Πληθαίνουν οι περιπτώσεις ρευματοκλοπής σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, καθώς τα οικονομικά προβλήματα έχουν γονατίσει χιλιάδες νοικοκυριά. Ακόμα και στις περιπτώσεις του κοινωνικού τιμολογίου, η έκπτωση που προσφέρεται στο σύνολο του λογαριασμού είναι πολύ μικρή και δεν αποτελεί ανακούφιση για τους καταναλωτές, από τη στιγμή μάλιστα που τα περισσότερα χρήματα αφορούν σε δημοτικά τέλη και άλλες χρεώσεις, όπου δεν προβλέπεται καμία μείωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Πληθαίνουν τα περιστατικά ρευματοκλοπής, καθώς όλο και περισσότεροι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στη ΔΕΗ ελέω οικονομικής κρίσηςΤην ίδια στιγμή οι μηνύσεις κατά ιδιωτών για ρευματοκλοπή πολλαπλασιάζονται, με τους υπαλλήλους των δημόσιων υπηρεσιών παροχής ηλεκτρικού ρεύματος να σηκώνουν -σε αρκετές περιπτώσεις- τα χέρια ψηλά. Οι ελλείψεις σε προσωπικό και η… γεωμετρική αύξηση των περιστατικών ρευματοκλοπής λειτουργούν ανασταλτικά για την πραγματοποίηση περισσότερων ελέγχων, με αποτέλεσμα τα φαινόμενα παραβατικότητας να πολλαπλασιάζονται, ειδικά σε περιοχές της επαρχίας. Η νομοθεσία είναι αυστηρή, ωστόσο ακόμα και ο κίνδυνος του αυτοφώρου δεν αποθαρρύνει τους επίδοξους παραβάτες, πολλοί εκ των οποίων έχουν οικογένειες με μικρά παιδιά και χρειάζονται ηλεκτρική ενέργεια για να μαγειρέψουν ή να ζεστάνουν το νερό για το καθημερινό μπάνιο.

Την ίδια στιγμή, η… ευρηματικότητα των δραστών προκαλεί έκπληξη ακόμα και στους υπαλλήλους της ΔΕΗ. Τελευταία «ανακάλυψη» θεωρείται ένας ειδικός μαγνήτης, ο οποίος ακινητοποιεί την κλασσική ροδέλα του μετρητή του ρολογιού, με αποτέλεσμα αυτός να μην καταγράφει μονάδες και να μην υπάρχει επιπλέον χρέωση στον λογαριασμό. Το αποτέλεσμα του μαγνήτη που… τρελαίνει τα ρολόγια, τρελαίνει επίσης και το λογιστήριο της ΔΕΗ που όμως δεν μπορεί να αποδείξει τη ρευματοκλοπή, εντοπίζοντάς τη μόνο …στατιστικά μέσω της σύγκρισης παλαιότερων λογαριασμών.

Η περίπτωση της Λάρισας

Χρόνια στην επιχείρηση, από τους παλαιότερους εν ενεργεία τεχνικούς και πρόεδρος της ΕΤΕ-ΔΕΗ ο κ. Ιωάννης Λαδάς αναφέρει για τη Λάρισα:

«Πράγματι, από το 2009 και μετά που ήρθε η οικονομική κρίση, οι ρευματοκλοπές σε επίπεδο νομού βρίσκονται σε έξαρση και έχουν φθάσει σε αρκετές χιλιάδες. Πρώτα, αυτοί που έκλεβαν ρεύμα ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα και τους ξέραμε καλά. Τώρα, δυστυχώς, δύσκολα εντοπίζονται, καθώς το τεχνικό προσωπικό έχει λιγοστέψει κατά 70 περίπου εργαζομένους και οι τεχνικοί από 150-170 σε επίπεδο νομού, σήμερα δεν ξεπερνούν τους 30.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

»Σύμφωνα με τα στοιχεία σε πανελλαδικό επίπεδο που έχουμε από τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, από τις χαμένες κιλοβατώρες θα έβγαινε άνετα η μισθοδοσία του προσωπικού όλης της χώρας, δηλαδή ένα ποσό των 720.000 ευρώ τον μήνα! Παλιά, έκλεβαν ρεύμα συνήθως κάποιοι Ρομά, και τέσσερις – πέντε άλλοι επιτήδειοι, ενώ τώρα κλέβουν και… νοικοκύρηδες υπεράνω πάσης υποψίας, καθώς δεν μπορούν να πληρώσουν τον λογαριασμό. Συνήθως τρυπούν τους μετρητές και χρησιμοποιούν μαγνήτες, ενώ έχουμε πολλά περιστατικά σε πολυκατοικίες που κλέβουν ρεύμα από τα κοινόχρηστα. Βέβαια όλα αυτά είναι επικίνδυνα για όσους δεν γνωρίζουν, γιατί πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος της ηλεκτροπληξίας και ενός θανατηφόρου δυστυχήματος. Εμείς, ζητάμε τη ριζική αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου που αποστερεί χρήματα από τη ΔΕΗ, με αποτέλεσμα η επιχείρηση να εμφανίζει από απλήρωτους λογαριασμούς και ρευματοκλοπές ελλείμματα της τάξης του 1,7 δισ. ευρώ».

Οι μέθοδοι και το… μπάι – πας

Εκτός από τους… ερασιτέχνες ηλεκτρολόγους, σε παρεμβάσεις ρευματοκλοπών εμπλέκονται συχνά και σπείρες ηλεκτρολόγων που υπόσχονται χαμηλές καταναλώσεις στις επιχειρήσεις, με ειδικές μεθόδους ρευματοκλοπής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η ΔΕΗ προβαίνει συνεχώς σε ελέγχους και καταγράφει τις μετρήσεις όπου υπάρχει υποψία παραβιάσεων, ωστόσο τα προβλήματα παραμένουνΗ ΔΕΗ προβαίνει συνεχώς σε έκτακτους και αιφνιδιαστικούς ελέγχους, παρακολουθεί στενά και καταγράφει τις μετρήσεις σε περιπτώσεις όπου υπάρχει υποψία παραβιάσεων. Οι μεγάλοι καταναλωτές έχουν ενταχθεί στο δίκτυο τηλεμέτρησης και ελέγχονται απευθείας από τα κεντρικά των Αθηνών. Ακόμα αναμένεται εκσυγχρονισμός του δικτύου διανομής και αντικατάσταση των παλαιών με «έξυπνους» μετρητές νέας γενιάς. Οι νέοι μετρητές θα διαθέτουν εξειδικευμένο λογισμικό που επιτρέπει τη συλλογή πληροφοριών, όπως διάφορες μεταβλητές ενέργειας, καταγραφή χρήσης σε πολλαπλές ταρίφες τιμολόγησης, ακόμη και πληροφορίες σχετικά με τυχόν προσπάθειες υποκλοπής ρεύματος. Ήδη έγινε διαγωνισμός για την προμήθεια των πρώτων 40.000 ηλεκτρονικών μετρητών νέας γενιάς, αξίας 2,6 εκ. ευρώ. H αντικατάσταση των παλιών ρολογιών αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο 2015.

Η ρευματοκλοπή γίνεται κυρίως από επαγγελματίες ηλεκτρολόγους, οι οποίοι ζητούν μέχρι 200 ευρώ για να παρέμβουν στη σύνδεση του σπιτιού. Η κυριότερη μέθοδος που ακολουθούν οι… ηλεκτρολόγοι είναι η επιβράδυνση της ροής του μετρητή με αφαίρεση κάποιων εξαρτημάτων του και κατά συνέπεια η αλλοίωση των ενδείξεων. Με τη μέθοδο αυτή δεν μπορεί να εντοπιστεί εύκολα ο δράστης, αφού ο μετρητής δουλεύει και απλώς καταγράφει μειωμένη κατανάλωση. Μια άλλη μέθοδο είναι το λεγόμενο «μπάι – πας», δηλαδή η προσθήκη ενός καλωδίου, ώστε το ρεύμα να πηγαίνει απευθείας στο νοικοκυριό, χωρίς να περνάει από τον μετρητή. Επίσης, άλλοι συνδέουν απευθείας το σπίτι τους με τη γραμμή της ΔΕΗ και βάζουν ό,τι καλώδια βρίσκουν, πιάνοντάς τα στη γραμμή με γάντζους, πράγμα που είναι «κίνδυνος – θάνατος».

Στο 1,7 δισ. ευρώ το χρέος προς τη ΔΕΗ

Εν τω μεταξύ, σε ωρολογιακή βόμβα όχι μόνο για τη ΔΕΗ αλλά για το σύνολο τη αγοράς ηλεκτρισμού εξελίσσονται οι ανεξόφλητες οφειλές από λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο κατάλογος του 1,7 δισ. ευρώ (τέλος Σεπτεμβρίου) περιλαμβάνει καταναλωτές κάθε κατηγορίας, από ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες που έχουν ενταχθεί στις χαμηλές χρεώσεις του ΚΟΤ και παρ’ όλα αυτά αδυνατούν να πληρώσουν, οικιακούς με μικρές και μεγάλες καταναλώσεις, βιοτεχνίες και εμπορικά ενεργοβόρες βιομηχανίες, δημοτικές επιχειρήσεις, υπουργεία και άλλους δημόσιους φορείς.

Η συσσώρευση των ανεξόφλητων οφειλών που άρχισε με την έναρξη της κρίσης, κλιμακώθηκε με την επιβολή του ΕΕΤΗΔΕ φτάνοντας στο τέλος του 2013 στο 1,3 δισ. ευρώΗ συσσώρευση των ανεξόφλητων οφειλών που άρχισε με την έναρξη της κρίσης, κλιμακώθηκε με την επιβολή του ΕΕΤΗΔΕ φθάνοντας στο τέλος του 2013 στο 1,3 δισ. ευρώ και παρά την αποσύνδεσή του από τους λογαριασμούς ρεύματος εκτινάχθηκε το τελευταίο τρίμηνο στο 1,7 δισ. ευρώ. Οικονομικοί αναλυτές θεωρούν πως πρόκειται για αποτέλεσμα ενός συνδυασμού παραγόντων και όχι μόνο της κρίσης και της αδυναμίας νοικοκυριών και επιχειρήσεων να πληρώσουν ή να αναβάλουν την πληρωμή των οφειλών τους.

Μέρος του προβλήματος συνιστούν οι προσπάθειες άσκησης κοινωνικής πολιτικής μέσω μιας σειράς αποφάσεων που δεν έλαβαν υπ’ όψιν τους τις επιπτώσεις στην επιχείρηση και τον αντίκτυπο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, όπου δραστηριοποιούνται τρεις ακόμη ηλεκτροπαραγωγοί θερμικών μονάδων, χιλιάδες παραγωγοί ΑΠΕ και ένας μικρός αριθμός προμηθευτών, που όλοι μαζί… συντηρούνται από τον λογαριασμό ρεύματος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης