Ανακοίνωση εξέδωσε το δικηγορικό γραφείου του γνωστού ποινικολόγου, Αλέξανδρου Λυκουρέζου, για δημοσίευμα του zougla.gr που αφορούσε σε μία σοβαρή υπόθεση εξαπάτησης επενδυτών η οποία ερευνάται από τις Αρχές και διάδικοι είναι οι κ.κ. Δασκαλέας και Λίτινας.
Παρατίθεται αυτούσια:
1. Τα όσα ισχυρίζεται ο κ. Λίτινας στις καταγγελίες που έχει κάνει τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Αγγλία κατά του πελάτη μου κ. Γ. Δασκαλέα, αποτελούν προκλητική κακοποίηση και παραμόρφωση της αλήθειας. Η αναφορά του κ. Λίτινα σε δήθεν «απάτη» …500 εκ. δολαρίων ΗΠΑ (!!!) είναι προϊόν καλπάζουσας φαντασίας, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Όπως πολύ καλά γνωρίζει ο κ. Λίτινας, το ποσόν αυτό ουδέποτε εισέρευσε ή κινήθηκε στους τραπεζικούς λογαριασμούς των funds, αλλά εμφανιζόταν ως προϊόν των λεγομένων “demo accounts” (εικονικοί λογαριασμοί).
Για όποιον έχει στοιχειώδη έστω γνώση της αγοράς Forex, είναι γνωστό ότι οι κινήσεις των “demo accounts” αποτυπώνουν συναλλαγές επί πλασματικού κεφαλαίου και εμφανίζουν τις πιθανές αποδόσεις του εάν όντως επενδυόταν τη δεδομένη χρονική στιγμή και υπό την τρέχουσα ισοτιμία του εκάστοτε νομίσματος. Είναι δε εξοργιστικό να γίνεται επίκληση από τον κ. Λίτινα του ανωτέρω ιλιγγιώδους ποσού, ως δήθεν αληθινού, τη στιγμή που ο ίδιος ζητούσε να εμφανίζονται μόνον οι πλασματικές/εικονικές αποδόσεις, προκειμένου να προσελκύσει μεγάλους και καινούργιους επενδυτές.
2. Στην πραγματικότητα επενδύθηκαν 6,2 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, τα οποία είχαν απόδοση 18 εκατομμυρίων δολαρίων, το σύνολο δε των είκοσι τεσσάρων (24) εκατομμυρίων δολαρίων επέστρεψε στους λογαριασμούς των funds.
Για την ιστορία, αξίζει να αναφερθεί ότι τα τρία hedge funds εδρεύουν στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους (B.V.I.), και έχουν ως αποκλειστικό δικαιούχο (ultimate beneficial owner) τον κ. Λίτινα. Η διαχείριση των χρημάτων τους γινόταν από την εταιρεία “AMF Global” με έδρα επίσης τα B.V.I., η οποία ανήκε στη στενή συνεργάτιδα του κ. Λίτινα και δικηγόρο Κύπρου, κ. Μαρία Κιτρομηλίδου. Η ως άνω δικηγόρος λειτουργούσε ως διαχειρίστρια (administrator) των funds και είχε –και από κοινού με τον κ. Λίτινα– πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.
Το όλο δε επενδυτικό σχήμα ελεγχόταν και από τη σύζυγο του κ. Λίτινα, δικηγόρο κ. Πίτερη, η οποία υπήρξε επί έτη και δικηγόρος του πελάτη μου. Ως εκ τούτου, η υποτιθέμενη πτώση από τα σύννεφα του κ. Λίτινα μόνο θυμηδία μπορεί να προκαλέσει.
3. Ο πελάτης μου κ. Γ. Δασκαλέας ουδέποτε είχε οποιαδήποτε πρόσβαση (access) στους τραπεζικούς λογαριασμούς των παραπάνω funds ή των επενδυτών. Ήταν απλώς trader και από τη δραστηριότητα του εισέπραττε μία νόμιμη προμήθεια. Πέραν αυτού, δεν διέθετε οιαδήποτε δυνατότητα απολήψεως χρηματικών ποσών από τους λογαριασμούς των funds, γι’ αυτό και είναι εξωφρενική ακόμη και η υπόνοια περί υπεξαίρεσης σε βάρος του. Άλλωστε, η αστική διαδικασία που εκτυλίσσεται παραλλήλως στην Αγγλία έχει αποκαλύψει πλήθος μεθοδεύσεων του κ. Λίτινα που στερούν από τις καταγγελίες του ακόμη και το ελάχιστο ψήγμα αξιοπιστίας.
4. Ο κ. Λίτινας με τις κινήσεις και τις πρωτοβουλίες του προσπαθεί να συσκοτίσει την αλήθεια για να καλύψει τόσο τις δικές του σοβαρότατες ευθύνες, όσο και την υπαιτιότητά του σε σχέση με τη διαχείριση του όλου θέματος. Αποσιωπά βεβαίως το γεγονός ότι και ο ίδιος έχει καταμηνυθεί από πολλούς επενδυτές και ότι κατονομάζεται ως ο εγκέφαλος της υποθέσεως που σπεύδει τώρα να καταγγείλει. Αποφεύγει δε πεισματικά να δώσει εξηγήσεις για την απόκτηση μέσα σε μόλις πέντε έτη της μεγάλης ακίνητης περιουσίας του, καθώς και για τους λόγους που την εμφανίζει υπό το όχημα offshore εταιριών, δικών του πάντοτε συμφερόντων.
Διατηρώ ακέραια την πεποίθηση ότι η υπόθεση θα εξετασθεί με τη δέουσα διεισδυτικότητα από την ελληνική δικαιοσύνη, και ότι εν τέλει οι ευθύνες θα αποδοθούν εκεί που τελικώς ανήκουν, με ταυτόχρονη δικαίωση του εντολέα μου.
To zougla.gr θα επανέλθει σύντομα με αναλυτικό ρεπορτάζ για όλα τα στοιχεία που αφορούν στη συγκεκριμένη υπόθεση.