Μάχη για να αντιμετωπίσουν τις αναζωπυρώσεις στα διάφορα μέτωπα που σχηματίστηκαν στην πυρκαγιά στο Λογγίτσι της Στυλίδας, δίνουν αυτή την ώρα οι πυροσβέστες μαζί με χωματουργικά μηχανήματα από τον δήμο Στυλίδας και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Επικίνδυνες πυρκαγιές μαίνονται επίσης στη Μεσσηνία και τη Ρόδο.

Η δύσβατη περιοχή και η έλλειψη πρόσβασης, δεν τους επιτρέπει να φτάσουν πολύ κοντά στα επικίνδυνα σημεία, ενώ την ίδια στιγμή οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν ιδιαίτερα το έργο των πυροσβεστών.

Ήδη οι πυροσβεστικές δυνάμεις στις οποίες μετέχουν περισσότερα από 25 οχήματα και πάνω από 100 πυροσβέστες, όπως επίσης και πέντε ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, προσπαθούν να περιορίσουν τους κινδύνους από τη φωτιά.

Τα 4 αεροσκάφη και τα 2 ελικόπτερα αποχώρησαν από το έργο της κατάσβεσης με το τελευταίο φως της ημέρας και οι πυροσβέστες πλέον προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις εστίες αναζωπύρωσης, σε μία δασική περιοχή, χωρίς δρόμους και με λιγοστές δυνατότητες πρόσβασης ακόμη και για τα πυροσβεστικά οχήματα.

Σε επιφυλακή βρίσκονται όλες οι δυνάμεις της πυροσβεστικής από τη Φθιώτιδα και έχουν ενισχυθεί με πυροσβεστικά οχήματα και πυροσβέστες από τα Τρίκαλα, τη Λάρισα, τον Βόλο, την Καρδίτσα και την Λιβαδειά, ενώ συγκεντρώνονται και άλλες δυνάμεις από την περιοχή της Θεσσαλίας.

Δύσκολη νύχτα σε Φθιώτιδα και Μεσσηνία

Πιο συγκεκριμένα, δύο φωτιές σημειώθηκαν νωρίτερα στη Φθιώτιδα με χρονική απόσταση ανάμεσά τους ολίγων λεπτών, σε δύο διαφορετικά σημεία.

Δεκάδες πυροσβέστες και πυροσβεστικά οχήματα από τη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία επιχείρησαν στην κορυφογραμμή του όρους Όρθρυς, κοντά στο χωριό Λογγίτσι της Στυλίδας στην Ανατ. Φθιώτιδα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι 4 αεροσκάφη μεταξύ των οποίων και 2 canadair και 2 PZL, όπως επίσης και 2 ελικόπτερα, για περισσότερο από τρεις ώρες και κάτω από δύσκολες συνθήκες και λόγω θερμοκρασίας αλλά και λόγω των ανέμων, έδωσαν μία πραγματική μάχη να περιορίσουν τα μέτωπα της φωτιάς, που από την αρχή κινούνταν απειλητικά.

Στην περιοχή εκτός από τα εναέρια μέσα που επιχείρησαν, αναπτύχθηκαν επίγειες δυνάμεις και πεζοπόρα τμήματα, μαζί με μηχανήματα και υδροφόρα οχήματα του δήμου Στυλίδας και της Περιφέρειας Στερεάς, έτσι ώστε να μπορέσουν να περιορίσουν την έκταση της φωτιάς.

