Την απόφαση-ορόσημο της καταδίκης των στελεχών της Χρυσής Αυγής, με την οποία «έμπρακτα θωρακίζεται το κράτος δικαίου στην Ελλάδα» χαιρετίζουν με ανακοίνωσή τους το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας και οι 47 οργανώσεις που το συναποτελούν
Ωστόσο, το Δίκτυο σημειώνει ότι «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού». Επισημαίνει ότι μολονότι με βάση τις καταγραφές του, τα κρούσματα οργανωμένης βίας έχουν μειωθεί από το 2013, το Δίκτυο συνεχίζει να καταγράφει, όπως παρουσίασε στην πιο πρόσφατη ετήσια έκθεσή του για το 2019, επιθέσεις που παρουσιάζουν στοιχεία οργάνωσης ή τελούνται από οργανωμένες ομάδες και διαπιστώνει την αυξητική τάση στα περιστατικά ρατσιστικής βίας σε διάφορες εκφάνσεις της καθημερινότητας τόσο κατά προσφύγων και μεταναστών όσο και κατά ΛΟΑΤΚΙ ατόμων. Ανησυχητικές, προσθέτει, παραμένουν οι επιθέσεις και σε βάρος υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το Δίκτυο υπενθυμίζει ότι καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη τέτοιων συμπεριφορών παίζει και η ρατσιστική ρητορική που αναπτύσσεται από μέρος του πολιτικού κόσμου σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο και των ΜΜΕ και καλεί τους εκπροσώπους της Πολιτείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των μέσων ενημέρωσης να απόσχουν «από τη ρατσιστική ρητορική που κανονικοποιεί και ενθαρρύνει ξενοφοβικές και ευρύτερα ρατσιστικές αντιδράσεις».
Το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας κλήθηκε να καταθέσει στη δίκη της Χρυσής Αυγής εκ μέρους της νομικής ομάδας των Αιγύπτιων αλιεργατών, περιστατικό το οποίο ήταν ένα εκ των 154 που κατέγραψε το 2012.