Στις νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, στις επιμέρους αλλαγές που σχεδιάζονται για τον Καλλικράτη, αλλά και στη συνεργασία με τους εταίρους αναφέρθηκε ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Βούτσης, σε ενημέρωση του Τύπου την Πέμπτη.

Όσον αφορά στο σχέδιο νόμου για τις επαναπροσλήψεις, σημείωσε ότι εντός των ημερών αναμένεται η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και την ερχόμενη εβδομάδα θα εισαχθεί για συζήτηση στη Βουλή. Όπως ανέφερε, σε αυτό συμπεριλαμβάνονται και ρυθμίσεις που αφορούν στο πειθαρχικό των υπαλλήλων.

Το νομοσχέδιο θα εισηγηθούν από κοινού ο κ. Βούτσης και ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιώργος Κατρούγκαλος.

Αναφερόμενος στις επαναπροσλήψεις, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο οι 1.000 επιτυχόντες του ΑΣΕΠ το 1998 να συμπεριληφθούν στις 15.000 προσλήψεις που θα γίνουν.

Το δεύτερο νομοσχέδιο θα αφορά στην αξιολόγηση, την επιλογή προϊσταμένων και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, που πλέον δεν θα ασκούν έλεγχο σκοπιμότητας. Σταδιακά θα υπάρξει συρρίκνωση των αρμοδιοτήτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, οι οποίες -ύστερα από συνεννόηση με την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ- θα περάσουν στην αρμοδιότητα των εκλεγμένων διοικήσεων των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού.
Τον ερχόμενο μήνα, το υπουργείο θα προχωρήσει σε δημόσια προκήρυξη θέσεων για τους νέους γενικούς γραμματείς των επτά Αποκεντρωμένων Διοικήσεων που θα προέρχονται από τους διευθυντές των υπηρεσιών.

Το τρίτο νομοσχέδιο θα αφορά στο μεταναστευτικό. Θα συμπεριλαμβάνονται ρυθμίσεις για την απόδοση ελληνικής υπηκοότητας και θα αποσαφηνίζεται η αλλαγή αρμοδιοτήτων των εμπλεκομένων υπουργείων στα θέματα μεταναστών και προσφύγων. Αναφερόμενος ειδικά στα Κέντρα Κράτησης, σημείωσε ότι δεν μπορούν να κλείσουν άμεσα χωρίς να έχει προηγηθεί η δημιουργία άλλων δομών και άφησε αιχμές για κατάχρηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων που έχουν δοθεί για τη διαχείρισή τους. Επανέφερε το θέμα της εφαρμογής της ρύθμισης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας σχετικά με την κατανομή βαρών και έθεσε θέμα επαναδιαμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Συμφωνίας για το Άσυλο και τη Μετανάστευση.

«Κόκκινοι» δήμοι

Σε ό,τι αφορά στους λεγόμενους «κόκκινους» δήμους, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τους προϋπολογισμούς τους, τόνισε ότι δίνεται δίμηνη παράταση στο πρόγραμμα εξυγίανσης, προκειμένου να βρεθεί πραγματική λύση και όχι να επαναληφθεί το «κουκούλωμα» με πολιτικά κριτήρια.
Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε σε δήμους που δεν μπορούσαν να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους και εν μέσω κρίσης, με πολιτικές παρεμβάσεις, απέφευγαν να μπουν σε πρόγραμμα.

Επίσης, τόνισε ότι είναι άδικο να παρακρατείται το 5% από τους ΚΑΠ για την εξυγίανση δήμων. Όσον αφορά στα οικονομικά των δήμων, ο κ. Βούτσης σημείωσε ότι θα υπάρξουν νέες συμφωνίες με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να μπορέσει να προταθεί ένα νέο πλαίσιο. Συγχρόνως, θα εξαγγελθούν αλλαγές στο πλαίσιο του αναθεωρημένου προϋπολογισμού, στη βάση της συμφωνίας με την Ε.Ε. στις αρχές του καλοκαιριού. Στόχος είναι να υπάρξει ανακατανομή των ΚΑΠ με βάση κοινωνικό-οικονομικά κριτήρια, που έχουν αλλάξει λόγω της κρίσης. Για το θέμα θα προηγηθεί διάλογος μεταξύ των εμπλεκομένων.

Καλλικράτης

Σε ό,τι αφορά τον Καλλικράτη, ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι «δεν θα αφήσουμε το χωροταξικό να σκεπάσει τα μεγάλα προβλήματα». Χωροταξικές αλλαγές θα γίνουν επιμέρους σε μεγάλα νησιά και ορεινούς δήμους. Σε κάθε περίπτωση, θα ξεκινήσει προσπάθεια αναλυτικής καταγραφής των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί σε σχέση με αρμοδιότητες, πόρους και αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων. Στόχος είναι να ανταποκριθούν με τον καλύτερο τρόπο οι δήμοι στην ανθρωπιστική κρίση.

Θεσμικοί εταίροι

Τέλος, ο κ. Βούτσης σημείωσε ότι η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τα κλιμάκια των θεσμών. Η συνεργασία αφορά στη διοικητική ανασυγκρότηση, που θα επιτρέψει χωρίς καμία απομείωση του μισθολογικού κόστους και των εργασιακών δικαιωμάτων να υπάρξει ένα περισσότερα αποτελεσματικό κράτος και στην υιοθέτηση των αρχών της σύγχρονης δημόσιας διοίκησης, με κύριο εργαλείο την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση. Συγχρόνως, θα επανεξετασθεί η σχέση με την Ελληνο-γερμανική Συνέλευση.