Zougla Newsroom

Μια περίεργη υπόθεση, εξαπάτησης αλλοδαπών από νεαρή σε ηλικία δικηγόρο της Κω, εξετάζει τους τελευταίους μήνες σε προκαταρκτικό στάδιο, η Εισαγγελία του νησιού, μετά από απανωτές καταγγελίες των φερόμενων θυμάτων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, που εδρεύει στη Ρόδο.

Πιο συγκεκριμένα, τα φερόμενα ως θύματα, ισχυρίζονται ότι η εν λόγω δικηγόρος, μέσω ενός αλλοδαπού συνεργάτη της, που παρουσιαζόταν ως μεσάζων «ψαρεύοντας» θύματα, τους υποσχόταν άδεια παραμονής, προκειμένου να μπορούν να διαμένουν, αλλά και να εργάζονται, νόμιμα στην Κω, αποσπώντας τους, όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν, περίπου 500 – 1000 ευρώ ανά άτομο, για την εργασία της, όμως τελικά, όχι μόνο άδεια παραμονής δεν έλαβαν, αλλά βρέθηκαν αντιμέτωποι και με πενταετή αποκλεισμό για κατάθεση ψευδών στοιχείων.

Ανάλογες καταγγελίες, έχουν γίνει και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, με χρονική αφετηρία, την ψήφιση του νέου κώδικα μετανάστευσης (αρθ. 193 του νόμου 5078/2023), βάσει του οποίου, αφενός απαιτείται μικρότερο χρονικό διάστημα παραμονής στη χώρα (3 χρόνια έναντι 7 που χρειαζόντουσαν με τον προηγούμενο νόμο 4251/2014) και αφετέρου, καταργείται η δια ζώσης επαφή και έλεγχος των δικαιολογητικών, από τα κατά τόπους γραφεία έκδοσης των αδειών του Υπ. Μετανάστευσης, αντικαθιστώντας την όλη διαδικασία, με μια ηλεκτρονική αίτηση του ενδιαφερόμενου.

Επ’ αυτού όπως φαίνεται, κάποιοι «επιτήδειοι», βρήκαν το «παράθυρο» προκειμένου να εκμεταλλευτούν την άγνοια, αλλά και την απελπισία των εκατοντάδων αλλοδαπών στην χώρα, τάζοντάς τους την πολυπόθητη άδεια, παρόλο, που κάποιες από τις περιπτώσεις δεν τηρούσαν τα προαπαιτούμενα.

Να σημειωθεί, ότι με την κατάθεση του ηλεκτρονικού αιτήματος, ο αλλοδαπός παίρνει μία βεβαίωση, με την οποία μπορεί προσωρινά να εκδώσει ΑΦΜ και να υπογράψει σύμβαση με κάποιον εργοδότη, ώστε να εργαστεί νόμιμα, έως ότου ελεγχθεί η αίτησή του. Αυτή λοιπόν τη βεβαίωση, προσκόμιζε – σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες – η εν λόγω δικηγόρος στα φερόμενα θύματα, υποστηρίζοντας ότι όλα βαίνουν καλώς.

Επιπροσθέτως, στα ψευδή στοιχεία που κατέθετε ηλεκτρονικά η δικηγόρος, δήλωνε ως τόπο κατοικίας των αλλοδαπών την Αθήνα, καθώς εκεί, λόγω μεγαλύτερου φόρτου εργασίας, αργούσε να βγει η οριστική απόφαση (απαιτείται διάστημα 5-6 μήνες συνήθως), σε αντίθεση με την Κω, όπου έβγαινε μετά ένα μήνα.

Βέβαια, αργά ή γρήγορα, οι αρμόδιες υπηρεσίες, κάποια στιγμή εξέταζαν την αίτηση και όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η απόφαση τους δεν ήταν αυτή που περίμεναν τα φερόμενα θύματα ή τουλάχιστον αυτή που η δικηγόρος τους είχε «τάξει», για να τους πάρει τα χρήματα.

Κατά συνέπεια, εκτός της απογοήτευσής τους για την έκβαση της υπόθεσής τους, αλλά και τα σημαντικά χρηματικά ποσά που έχασαν, έχουν πλέον απέναντί τους και τον νόμο, που για ψευδή κατάθεση στοιχείων, προσβλέπει σε πενταετή απαγόρευση νέας αίτησης, κρατώντας τους όμηρους, είτε να συνεχίσουν να ζουν και να εργάζονται παράνομα στη χώρα μας, είτε για να επιστρέψουν άμεσα, πίσω στη δική τους.

Να σημειωθεί, ότι η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της Εισαγγελίας Κω, σε προκαταρκτικό στάδιο, ώστε να διερευνηθούν τυχόν παρανομίες και να αποφασιστεί εάν θα ασκηθεί ποινική δίωξη εις βάρος της δικηγόρου που κατηγορείται, καθώς και για το αν εμπλέκονται άλλα άτομα, στην υπόθεση.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση μίλησε στη «Ζούγκλα», κάτοικος του νησιού, καταγγέλλοντας όσα γνωρίζει επί του θέματος, τόσο για την εν λόγω δικηγόρο, όσο και για τον «κράχτη» -συνεργάτη της, ο οποίος μάλιστα για να προσεγγίσει τα «υποψήφια θύματα», τους ανθρώπους που «καίγονται» για να εξασφαλίσουν την άδεια παραμονής στο νησί, χρησιμοποιεί και την ιδιότητα του πατέρα της εν λόγω δικηγόρου, ο οποίος είναι γραμματέας Εισαγγελέως.

Αναφέρει μάλιστα τρεις -τέσσερις περιπτώσεις ανθρώπων οι οποίοι πέρασαν κάποιους μήνες στη φυλακή, αφού δεν κατάφεραν να πάρουν την άδεια παραμονής, παρά το γεγονός ότι είχαν πληρώσει σημαντικά ποσά στη δικηγόρο.

Τα στοιχεία του καταγγέλοντος, βρίσκονται στη διάθεση της «Ζούγκλας» και θα τεθούν σε γνώση της Εισαγγελικής Αρχής που διεξάγει την έρευνα, εάν και όποτε ζητηθούν.

Τα όσα αναφέρει ο καταγγέλλων στο ηχητικό που ακολουθεί είναι αρκούντως ενδιαφέροντα:

Για το συγκεκριμένο θέμα, μίλησαν στην ιστοσελίδα «Βήμα της Κω» μια γυναίκα κι ένας άνδρας από την Αλβανία που έπεσασν θύματα των επιτηδείων.

«Εξαπατήθηκα και τώρα δεν ξέρω τι θα κάνω…»

Με φόβο, αγανάκτηση και οργή μίλησε η γυναίκα από την Αλβανία, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Βρίσκομαι 4 συνεχόμενα χρόνια στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην Κω. Ήμουν και παλαιότερα, αλλά έφυγα λόγω του κορονοϊού. Επέστρεψα και έψαξα να βρω τρόπο για να γίνω νόμιμη, ώστε να μπορώ να ζήσω εδώ και να εργαστώ. Πλησίασε την οικογένειά μας, ένας υποτιθέμενος φίλος Αλβανικής καταγωγής, που διαμένει στην Κω και μας ενημέρωσε ότι υπάρχει η δυνατότητα να βγάλουμε νόμιμα χαρτιά. Περίπου τον Μάιο, του έδωσα 500 ευρώ και ό,τι χαρτιά μου ζήτησε. Με ενημέρωσε, ότι θα τα τακτοποιήσει συγκεκριμένος δικηγόρος. Μετά από λίγο διάστημα, μου δόθηκε μία προσωρινή βεβαίωση, με την οποία μπορούσα να εργαστώ νόμιμα. Έτσι και έγινε» επισήμανε αρχικά και πρόσθεσε στη συνέχεια:

«Έβγαλα ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και εργάστηκα νόμιμα και ήμουν πάρα πολύ χαρούμενη γι’ αυτό. Τα πράγματα άλλαξαν, όταν ο γιος μου, ο οποίος είχε έρθει μόλις 6 μήνες από την Αλβανία, ανακάλυψε ότι πρέπει να φύγει. Είχε επίσης δώσει 500 ευρώ στον συγκεκριμένο “φίλο” μας, για να τον τακτοποιήσει, όπως μας υποσχέθηκε. Είχε πάρει την προσωρινή βεβαίωση και κάποια στιγμή επισκέφτηκε την υπηρεσία αλλοδαπών για να πάρει την οριστική. Εκεί διαπίστωσε ότι η αίτησή του, απορρίφθηκε. Τα δηλωμένα στοιχεία στην αίτηση, τον έδειχναν ότι ήταν κάτοικος σε μία περιοχή στην Αθήνα, ενώ εργαζόταν στην Κω. Τον ενημέρωσαν ότι δεν μπορεί να παραμείνει στη χώρα νόμιμα και ότι πρέπει να φύγει. Εκεί κατάλαβα ότι ίσως υπάρχει πρόβλημα και για μένα. Ξεκίνησα να αναζητώ τον φίλο που είχε αναλάβει τη διεκπεραίωση των εγγράφων, καθώς και τη δικηγόρο, αλλά μάταια. Η κλήση ήταν πάντα σε προώθηση και όλοι οι εμπλεκόμενοι άφαντοι. Επισκέφτηκα το Τμήμα Αλλοδαπών στην Κω, για να δω την πορεία της αίτησής μου και έμαθα ότι απορρίφθηκε και η δική μου, που όπως και του γιού μου, είχε άλλα στοιχεία διαμονής.

Φοβόμαστε να προβούμε σε επίσημες καταγγελίες, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να μας απελάσουν, αφού δεν είμαστε πλέον νόμιμοι. Και το πιο σημαντικό, είναι ότι τώρα, θα πρέπει να περιμένω 5 χρόνια για να κάνω νέα αίτηση. Είμαι πολύ απελπισμένη και οργισμένη και δεν ξέρω τι θα κάνω. Πώς θα μείνω στην Ελλάδα; Πώς θα εργαστώ; Μπορεί να με συλλάβουν. Γιατί μας το έκαναν αυτό το κακό; Εμείς δεν θέλουμε να είμαστε παράνομοι, αλλά νόμιμοι. Είναι κρίμα που μας κορόιδεψαν».

«Έχασα πολλά λεφτά και έμεινα χωρίς δικαίωμα νομιμοποίησης»

Το ίδιο αγανακτισμένος εμφανίζεται και ο άνδρας από την Αλβανία, ο οποίος πίστεψε ότι θα γίνει νόμιμος, αλλά δυστυχώς έμεινε μόνο με την επιθυμία, παρά το γεγονός ότι πλήρωσε αρκετά χρήματα.

«Μου σύστησαν – είπε- έναν φίλο Αλβανό, ο οποίος βοήθησε πολλούς συμπατριώτες μου, να πάρουν τα χαρτιά τους. Όπως εγώ, έτσι και αρκετοί άλλοι που γνωρίζω, δυστυχώς εξαπατηθήκαμε, αφού δεν ισχύει τίποτα, από τα όσα μας υποσχέθηκαν. Αρχές καλοκαιριού, έδωσα 500 ευρώ (άλλοι έδωσαν και περισσότερα), μόνο για εμένα, σε αυτόν τον άνθρωπο, ο οποίος θα τα έδινε σε δικηγόρο μαζί με κάποια χαρτιά. Μου έφερε την προσωρινή βεβαίωση για να δουλέψω, όπως και έγινε. Κάποια στιγμή πήγα να δω τι γίνεται με την αίτηση και μου είπαν ότι δεν έγινε δεκτή. Τα περισσότερα χαρτιά ήταν λάθος. Έβαλαν μάλιστα ότι μένω στην Αττική. Ενημερώθηκα από την υπηρεσία, ότι για 5 χρόνια έχασα τα δικαιώματά μου για να εργαστώ νόμιμα. Ξέρω πάρα πολλούς από την Αλβανία, που έχουν πλέον το ίδιο πρόβλημα. Τι θα γίνει όμως τώρα; Αν φύγουμε, θα μείνουν μόνο οι παράνομοι Πακιστανοί να δουλέψουν στην Κω. Προσπάθησα να βρω την δικηγόρο ή τον Αλβανό, αλλά άφαντοι. Δεν ξέρω ούτε που είναι το γραφείο, διότι τα έδωσα τα χρήματα και τα απαιτούμενα χαρτιά, χέρι με χέρι. Ζητάμε βοήθεια από τις δικαστικές αρχές και ελπίζουμε να μη βρεθούν άλλοι αλλοδαποί στην ίδια θέση με εμάς, γι’ αυτό και πρέπει να είναι πλέον προσεκτικοί όσοι θέλουν να βγάλουν χαρτιά και να μην πέσουν στην ίδια παγίδα».