Γράφει η Γιάννα Μυράτ

«Έσβησε», προδομένος από την καρδιά του, ο πρώην κοινοτάρχης Μακρινίτσας, σημαίνον στέλεχος της Μαγνήτων Κιβωτού και πρόεδρος των Παιδοπολιτών Μαγνησίας, Νίκος Τσούκας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το άγγελμα του θανάτου του έχει συγκλονίσει την τοπική κοινωνία. Συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι δεν μπορούν να πιστέψουν την απώλειά του.
Ο Νίκος Τσούκας, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, βρισκόταν στο σπίτι του, όταν κατέρρευσε μπροστά στα μάτια των κοντινών του προσώπων. Κλήθηκε ασθενοφόρο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο Βόλου, δυστυχώς όμως ήταν ήδη αργά.

Καμάρι της Μακρινίτσας
Ο Νίκος Τσούκας, γεννήθηκε στη Μακρινίτσα Πηλίου. Ασχολήθηκε με τον Πολιτισμό, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τον αθλητισμό και τα κοινά από το 1974.
Διετέλεσε: Πρόεδρος της Κοινότητας Μακρινίτσας από το 1990 έως το Δεκέμβριο του 2002 -και μακράν ο καλύτερος- ειδικός συνεργάτης σε θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Πολιτισμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησία, από το 2007 έως το 2010.
Από το 2006 μέχρι τον Ιούλιο του 2013, είχε την ευθύνη των Δράσεων και εκδηλώσεων στο Κοινωφελές Ίδρυμα Νικολάου και Ελένης Πορφυρογένη στην Αγριά Βόλου.
Από τον Σεπτέμβριο του 2013 συμμετείχε στην σύσταση του φορέα Πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος & Αλμυρού, με τίτλο: «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ, για την διάσωση του Πολιτιστικού Αποθέματος». Επιλέχθηκε από τον ίδιο τον Σεβασμιώτατο για τη θέση του Γενικού Γραμματέα στο Δ.Σ., θέση την οποία τίμησε και υπηρέτησε, μαζί με ένα σύνολο εκλεκτών ανθρώπων της Μαγνησίας, με απτά δείγματα γραφής και χειροπιαστά αποτελέσματα στην πολιτισμική δραστηριότητα του τόπου μας.

Συμμετείχε ως μέλος του Δ.Σ. σε Κοινωνικούς και Πολιτιστικούς φορείς.
Έχοντας την ευθύνη για τη σύνταξη του φακέλου για την ένταξη του Δρώμενου, «Οι Μάηδες της Μακρινίτσας Πηλίου», το ΥΠ.ΠΟ.Α. την 7η Φεβρουαρίου 2022 ενέκρινε την εγγραφή του στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, όπως περιγράφεται στη σχετική ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ (48375/07-02- 2022).
Είχε εκδώσει τα βιβλία:
 Καπανιάρης Α. – Τσούκας Ν. (2014), Οι Μάηδες της Μακρινίτσας. Βόλος:
ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. που κέρδισε το «Καυτατζόγλειο βραβείο» του Ε.Κ.Π.Α. για το 2014.
 Αλέξανδρος Καπανιάρης – Νίκος Τσούκας (2015), Ήρθαν τα καράβια τα Ζαγοριανά.
Όψεις και μνήμες της ναυτιλίας και του εμπορίου στο Ανατολικό Πήλιο (1600 –1960)
 Τέλος, παρέμεινε υπό έκδοση, εντός του τρέχοντος έτους, η Β ́ Έκδοση των
«Μάηδων της Μακρινίτσας» με νέα στοιχεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καλό σου ταξίδι και σ’ ευχαριστώ
Ήταν στα τέλη της δεκαετίας ’90 όταν αποφάσισα να διοργανώσω το πρώτο και μοναδικό παγκόσμιο Φεστιβάλ Φλάουτου στο Πήλιο. Μου είπαν, η Πορταριά έχει τα λεφτά, η Μακρινίτσα το πολιτιστικό μεράκι. Επέλεξα τη δεύτερη.
Και χάρη σε αυτό το μεράκι του κοινοτάρχη μας, το φεστιβάλ πήρε σάρκα και οστά για 9 συνεχή χρόνια, όπου σολίστες διεθνούς κύρους και σπουδαστές όλων των ηλικιών και βαθμίδων απ’ όλη την Ελλάδα, το απόλαυσαν μέσα στο πανέμορφο και ήσυχο Πηλιορείτικο χωριό.
Καλό σου ταξίδι Νίκο, και σ’ ευχαριστώ για όλα.
Η Μακρινίτσα δεν θα σε ξεχάσει ποτέ…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης