Έφυγε από τη ζωή μία από τις πιο χαρακτηριστικές και αμφιλεγόμενες προσωπικότητες του αθλητισμού, του lifestyle και του επιχειρηματικού κόσμου.
Ο λόγος για τον Μάκη Ψωμιάδη, ο οποίος προδόθηκε χθες το βράδυ από την καρδιά του και εντοπίστηκε από τον γιο του στην οικία του. Να σημειωθεί ότι ο 61χρονος είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο «Ελπίς» έπειτα από έμφραγμα. Η κηδεία του θα γίνει το Σάββατο 9 Ιανουαρίου, στο κοιμητήριο του Κόκκινου Μύλου.
Επιχειρηματίας, παράγοντας του ποδοσφαίρου, γαλαντόμος, bon viveur, ακροβατούσε ανάμεσα στη νομιμότητα και την παρανομία. Κοιτούσε στα μάτια τους δικαστές δηλώνοντας «είμαι καθαρός και κρυστάλλινος, ο Θεός το γνωρίζει».
Ο Μάκης Ψωμιάδης έπλεξε γύρω από τη ζωή του ένα μύθο που δύσκολα θα καταρριφθεί. «Μάκαρο» ή «αγαπούλα» τον αποκαλούσαν οι δικοί του άνθρωποι. Η οικογένειά του τον υπεραγαπούσε, όπως οι πολλοί κοντινοί του φίλοι και συνεργάτες…
Η φήμη του είχε φτάσει και στο εξωτερικό με τα διεθνή μέσα να χαρακτηρίζουν τον γιο του ιερέα ως «σχεδόν συμβολική φιγούρα» για την Ελλάδα της κρίσης.
Οι ιστορίες για τον Μάκη Ψωμιάδη είναι ατελείωτες, είτε κινούνται στο φως είτε στο σκοτάδι. Από τις τελευταίες του εικόνες, εκείνη στα δικαστήρια της Ευελπίδων το 2011. Όταν, αδυνατισμένος και αξύριστος δήλωνε στις κάμερες «είμαι πολιτικός κρατούμενος»… αφήνοντας για μία ακόμη φορά τους πάντες άφωνους.
Ο βίος και η πολιτεία του
Ο Μάκης Ψωμιάδης γεννήθηκε το 1955 στην Καβάλα.
Aπό μικρός συμμετείχε στη Θύρα 21 της AEK. Όσοι τον γνώρισαν τότε, περιγράφουν ένα πάμφτωχο, πολύ ψηλό και αδύνατο παιδί. Aρκετοί τον θυμούνται φαντάρο το 1973 να συμμετέχει σε εκδρομές με την AEK στην περιφέρεια. Oι πιο παλιοί παίκτες της AEK έχουν να λένε ιστορίες γι’ αυτόν και ειδικά για την εποχή που ήταν δίπλα στον αείμνηστο πρόεδρο της AEK, τον Mιχάλη Aρκάδη. Tον είχαν βάλει να συνοδεύει την αποστολή στην επαρχία, για να την προστατεύει από επιθέσεις βίας.
Tο 1987 εκδόθηκε ένταλμα σύλληψής του από την Ιντερπόλ. Όπως είχε αποκαλύψει ο «Pιζοσπάστης», ο ανακριτής της Γενεύης Barley Capole εξέδωσε ένταλμα σύλληψης στις 6.9.1987 για «απάτη και πλαστογραφία τίτλων». Κατηγορήθηκε, τότε, συνολικά για έξι εγκλήματα και δεν μπήκε ποτέ φυλακή.
Tο 1989, ο Τύπος αποκαλύπτει ότι «ο 34χρονος πρόεδρος της Ερασιτεχνικής AEK κατηγορείται για συμμετοχή σε κύκλωμα λαθρεμπορίας και πώλησης χρυσού, παράνομη εξαγωγή συναλλάγματος και λαθρεμπόριο βίντεο».
