Ένας τόμος μελετών για τις πολιτιστικές επιπτώσεις της κρίσης στην Ελλάδα κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό στην Αγγλία με τίτλο ”Greece in Crisis – The Cultural Politics of Austerity” (εκδόσεις IB Tauris). Επιμελητής του τόμου είναι ο Δημήτρης Τζιόβας, καθηγητής Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, που έχει γράψει την εισαγωγή και το πρώτο κεφάλαιο.
Οι συνεργάτες είναι στην πλειονότητά τους μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και προέρχονται τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη συλλογική αυτή εργασία, ο Δ. Τζιόβας παρατηρεί ότι η έρευνα πηγαίνει πέρα από τη λογοτεχνία, αγκαλιάζοντας ποικίλες μορφές έκφρασης και φτάνοντας μέχρι την πολιτιστική οικονομία.
«Η κρίση μας έχει κάνει να ξανασκεφτούμε, ολόκληρη τη μεταπολιτευτική περίοδο», παρατηρεί ο συνομιλητής μας, προσθέτοντας πως «η αναγωγή στο παρελθόν μπορεί να έχει θεραπευτικό χαρακτήρα».
Η κρίση έχει επίσης κάνει τους καλλιτέχνες πιο ευρηματικούς ως προς την αντιμετώπιση της λιτότητας. Κατά τα άλλα, ενώ παλαιότερα την εικόνα της χώρας τη διαμόρφωναν σχεδόν αποκλειστικά οι ξένοι με τα γραπτά τους, τώρα όλο και περισσότεροι Έλληνες δημοσιεύουν στα αγγλικά από μελέτες και άρθρα σε εφημερίδες μέχρι λογοτεχνικά κείμενα και προσωπικές μαρτυρίες.