Ο Δήμος Διονύσου είναι το τελευταίο διάστημα στην επικαιρότητα για τους λάθος λόγους. Και δεν είναι μόνο οι τόνοι με κηπαία, κλαδιά, μπάζα που βρίσκονται στους δρόμους.
Καταπράσινες περιοχές που πρέπει να αποδοθούν ως χώροι αναψυχής, η απειλή των λατομείων, αντιπλημμυρικά έργα που δεν έγιναν, η όχι συστηματική αποκομιδή των σκουπιδιών, οι δρόμοι χωρίς πεζοδρόμια με κατεστραμμένη άσφαλτο. Ο κατάλογος μεγάλος. Επικεντρωνόμαστε στο θέμα της πυροπροστασίας και της πυρασφάλειας που φαίνεται ότι «καίει» περισσότερο τους κατοίκους αυτές τις μέρες.
Λίγες μέρες μετά τη φωτιά στη Σταμάτα συζητήσαμε με μέλη της ομάδας του Go For Dionysos – Ενεργοί Πολίτες Εθελοντές, Ναταλία Δεληγιώργη, Αλέξανδρο Κοκκόλα και Γιάννη Κακούρη.
«Να κάνουμε σαφές ότι δεν είμαστε Σύλλογος. Είμαστε κάτοικοι, γείτονες, εθελοντές που συντονιστήκαμε γιατί θέλουμε να βοηθήσουμε τον τόπο μας να γίνει ομορφότερος, ασφαλέστερος. Έχουμε βάψει στάσεις, αντικαταστήσει φθαρμένες πινακίδες του ΚΟΚ – πάντα με την αρωγή του Δήμου. Ενημερώνουμε τα μέλη μας για συμβάντα, δίνουμε χρήσιμες συμβουλές για την καθημερινότητά μας, έχουμε προσφέρει είδη πρώτης ανάγκης σε ευπαθείς ομάδες. Επικεντρωνόμαστε στην εκπαίδευση των πολιτών, στη προσφορά, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.», μας λέει η Ναταλία και το πρόσωπό της λάμπει από ενέργεια.
«Και αρκετά έξοδα τα βάζουμε από την τσέπη μας», γελάει… και συνεχίζει: «Η ατομική υπευθυνότητα βρίσκεται στην καρδιά όλων των προσπαθειών μας στο Go For Dionysos και μπορεί να κάνει τη διαφορά στην προστασία του Δήμου Διονύσου από πυρκαγιές. Η προστασία της περιοχής είναι ευθύνη όλων μας. Με την κατάλληλη προετοιμασία και την ενεργή συνεργασία με τον Δήμο Διονύσου, κάθε κάτοικος μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην πρόληψη των πυρκαγιών.»
Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του τις προηγούμενες μέρες, αρκετοί την περιουσία τους, δέντρα κάηκαν, άγρια ζώα πέθαναν. Οι κάτοικοι Διονύσου ζουν κάθε καλοκαίρι με το άγχος της φωτιάς. Τι φταίει; Για παράδειγμα, το zougla.gr έχει φιλοξενήσει αρκετές δημοσιεύσεις για κλαδιά και κηπαία στους δρόμους του Δήμου σας.
«Οι περισσότεροι κάτοικοι του Δήμου δεν γνωρίζουν καν πότε είναι η αντιπυρική περίοδος, και ποιες είναι οι υποχρεώσεις μας. Το να διαμένουμε κοντά σε δάσος, δεν έχει μόνο πλεονεκτήματα, έχει και ευθύνες.
Πόσες φορές έχουμε ακούσει την ατάκα: «Να τα μαζέψει ο Δήμος». Ωραία, συμφωνούμε. Όταν όμως ο Δήμος δεν μπορεί, να αφήνουμε «βόμβες» με κηπαία και να περιμένουμε να καούμε; Ποιος τιμωρείται με αυτή τη στάση; Γι’ αυτό, κάθε κάτοικος πρέπει εκτός αντιπυρικής περιόδου να κλαδεύει και να απομακρύνει τακτικά τα κλαδιά και τα δέντρα, και με δική του ευθύνη όπου δεν ανταποκρίνεται ο Δήμος.
Τα μπάζα, τα οικιακά ογκώδη αντικείμενα, και τα οικοδομικά απόβλητα αποτελούν επίσης σημαντική πηγή κινδύνου. Κάνει ο γείτονας ανακαίνιση στο σπίτι του, πάει και πετάει τα μπάζα όπου βρει. Οι δρόμοι στη βόρεια πλευρά της Πεντέλης είναι γεμάτοι μπάζα, το δάσος γεμάτο στοίβες από ξύλα! Κανένας δεν ασχολείται.
Ναι στην ατομική υπευθυνότητα, αλλά αυτό σημαίνει ότι και ο Δήμος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του… Άλλωστε τα δημοτικά τέλη που πληρώνουμε δεν είναι λίγα.»
Τελικά η πρόληψη είναι εξίσου σημαντική με την καταστολή;
Ο Γιάννης επιμένει: «Να δεις τη φωτιά στα πρώτα 10 – 15 λεπτά και να ενημερώσεις την πυροσβεστική. Μετά, πάει. Την κυνηγάς.
Εάν πραγματικά γνώριζε ο κόσμος, οι γείτονές μας, πόσο σημαντικά είναι τα πυροφυλάκια θα έκαναν ουρές για τις βάρδιες και τη στελέχωσή τους. Όλοι νιώθουμε πιο ασφαλείς όταν γνωρίζουμε ότι υπάρχουν συνέχεια πυροφύλακες που σκανάρουν τον ορίζοντα.
Ναι, τα drone της πυροσβεστικής με τις θερμικές κάμερες είναι ότι καλύτερο, όταν πετάνε 24 ώρες, 7 μέρες. Και η εμπειρία του πυροφύλακα είναι εξίσου σημαντική στην αξιολόγηση της επικινδυνότητας του καπνού. Θα πρέπει, όμως, να είναι εκπαιδευμένος.
Ο Δήμος επανδρώνει μόνο ένα πυροφυλάκιο. Μπράβο, αλλά δεν αρκεί. Υπάρχουν άλλα δύο σε στρατηγικά σημεία, στο Διονυσοβούνι και στην Αχλαδούλα.
Στην ομάδα μας στο Viber, προσπαθούμε στο Go For Dionysos να συντονίσουμε βάρδιες, να εκπαιδεύσουμε τα μέλη μας, μέχρι και manual με χρήσιμες συμβουλές έχουμε συντάξει. Ο εκπαιδευμένος πολίτης διατρέχει μικρότερο κίνδυνο σε ενδεχόμενο φωτιάς.
Ο κόσμος όμως είναι δύσπιστος. Πολλοί λένε ότι «δεν είναι δικιά μας δουλειά. Να το κάνει ο Δήμος, το Κράτος». Αναρωτιόμαστε: Γιατί δεν έχουν ενεργοποιηθεί περιπολίες από τον στρατό; Έχουμε ξεχάσει το χρώμα των περιπολικών της αστυνομίας. Τι έχει απογίνει η δημοτική αστυνομία; Εμείς, ως πολίτες δεν περιμένουμε. Κάνουμε και περιπολίες με τα αυτοκίνητά μας. Είναι, όμως, αυτή η λύση; Εάν όλα λειτουργούσαν όπως θα έπρεπε οι Εθελοντές θα ήμασταν άνεργοι, μου λέει ένας φίλος.»
Έχετε έρθει σε επαφή με τη Δημοτική Αρχή;
Ο Γιάννης σπάει την αμήχανη σιωπή των λίγων δευτερολέπτων, παίρνοντας τον λόγο: «Ειδικοί δεν είμαστε. Έχουμε την όποια εμπειρία από προηγούμενες φωτιές, διαβάζουμε για τις ουσιαστικές λύσεις που υιοθετούν άλλοι Δήμοι της χώρας. Ως Go For Dionysos έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας για την πυροπροστασία της Δημοτικής Κοινότητας Διονύσου στη Δήμαρχο κα Μαϊχόσογλου από τον Απρίλιο και πρόσφατα στον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας κ. Τραϊφόρο.
Συζητήσαμε για αντιπυρικές ζώνες, να καθαριστούν από το Δήμο οι κοινόχρηστοι χώροι και τα ιδιωτικά οικόπεδα που έχουν αφεθεί στη μοίρα τους, για σχέδιο εκκένωσης, για τα έξυπνα δάση – όπως έχουν κάνει στον Υμηττό. Προτείναμε να τοποθετηθούν δεξαμενές νερού περιφερειακά της Κοινότητας, στον Υμηττό για παράδειγμα έχουν βάλει μέχρι και κανονάκια. Ακόμα περιμένουμε κάποια αντίδραση.
Ο ένας ρίχνει το μπαλάκι στον άλλο. Στον απλό πολίτη, όπως εμείς, μοιάζει σαν να μην υπάρχει συντονισμός ανάμεσα στη Δημοτική Αρχή, το Δασαρχείο, την Περιφέρεια και την Κυβέρνηση.
Μόνο το Πυροσβεστικό Σώμα έχει χημεία με τα κλιμάκια εθελοντών πυροσβεστών του Δήμου μας. Τεράστια ευγνωμοσύνη σε αυτούς τους ανθρώπους. Τι άλλο να πω. Αυτοί μας έσωσαν από τη φωτιά, μαζί με τα εναέρια μέσα. Όλοι τους ήρωες! Αξίζει να στηρίξουμε οικονομικά τα κλιμάκια του Διονύσου, δίνουν και την ψυχή τους και έχουν μεγάλα έξοδα.»
Τι προτείνετε ως λύση στο πρόβλημα;
Απαντά ο Αλέξανδρος, και αυτός μέλος της ιδρυτικής ομάδας του Go For Dionysos:
«Εμείς κάνουμε τις προτάσεις μας προς τη δημοτική αρχή, σχετικά με όλα τα θέματα που αφορούν τη Δημοτική Κοινότητα Διονύσου, με σειρά προτεραιότητας.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι της ετοιμότητας σε όλα τα πεδία, καθαρισμών, ζωνών πυρασφάλειας, εκπαίδευσης και στελέχωσης και ακολουθεί αυτό του συντονισμού και της επικοινωνίας. Η εκπαίδευση και η επικοινωνία ξέρετε αφορά και τους εθελοντές, τις ομάδες και τους συλλόγους, αλλά και όλους τους πολίτες. Οδηγίες για τα απλά που είναι όμως πολύ σημαντικά, όπως για παράδειγμα να μη βγαίνουμε όλοι στους δρόμους όταν υπάρχει συμβάν, να ξέρουμε πως και που θα σταθμεύουμε τα οχήματά μας, αλλά και ετοιμότητας, όπως οι οδοί διαφυγής ή πως να έχουμε προετοιμάσει το σπίτι μας πριν μας απειλήσει η φωτιά. Εμείς έχουμε ένα κανάλι άμεσης, ζωντανής, επικοινωνίας και ενημέρωσης στο Viber με αρκετά μέλη.
Όσοι μένουμε στην περιοχή πρέπει να την αγαπάμε και να την προστατεύουμε, αλλά να γνωρίζουμε και πως να προστατευόμαστε οι ίδιοι. Για το καλό όλων μας και κυρίως των επόμενων γενιών.»
Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για τις δράσεις του Go For Dionysos και να συμμετέχετε στο έργο της ομάδας, στη σελίδα στο Facebook.