Tο 1988 γίνεται πρόεδρος της Eρασιτεχνικής AEK. Ξοδεύει πάρα πολλά χρήματα, κάνοντας ιδιαίτερα δαπανηρές μετεγγραφές για την εποχή, για να ενισχύσει την ομάδα μπάσκετ.
H πρώτη καταδίκη του Ψωμιάδη ήρθε από το Γ’ Tριμελές Πλημμελειοδικείο της Aθήνας, «που τον τιμώρησε ερήμην με φυλάκιση 2 ετών για υπεξαίρεση αντικειμένου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας και πλαστογραφία μετά χρήσεως».
Aφού ξέμπλεξε με την Iντερπόλ και το λαθρεμπόριο χρυσού, ο Ψωμιάδης αποφάσισε να ασχοληθεί με τη… νυχτερινή διασκέδαση των Aθηναίων. Ξαφνικά βρέθηκε με αρκετά νυχτερινά μαγαζιά, με πιο ονομαστό το «Mαρακές» στην οδό Aμερικής. Tο 1995 αποφασίζει να εισβάλει και στον χώρο του Tύπου. Eκδίδει την εφημερίδα «Tο Όνομα», η οποία όμως τον μπλέκει σε μεγάλες περιπέτειες με τον πρώην υπουργό ΠEXΩΔE, Kώστα Λαλιώτη.
Tον χειμώνα του 2004 συγκρούεται με τον Nτέμη Nικολαΐδη. Τον κατηγορεί ότι δεν κάνει καλή ζωή και για να το αποδείξει εισβάλλει αργά το βράδυ στο σπίτι του. O «Mπιγκ Mακ» στο μεταξύ είναι ιδιοκτήτης του Aκράτητου, τον οποίο, ως γνωστόν, οδήγησε στην καταστροφή. O Nικολαΐδης ψάχνει σχολαστικά τα βιβλία και βγάζει «λαβράκι»: 11 εκατομμύρια ευρώ ήταν περασμένα στα βιβλία για έργα στους Θρακομακεδόνες που δεν έγιναν ποτέ!
Ο «Μπιγκ Μακ» καταδικάστηκε ερήμην σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση χωρίς δικαίωμα εξαγοράς ή αναστολής, ωστόσο δεν μπήκε φυλακή.
Το 2009, ο Μάκης Ψωμιάδης επιδόθηκε σε μια πρωτοφανή έκφανση νεοπλουτισμού, επιβραβεύοντας την ομάδα του, την Καβάλα, έπειτα από τη νίκη της επί της παλιάς του αγαπημένης, ΑΕΚ, με μια μαύρη σακούλα σκουπιδιών.
«Μια μία μαύρη σακούλα απορριμμάτων γεμάτη χαρτονομίσματα των 500 ευρώ μπήκε στα αποδυτήρια της Καβάλας ο Μάκης Ψωμιάδης και άρχισε να τα μοιράζει στους ”Αργοναύτες” μαζί με τα συγχαρητήριά του! Η διοίκηση είχε ανακοινώσει ότι οι παίκτες θα μοιραστούν 100 χιλ. ευρώ πριμ νίκης, αλλά δεν είχε ανακοινώσει τον τρόπο που θα εισπραχθεί» έγραψαν οι εφημερίδες.
Αργότερα ήρθε η σύλληψή του, καθώς το όνομά του ενεπλάκη στην υπόθεση των στημένων αγώνων.
Το 2011 είχε καταδικαστεί για το Koriopolis αλλά ήταν εξαφανισμένος και τον βρήκαν στα Σκόπια. Τελικά, καταδικάστηκε σε 4,5 χρόνια φυλάκιση και 35.000 ευρώ πρόστιμο με αναστολή.
Τον Αύγουστο του 2015 αφέθηκε ελεύθερος…
Παρακολουθήστε παλαιότερη συνέντευξη με την οικογένειά του: