Η συνέχεια στο δικαστικό θρίλερ για το θέμα της έκδοσης ή μη των 8 Τούρκων που έφτασαν στη χώρα μας το περασμένο καλοκαίρι, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γειτονική χώρα, θα δοθεί τελικά συνολικά για όλους τους εκζητούμενους αξιωματικούς.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αντώνης Λιώγας, άσκησε έφεση κατά της χθεσινής απόφασης του Συμβουλίου Εφετών να μην εκδώσει τους τελευταίους δύο Τούρκους αξιωματικούς. Ήταν μια ενέργεια που ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενη, καθώς το ίδιο είχε πράξει, στις αρχές της εβδομάδας, ασκώντας έφεση στην πρώτη απόφαση του δικαστικού συμβουλίου που είχε απορρίψει το αίτημα των τουρκικών αρχών για την έκδοση τριών αξιωματικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σκεπτικό της έφεσής του, ο κ. Λιώγας αναφέρει πως ο φάκελος που απέστειλαν οι τούρκικες αρχές για να στηρίξουν το αίτημα τους για την έκδοση των 8 αξιωματικών “ήταν πλήρης και σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις. Άρα, οι δικαστές έπρεπε να αποφανθούν υπέρ της έκδοσης “.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κίνηση αυτή ωστόσο του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών έρχεται την ώρα που η Άγκυρα δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά της για το «μπλόκο» στην έκδοση που προσπάθησε να βάλει το Συμβούλιο Εφετών με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να χαρακτηρίζει «πραξικοπηματίες» και τους 8 εκζητούμενους και για ταυτό θα πρέπει, σύμφωνα με δηλώσεις του, να εκδοθούν άμεσα στην Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι για την συγκεκριμένη υπόθεση έχουν εκδοθεί συνολικά 3 αποφάσεις, με διαμετρικά αντίθετο περιεχόμενο. Οι δυο αποφάσεις έχουν ταχθεί υπέρ της άποψης να μην εκδοθούν συνολικά οι 5 από τους οκτώ Τούρκους ενώ για 3 το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο έχει αποφασίσει το αντίθετο.
Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αντώνης Λιώγας έχει ασκήσει έφεση για τους 5 Τούρκους , όπως έφεση έχουν ασκήσει και οι 3 που έχασαν τη δίκη με αποτέλεσμα ο Άρειος Πάγος να καλείται πλέον να αποφασίσει για την έκδοση ή μη και των 8 στην Τουρκία.

Τις επόμενες ημέρες το Ανώτατο Δικαστήριο θα επανεξετάσει και τις τρεις υποθέσεις και ανάλογα με την απόφαση του θα καθοριστεί και το εύρος των ευχερειών που θα έχει για την υπόθεση ο υπουργός Δικαιοσύνης ο οποίος, κατά το νόμο, μπορεί να έχει τον τελευταίο λόγο για την τύχη των εκζητουμένων καθώς ο νόμος διαχωρίζει την πολιτική απόφαση που διαθέτει εκ των πραγμάτων τα δικά της κριτήρια από τη δικαστική κρίση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης