Εν μέσω αποχωρήσεων και ενστάσεων εγκρίθηκε κατά την έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη (29/12), ο προϋπολογισμός για το 2023, που διαμορφώνεται στο ύψος των 436.400.000 ευρώ και καταγράφεται υψηλότερος σε σχέση με αυτόν της τρέχουσας χρονιάς κατά 7%.

Μεγάλο μέρος δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης, στην αρχή της συνεδρίασης, εξέφρασαν την αντίθεση τους στη διαδικασία μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για τη σύνθεση των Επιτροπών Οικονομικών και Ποιότητας Ζωής, τονίζοντας πως οι αποφάσεις που λαμβάνονται είναι κατ’ ουσίαν άκυρες και ανακοίνωσαν πως αποχωρούν από τη συζήτηση του θέματος.

«Υπάρχουν κάποιοι που εδώ και 3,5 χρόνια δεν βρήκαν να πουν τίποτα θετικό για τη διοίκηση και ό,τι επιτελείται στον δήμο. Να βγείτε από αυτό τον ρόλο και την αίσθηση που σε κάποιους άφησε το εκλογικό αποτέλεσμα του 2019 και να δείτε τα δεδομένα», απάντησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, μιλώντας από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου, αναφερόμενος σε έργα, χρηματοδοτήσεις και διακρίσεις που πέτυχε η διοίκησή του.

«Εμείς δεν ερχόμαστε να πουλήσουμε αέρα κοπανιστό και φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Έχουμε βάλει με έργα τη Θεσσαλονίκη σε αναπτυξιακή τροχιά και πετύχαμε ουσιαστική εξωστρέφεια», πρόσθεσε ο κ. Ζέρβας, κάνοντας λόγο για έναν αναπτυξιακό και με κοινωνικό χαρακτήρα νέο δημοτικό προϋπολογισμό.

Αναλύοντας τα οικονομικά δεδομένα, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Σωκράτης Δημητριάδης είπε πως «παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον των τελευταίων χρόνων, ο δήμος Θεσσαλονίκης μείωσε κατά 30% τα δημοτικά τέλη, καθιστώντας τον πρωταθλητή σε όλη την Ελλάδα».

Για το 2023, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι, μεταξύ άλλων, ο δήμος Θεσσαλονίκης θα συνεχίσει τα μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης για πολίτες και επιχειρήσεις, θα ολοκληρώσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό, θα διαμορφώσει το νέο επιχειρησιακό σχέδιο με ορίζοντα το 2030, θα βελτιώσει τις υπηρεσίες προς τους δημότες, θα εξορθολογίσει τα έξοδα και θα αυξήσει τα έσοδά του με εκμετάλλευση όλων των περιουσιακών του στοιχείων.

Ενστάσεις εξέφρασε κατά τη διάρκεια της συζήτησης η Κατερίνα Νοτοπούλου, επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί», λέγοντας πως «ο προϋπολογισμός δεν έχει συνοχή, δεν υποστηρίζει κάποιο σχέδιο για την πόλη και φανερώνει την αδυναμία της διοίκησης να διαχειριστεί αποτελεσματικά τα οικονομικά του δήμου».

Ο Βασίλης Γάκης, από την παράταξη «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα», υπογράμμισε πως «περίμενα μέσα από τον προϋπολογισμό συγκριτικά στοιχεία: “τι έδινα πέρσι, τι δίνω φέτος, πού δίνω περισσότερα”», ενώ ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», είπε πως «δεν βλέπουμε κάτι καινούργιο, επαναλαμβάνονται οι προϋπολογισμοί και οι ζητωκραυγές γι’ αυτούς».

Για «πλαστό προϋπολογισμό και προϋπολογισμό ήττας» μίλησε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, εκ μέρους της «Οικολογίας Αλληλεγγύης», ενώ για «μία διαδικασία ουσιωδώς αντιδημοκρατική και νομικά παράτυπη» έκανε λόγο η Λουκία Αργυριάδου από την «Πόλη Ανάποδα – Δύναμη Ανατροπής».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