Δικογραφία σε βάρος 217 ατόμων, εκ των οποίων τα 70 περίπου άτομα αποτελούσαν βασικά μέλη τεσσάρων εγκληματικών οργανώσεων που προέβαιναν σε εκβιάσεις ιδιοκτητών καταστημάτων στην Αττική, την Κόρινθο, το Λουτράκι, τη Χαλκίδα και την ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου, με το πρόσχημα της «Παροχής Προστασίας», σχηματίσθηκε από το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Σύμφωνα με αστυνομία, προέβαιναν επίσης σε εκρήξεις και εμπρησμούς καταστημάτων, απόπειρες ανθρωποκτονιών, εμπορία ανθρώπων, ναρκωτικών, όπλων και πυρομαχικών, προμήθεια, κατοχή και διάθεση εκρηκτικών υλών, ληστείες, απάτες κατ’ εξακολούθηση, εκβιαστικές εισπράξεις από οφειλέτες, παραχάραξη και κυκλοφορία παραχαραγμένων νομισμάτων, πλαστογραφίες και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Τα υπόλοιπα άτομα κατηγορούνται για κατά περίπτωση αξιόποινες πράξεις, όπως, εκβίαση, επικίνδυνες σωματικές βλάβες, μαστροπεία, σωματεμπορία, εμπόριο ναρκωτικών, εμπόριο όπλων, πυρομαχικών και εκρηκτικών, παράβαση καθήκοντος κ.λ.π., τις οποίες διέπραξαν σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα με συνεργούς κάποιον από τα αρχηγικά ή άλλα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων ή και μεμονωμένα, καθότι από την αστυνομική έρευνα δεν προέκυψε ενεργός ρόλος και συμμετοχή τους σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων των τεσσάρων (4) εγκληματικών οργανώσεων.

Βάσει ενταλμάτων συνελήφθησαν 22 άτομα, ενώ δυο επιπλέον άτομα, συνελήφθησαν, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, για απείθεια και παροχή ψευδών στοιχείων.

Σε έρευνες που ενεργήθηκαν στην περιοχή της Αττικής αλλά και επαρχιακών πόλεων βρέθηκαν στην κατοχή τους και κατασχέθηκαν επτά πιστόλια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων, εννέα γεμιστήρες, 450 φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων, το χρηματικό ποσό των 81.000 ευρώ και μικρές ποσότητες ναρκωτικών ουσιών.

Επίσης κατασχέθηκαν αλεξίσφαιρα γιλέκα, στιλέτα, ηλεκτρικοί εκκενωτές, συστήματα παρακολούθησης (κοριοί), αστυνομικοί ράβδοι, φωτοβολίδες, δεκάδες κινητά τηλέφωνα και κάρτες SIM, βιβλιάρια τραπεζών με μεγάλα χρηματικά ποσά καταθέσεων, μεγάλων αριθμός επιταγών, συναλλαγματικών, αποδείξεων κερδών του ΟΠΑΠ, χαρτοφυλακίων μετοχών και αμοιβαίων κεφαλαίων, έγγραφες σημειώσεις με εισπράξεις από καταστήματα κλπ.

Από την πολύμηνη αστυνομική έρευνα προέκυψαν τα ακόλουθα:

Εξακριβώθηκε η σύνθεση των μελών που αποτελούσαν κάθε εγκληματική οργάνωση, τα οχήματα που χρησιμοποιούσαν, οι διευθύνσεις διαμονής τους και λοιποί χώροι που διατηρούσαν.
Διευκρινίστηκαν οι ρόλοι και η ιεραρχική σχέση των μελών της κάθε εγκληματικής οργάνωσης, (αρχηγικά μέλη – εντολείς, εντολοδόχοι, εκτελεστές, κ.λπ.) .

Εξακριβώθηκε ο τρόπος μέθοδος δράσης τους ( modus operandi ) οι διασυνδέσεις τους και οι σχέσεις με άλλες εγκληματικές οργανώσεις τόσο στην περιοχή της Αττικής, όσο και σε Πανελλαδικό επίπεδο (Αγρίνιο, Λουτράκι, Κόρινθος Θεσσαλονίκη, Ηλεία, Χαλκίδα, Κρήτη κ.λπ.).

Εξακριβώθηκαν τα 268 καταστήματα – επιχειρήσεις που εκβιάζονταν οι ιδιοκτήτες τους με το πρόσχημα της παροχής προστασίας, καθώς και τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων (εισπράκτορες), στα οποία κατέβαλαν διάφορα χρηματικά ποσά.

Καταγράφηκαν σε οπτικοακουστικό υλικό (φωτογραφίες, βίντεο) οι κινήσεις των μελών των εγκληματικών οργανώσεων, κατά τη διάρκεια συναλλαγών και «εισπράξεων» από ιδιοκτήτες καταστημάτων επιχειρήσεων, καθώς και συναντήσεις που πραγματοποιούσαν με τα αρχηγικά μέλη.

Διαπιστώθηκε η εμπλοκή αστυνομικών και δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι, κατά περίπτωση, παρείχαν πληροφορίες ή συνεργούσαν με μέλη των εγκληματικών οργανώσεων στην τέλεση αξιοποίνων πράξεων.
Διαπιστώθηκε η δραστηριοποίηση τους πέραν των βασικών εγκληματικών ενεργειών (συμβόλαια «δολοφονιών», εκρήξεις, εκβιάσεις καταστημάτων) και σε ένα ευρύ φάσμα αξιοποίνων πράξεων (απάτες, απάτες σε βάρος τραπεζικών ιδρυμάτων, πλαστογραφίες εγγράφων, παραχάραξη χαρτονομισμάτων, προμήθεια-κατοχή και διάθεση όπλων, πυρομαχικών και εκρηκτικών, προμήθεια-κατοχή και διάθεση ναρκωτικών, τοποθέτηση ηλεκτρονικών τυχερών παιγνίων σε καταστήματα, εκβιαστικές εισπράξεις από οφειλέτες, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες κ.λπ.).

Υπολογίσθηκε μηνιαία, κατά προσέγγιση, το οικονομικό όφελος για κάθε εγκληματική οργάνωση.

Διαπιστώθηκε η ύπαρξη αντιπαλότητας κυρίως μεταξύ δύο (2) εγκληματικών οργανώσεων και ο «ανταγωνισμός» επικράτησης της μίας σε βάρος της άλλης και παράλληλα ταυτοποιήθηκαν και εξιχνιάστηκαν προπαρασκευαστικές πράξεις και εγκληματικές ενέργειες τους (συμβόλαια δολοφονίας σε βάρος αρχηγικών μελών αντίπαλων ομάδων, εκρήξεις σε νυχτερινά καταστήματα, επικίνδυνες σωματικές βλάβες σε βάρος προσώπων κ.λπ.), που αποσκοπούσαν είτε στην φυσική εξόντωση προσώπων, είτε στην πρόκληση υλικών ζημιών σε καταστήματα στα οποία παρείχε «προστασία» η αντίπαλη ομάδα.

Απετράπησαν διάφορες εγκληματικές πράξεις και ως επί το πλείστον πράξεις αφαίρεσης της ζωής προσώπων, με εικονικά αστυνομικά αποτρεπτικά μέτρα, με αποτέλεσμα να μην διαπραχθεί καμία ανθρωποκτονία σε βάρος μελών εγκληματικών οργανώσεων κατά τα έτη 2010 – 2011, ενώ από 2006 έως το 2009 είχαν διαπραχθεί συνολικά 19 ανθρωποκτονίες, σε βάρος άλλων ομάδων εκβιαστών.
Εξιχνιάσθηκαν όλες οι εκρήξεις που έγιναν κατά το 2009 και 2010 από τις εγκληματικές αυτές οργανώσεις σε βάρος καταστημάτων και νυχτερινών κέντρων διασκέδασης.

Τέλος, διαπιστώθηκε η νομιμοποίηση των εσόδων από τις παράνομες δραστηριότητες τους, τα οποία επένδυαν σε αγορές ακινήτων (οικόπεδα, καταστήματα, οικίες), σε διάφορες εταιρείες και επιχειρήσεις.
Για κάθε εγκληματική οργάνωση, αφού διαπιστώθηκε η σύνθεση των μελών της, οι τρόποι – μέθοδοι δράσης τους, εξιχνιάσθηκαν και οι αξιόποινες πράξεις που διέπραξαν.