοφάκης

Οι συνέπειες της υπερ-συγκέντρωσης μεταναστών και προσφύγων στο κέντρο κράτησης της Ειδομένης, στα ελληνοσκοπιανά σύνορα, έχουν αρχίσει και επηρεάζουν όλη τη χώρα, την ίδια ώρα που πληθαίνουν τα σενάρια για την προώθηση ενός ευρωπαϊκού «plan B» για το ζήτημα, το οποίο λίγο πολύ προβλέπει τον εγκλωβισμό όλων αυτών των ανθρώπων στη χώρα μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κι ενώ οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία συνεχίζονται απρόσκοπτα και οι Ευρωπαίοι επιδεικνύουν την… αλληλεγγύη τους απαιτώντας τη -σχεδόν αδύνατη- φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων, απειλώντας μας ακόμα και με αποβολή από τη Συνθήκη Σένγκεν, οι συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης δημιουργούν έντονο προβληματισμό, με θύματα φυσικά τους ίδιους τους πρόσφυγες αλλά και τη χώρα μας, που σε πολλές περιπτώσεις δεν διαθέτει τις υποδομές ούτε για τα απαραίτητα.

​Το zougla.gr πραγματοποίησε οδοιπορικό μέχρι την Ειδομένη και κατέγραψε εικόνες ντροπής από το εθνικό οδικό δίκτυο, όπου η αστυνομία σταματάει για αρκετές ώρες ή ακόμη και μέρες τα κομβόι των πούλμαν που μεταφέρουν τους μετανάστες
Το zougla.gr πραγματοποίησε οδοιπορικό μέχρι την Ειδομένη και κατέγραψε εικόνες ντροπής από το εθνικό οδικό δίκτυο, όπου η αστυνομία σταματάει για αρκετές ώρες ή ακόμη και μέρες τα κομβόι των πούλμαν που μεταφέρουν τους μετανάστες από το λιμάνι του Πειραιά στα βόρεια σύνορα. Ο λόγος για αυτή την απόφαση δεν είναι άλλος από την υπερσυγκέντρωση των μεταναστών στο κέντρο της Ειδομένης -περισσότεροι από 5.000 και ο αριθμός τους συνεχώς αυξάνεται-, καθώς ο αριθμός όσων τους επιτρέπεται η διέλευση προς τα Σκόπια βαίνει καθημερινά μειούμενος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια σημαντική πτυχή του προβλήματος (και προάγγελος του τι πρόκειται να συμβεί αν ακουστούν οι φωνές της Ευρώπης που απαιτούν το κλείσιμο των συνόρων μας με την ΠΓΔΜ) είναι το γεγονός ότι σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου παραμένουν εγκλωβισμένοι ουσιαστικά μέσα στα πούλμαν οι μετανάστες, χωρίς καμία πρόβλεψη για την παροχή των απολύτως αναγκαίων, όπως είναι το φαγητό, το νερό και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. 

Για πολλές ώρες ή και ημέρες ολόκληρες οικογένειες με μικρά παιδιά μοιράζονται το ελάχιστο νερό που τους απέμεινε, περιδιαβαίνουν με τεράστιο κίνδυνο το εθνικό οδικό δίκτυο, καθώς αρκετοί από αυτούς αποφασίζουν να συνεχίζουν το ταξίδι τους με τα πόδια, ενώ καλύπτουν τις υπόλοιπες ανάγκες τους με όποιον τρόπο βρουν…

«Πεθαίνουμε αργά εδώ» δηλώνουν εξαθλιωμένοι και εξαγριωμένοι στο φακό του zougla.gr, με τους οδηγούς-συνοδούς τους να απευθύνουν δραματική έκκληση για τάχιστη και ελεύθερη πρόσβαση στην Ειδομένη, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα, ελάχιστα χιλιόμετρα μακριά από τη Θεσσαλονίκη και κατά μήκος του εθνικού δικτύου προς τα Σκόπια. Σε ορισμένες περιπτώσεις δε, οι μετανάστες προβαίνουν και σε αποκλεισμούς δρόμων.



Δείτε το ρεπορτάζ και μαρτυρίες προσφύγων από το τι συμβαίνει στο βόρειο οδικό δίκτυο:

Η ρίζα του προβλήματος για την ως άνω κατάσταση καταγράφηκε από το zougla.gr στην Ειδομένη. Χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες διαβιούν αναγκαστικά στην ύπαιθρο, εντάσεις, ουρές για το πολυπόθητο χαρτί διέλευσης, και εθελοντές να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για τη φροντίδα χιλιάδων ανθρώπων, συνθέτουν και καταδεικνύουν το μέγεθος του τεράστιου ευρωπαϊκού προβλήματος, αναδεικνύοντας την ανεπάρκεια των υπευθύνων για τη λύση του…

Το 'μαγικό' χαρτί...

Περιηγηθείτε στο κέντρο της Ειδομένης και δείτε τις συγκλονιστικές εικόνες που κατέγραψε το zougla.gr:
 

Δείτε φωτογραφίες:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης