Έφυγε την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου,  σε ηλικία 77 χρονών,  ο αγωνιστής, ακτιβιστής  Βαγγέλης Πισσίας. Ένας ξεχωριστός άνθρωπος.

Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1947, όπου και παρέμεινε ως το 1962.

Ο Βαγγέλης Πισσίας κατά τη διάρκεια της δικτατορίας υπήρξε καθοδηγητικό στέλεχος της οργάνωσης της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς ΟΜΛΕ.

Σπούδασε στην Γαλλία έγινε διδάκτωρ του «Université de Picardie Amiens» (Γαλλία 1993) στο αντικείμενο Τεχνολογικές μεταλλαγές και περιφερειακές προσαρμογές. Και σε πολλούς άλλους κύκλους σπουδών  στο αντικείμενο Γεωργική Ανάπτυξη και Προγραμματισμός.

Εξειδίκευση στην Υδραυλική των Αρδευτικών Περιμέτρων στην «Ecole Nationale du Génie Rural des Eaux et Forets – ΕΝGREF». Οι επιστημονικές, επαγγελματικές και ερευνητικές του δραστηριότητες, είχαν ένα ευρύ πεδίο θεμάτων και μια συνεχή και ενιαία επιστημονική – επαγγελματική διαδρομή.

Εργάστηκε στη Δ/νση Επιστήμης Τεχνολογίας Βιομηχανίας (D.S.T.I.) του ΟΟΣΑ (Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) σε συνεργασία με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Nanterre κ. Fr. Chesnais.

Υπήρξε Καθηγητής στο Τ.Ε.Ι. Αθήνας , Υπεύθυνος Εργαστηρίου Δ.Υ.Π.

Αριστερός, κινηματικός και ακτιβιστής, φημισμένος για τις γνώσεις του σε θέματα της Μέσης Ανατολής ως Έλληνας Αιγυπτιώτης και ιδιαίτερα γνωστός από την αγωνιστική δράση του στο παλαιστινιακό, με αποκορύφωμα το συντονισμό της Πρωτοβουλίας «Ένα Καράβι για τη Γάζα» το 2011, στα πλαίσια του ευρύτερου διεθνούς κινήματος Free Gaza Movement.

Για τη δράση του στο παλαιστινιακό και στα ευρύτερα ζητήματα πολιτικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων των λαών της Μέσης Ανατολής έχει γίνει στόχος επίσημων και ανεπίσημων επιθέσεων από την ισραηλινή πλευρά, ιδίως μετά τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στο “Ship to Gaza” και τη σύλληψή και «ταλαιπωρία» του από τις ισραηλινές αρχές για το ρόλο του στην αποστολή. Συμμετείχε σε διεθνή δίκτυα πολιτικής-ακτιβιστικής δράσης, και διατηρούσε σχέσεις αμοιβαίας εκτίμησης στον Αραβικό πολιτικό κόσμο.