Ρεκόρ νεκρών λόγω κορωνοϊού είχαμε και χθες, καθώς έχασαν τη ζωή τους 71 άτομα, ενώ τα ημερήσια κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν ανέρχονται σε 1.698. Εκείνο που προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους ειδικούς, συγκριτικά με την πρώτη φάση της πανδημίας, είναι ο αριθμός των νεκρών, αφού κάθε μία ώρα πεθαίνουν τρεις άνθρωποι. Συνολικά έχασαν τη ζωή τους 1.106 άτομα, ενώ το ΕΣΥ δέχεται ασφυκτική πίεση με τους διασωληνωμένους να αυξάνονται συνεχώς.
Σύμφωνα με τους πνευμονολόγους, τις επόμενες ημέρες αναμένεται αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων, οι οποίοι δυστυχώς δεν τα καταφέρνουν όλοι… Αυτό που παρατηρείται έντονα το τελευταίο διάστημα είναι ο μέσος όρος των ασθενών, καθώς νεαρά άτομα κάτω των 40 ετών περνούν την ασθένεια με σοβαρά συμπτώματα, πολλοί από αυτούς βρίσκονται στις ΜΕΘ των νοσοκομείων αναφοράς, ενώ ένα ποσοστό εξ αυτών χάνουν τη ζωή τους χωρίς να έχουν υποκείμενα νοσήματα. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι και ο 42χρονος πνευμονολόγος και πατέρας τριών παιδιών που έχασε τη ζωή του στο νοσοκομείο Αττικόν. Ο ίδιος προσπαθούσε μέσα από τα social media να πείσει τον κόσμο ότι πρέπει να φοράει μάσκα και να προσέχει. Την είδηση του θανάτου του γνωστοποίησε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Πνευμονολόγων Χανίων.
Περισσότεροι από 14.000 ασθενείς με κορωνοϊό στα νοσοκομεία
Σύμφωνα με την κα. Ματίνα Παγώνη, πρόεδρο των νοσοκομειακών ιατρών Αθήνας-Πειραιά, «περισσότεροι από 14.000 ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Ελλάδας με κορωνοϊό», είπε στον ΣΚΑΪ και τόνισε πως «ο δείκτης R έχει περάσει το 1 και πάει προς το 2».
Εξήγησε ότι τα 1.698 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε την Κυριακή ο ΕΟΔΥ δεν θα πρέπει να τα λάβουμε υπόψη μας, αφού έγιναν τα μισά τεστ, δηλαδή έγιναν περίπου 14.000 μοριακά τεστ και 1.600 rapid.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Θα πρέπει όμως να μας ανησυχεί ο αυξημένος αριθμός θανάτων που έχουμε τις τελευταίες ημέρες, προσθέτοντας ότι δικαιολογούνται από την αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων και των νοσηλευομένων σε απλές κλίνες Covid-19 στα νοσοκομεία.
Σύμφωνα με την ίδια, στην Αττική και στις άλλες πόλεις, πλην της Θεσσαλονίκης, αναμένεται σταθεροποίηση των κρουσμάτων από το προσεχές Σάββατο (21/11) καθώς θα έχει περάσει ένα 15ήμερο από την εφαρμογή των νέων μέτρων.
Αρνητικά ρεκόρ κρουσμάτων τον Νοέμβριο
Ως ο φονικότερος μήνας της πανδημίας αποδεικνύεται ο Νοέμβριος, αφού τα μέτρα που ελήφθησαν στις αρχές του μήνα θα αποδώσουν έπειτα από δύο εβδομάδες, εκτιμούν οι ειδικοί. Μέσα σε 15 μέρες έχουν καταγραφεί 480 θάνατοι, ενώ από τον Μάρτιο έως τις 31 Οκτωβρίου είχαν καταμετρηθεί 626. Παράλληλα, στο πρώτο 15ήμερο του Νοεμβρίου, σημειώθηκαν επίσης 34.954 κρούσματα, ενώ από το πρώτο κρούσμα στις 26 Φεβρουαρίου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, είχαν καταγραφεί συνολικά 39.251 κρούσματα.
Ανησυχητική είναι η κατάσταση στηνΘεσσαλονίκη καθώς εξακολουθεί να έχει υψηλό αριθμό κρουσμάτων ενώ την ίδια ώρα τα νοσοκομεία αναφοράς της πόλης δίνουν μάχη για τους νοσηλευομένους. Οι γιατροί πάντως ζητούν εδώ και καιρό να βρεθεί λύση όσον αφορά τις ΜΕΘ COVID, καθώς έχουν γεμίσει από τους διασωληνωμένους. Πάντως, από τα 1.698 κρούσματα που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, τα περισσότερα αφορούσαν τη Θεσσαλονίκη. Συνολικά εκεί καταγράφηκαν 435 κρούσματα, ενώ 405 είχε η Αττική.