«Είναι μία πολύ δύσκολη πυρκαγιά σε μία περιοχή που δεν επιτρέπει πλήρη ανάπτυξη στα εναέρια και τα επίγεια μέσα», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας, Θανάσης Καρακάντζας, που απ’ την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο μέτωπο της φωτιάς.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη «αν και η φωτιά είναι μακριά από σπίτια και χωριά, οι ώρες είναι κρίσιμες. Υπάρχουν μεγάλες και επικίνδυνες αναζωπυρώσεις, που αν μέσα στο φως της μέρας δεν μπορέσουμε να τις ελέγξουμε, η νύχτα θα είναι εφιαλτική. Υπάρχει κίνδυνος η φωτιά να φύγει σε δασική περιοχή προς την Μαγνησία στα βόρεια και βορειοανατολικά, όπως επίσης και δυτικά, όπου υπάρχουν πολλές εστίες» ανέφερε ο κ. Καρακάντζας.

Να σημειωθεί ότι η πυρκαγιά στη Μακρακώμη έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο.

 

 

Σε ύφεση η φωτιά στο Βασιλίτσι Μεσσηνίας

Σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά στο Βασιλίτσι Μεσσηνίας, όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, ενώ ακόμα επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις, αφού υπάρχουν 2-3 μικρά ενεργά μέτωπα. Νωρίτερα μάλιστα δόθηκε εντολή για προληπτική εκκένωση της κοινότητας.

Περί τις 23:00, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος, Παναγιώτης Καρβέλας, «έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους οι κάτοικοι της κοινότητας Βασιλίτσι», οι οποίοι είχαν απομακρυνθεί, για προληπτικούς λόγους.

Ο αέρας την τελευταία ώρα δυνάμωσε και δυσχεραίνει την κατάσβεση ενώ πάντα υπάρχει ο κίνδυνος της αναζωπύρωσης.

Η φωτιά έχει κάψει με μια πρώτη εκτίμηση πάνω από 700 στρέμματα δασικής έκτασης, θάμνους, ελιές αλλά κι αμπελώνες, σε μια έκταση ανάμεσα στο Βασιλίτσι και την Χρυσοκελλαριά. Όλο το βράδυ θα παραμείνουν δυνάμεις πυρόσβεσης από τους δήμους με υδροφόρες, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, εθελοντές και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας.

Στο σημείο επιχείρησαν νωρίτερα 65 πυροσβέστες με 18 οχήματα και τρία πεζοπόρα τμήματα, ενώ από αέρος πραγματοποίησαν ρίψεις νερού τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα.

Ρόδος: Στο χωριό Μαριτσά δίνουν την μάχη οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η προληπτική εκκένωση του χωριού Μαριτσά της Ρόδου που αποφασίστηκε σήμερα το βράδυ, επειδή κοντά στο χωριό υπήρχε σε δύσβατη περιοχή εστία που δεν κατέστη δυνατό να ελεχθεί, παρά τις προσπάθειες που έγιναν από αέρος και εδάφους στην διάρκεια της ημέρας. 

Αρκετοί από τους κατοίκους του χωριού προτίμησαν να φιλοξενηθούν σε συγγενικά ή φιλικά τους σπίτια σε άλλες περιοχές του νησιού. Όσοι θέλουν πάντως, ύστερα από συνεννόηση του δημάρχου Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη με την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, μεταφέρονται σε ξενοδοχεία του νησιού. 

Στην περιοχή, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος της δημοτικής ενότητας Αφάντου-Πεταλούδων, Αναστάσιος Σπανός, βρίσκονται ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, αρκετοί εθελοντές και μηχανήματα με σκοπό να εμποδίσουν την επέκταση της πυρκαγιάς προς τον οικισμό. 

Έχουμε χαράξει αντιπυρικές ζώνες στην περιοχή του Κερωνιάτη και του Αγίου Νικολάου και είμαστε έτοιμοι να αποτρέψουμε την επέκταση της φωτιάς τονίζει ο κ. Σπανός.

Στις άλλες περιοχές του νησιού όπου είχε αναπτυχθεί η πυρκαγιά, τα πράγματα εξελίσσονται χωρίς προβλήματα, υπάρχουν όμως σε αυτές ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις για τυχόν αναζωπυρώσεις.

Φωτογραφίες-βίντεο: lamiareport, messinialive, grtimes