Ρεπορτάζ: Νίκος Τσιαμτσίκας
Τρέχουν και δεν προλαβαίνουν τώρα οι καλλιεργητές φράουλας της Μανωλάδας βλέποντας τη σοδειά τους να μένει στα αζήτητα, λόγω του θορύβου που δημιουργήθηκε διεθνώς από τη φασιστική και βάρβαρη συμπεριφορά των νταήδων της Ηλείας.
Μία εβδομάδα μετά τα αιματηρά γεγονότα με τους 28 μετανάστες που τραυματίστηκαν από τα πυρά των επιστατών του Νίκου Βαγγελάτου, οι καλλιεργητές σπεύδουν στην Αθήνα προκείμενου να ρυθμίσουν τις εκκρεμότητές τους με το κράτος για να διασώσουν έστω ένα μέρος της αδιάθετης φράουλας.
Βλέποντας το αδιέξοδο στο οποίο έχουν οδηγηθεί οι ομάδες παραγωγών φράουλας από τη Μανωλάδα, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι το ευπαθές προϊόν τους δεν μπορεί να διατηρηθεί άλλο στα ψυγεία, ενώ αν δεν μαζευτεί από το χωράφι θα σαπίσει, επιδιώκουν πλέον να πιέσουν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, είτε να τους αποζημιώσει είτε να προχωρήσει σε «αντικαμπάνια» που θα αποκαταστήσει το προϊόν στα μάτια των καταναλωτών.
Κάτι το οποίο θα χρειαστεί πολλά μαγικά για να γίνει δεδομένου ότι οι καταναλωτές ακόμη και στην Ελλάδα -πράγμα σπάνιο- φαίνεται να έχουν μποϊκοτάρει το προϊόν.
Όπως εξήγησε μιλώντας στην εφημερίδα «Πατρίς» ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών «Υρμίνη», Φώτης Κυριαζής, «το απόγευμα της Πέμπτης φεύγουμε για Αθήνα προκειμένου να πραγματοποιήσουμε μια σειρά συναντήσεων και επαφών σε διάφορα υπουργεία αι υπηρεσίες. Αυτό που ζητάμε, μέχρι να διευθετηθούν οριστικά τα ζητήματα των παράνομων εργατών, είναι μια προσωρινή λύση για να συνεχιστεί η φετινή καλλιέργεια που ολοκληρώνεται σε έναν μήνα».
Από την πλευρά τους οι εργάτες της περιοχής δεν «πλησιάζουν» σε θερμοκήπιο φοβούμενοι τη σύλληψη και την απέλαση, ενώ συγκομιδή γίνεται μόνο σε καλλιέργειες που απασχολούνται νόμιμοι εργάτες εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το σημαντικότερο πρόβλημα, ωστόσο, που έχουν να αντιμετωπίσουν οι παραγωγοί της περιοχής είναι οι… «παγωμένες» εξαγωγές και οι ακυρώσεις των παραγγελιών, συνέπεια του διεθνούς σάλου που προκάλεσαν τα επεισόδια της προηγούμενης εβδομάδας.
Μαυρισμένες, σε προχωρημένο στάδιο ωρίμανσης, βρίσκονται απούλητες στους περισσότερους πάγκους οι φράουλες από τη Μανωλάδα, καθώς οι καταναλωτές φαίνεται ότι, και στην Ελλάδα, έχουν προχωρήσει σε ένα άτυπο μποϋκοτάζ του προϊόντος.
Σαπίζουν οι φράουλες
Η μικρή ζήτηση για αυτό το ευπαθές προϊόν που στις δόξες του κοστολογούνταν στα 3,50 ευρώ το κιλό, έχει οδηγήσει την τιμή σε κατρακύλα. Έτσι -σε μία έρευνα αγοράς- τη βρήκαμε ακόμη και με 0,75 ευρώ το μισό κιλό, αλλά εμφανώς καταπονημένη από την πολυήμερη παραμονή της στους πάγκους.
Η φράουλα, πρέπει να προσφέρεται στον καταναλωτή ελαφρώς άγουρη, έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα κατανάλωσής της μέσα στις επόμενες δύο ή τρείς ημέρες, ύστερα από την αποθήκευση της σε οικιακό ψυγείο.
Στην κατάσταση που βλέπουμε τις φράουλες στις φωτογραφία, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ούτε για ζαχαροπλαστική καθώς ακόμη και η συντήρηση τους σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες δεν μπορεί πια να διασφαλίσει ότι δε θα σαπίσουν μέσα στις επόμενες δύο ημέρες.
«Πάθαμε μεγάλη ζημιά» μας λέει ο κύριος Αντώνης που διατηρεί πάγκο με φρούτα στην οδό Αιόλου και μάλιστα με φράουλες που δεν είναι καν από τη Μανωλάδα, αλλά από άλλο σημείο του Νομού Ηλείας.
«Δεν αγοράζει πια κανένας. Πάνε χαμένες, πάνε για πέταμα».
Ένας άλλος πωλητής στη Βαρβάκειο, στρέφει αλλού τη συζήτηση: «Ο Τσοχατζόπουλος είναι στη φυλακή ρε φίλε, τι ψάχνεις εδώ;».
Όσο και να ψάχνουμε πάντως, η… σπιλωμένη τιμή της φράουλας δύσκολα θα αποκατασταθεί καθώς όπως μαθαίνουμε, ο ένας μετά τον άλλο οι προμηθευτές του εξωτερικού, ακυρώνουν τις παραγγελίες για φράουλες από την Μανωλάδα, με τον ισχυρισμό, ότι δεν πωλούνται επειδή ο κόσμος κάνει μποϋκοτάζ…