Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Μία κατάμεστη αίθουσα, εκατοντάδες φωνές διαμαρτυρίας, μουδιασμένο ακροατήριο, οργισμένοι συγγενείς θυμάτων και αγανακτισμένοι δημοσιογράφοι συνέθεσαν το σκηνικό που διαμορφώθηκε κατά την πρώτη ημέρα δίκης για τη Χρυσή Αυγή, με την ηγεσία του κόμματος να λάμπει διά της απουσίας της…

Εξάλλου, στο απουσιολόγιο δεν κατεγράφησαν μόνο τα ηγετικά στελέχη, αλλά και οι περισσότεροι βουλευτές με εξαίρεση τους Αρτέμη Ματθαιόπουλο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο και Στάθη Μπούκουρα, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι έχει διαχωρίσει τη θέση του εδώ και καιρό.

Ειδικότερα, από τους 69 κατηγορούμενους παρόντες ήταν μόνο 44, 24 ήταν απόντες και ένας όπως ανακοινώθηκε κατά την εκφώνηση των ονομάτων έχει αποβιώσει. Πρόκειται για τον Αντώνη Μπολέτη, ο οποίος κατηγορείτο για την εμπλοκή του στον εμπρησμό μπαρ ενός μετανάστη από το Καμερούν στην πλατεία Αμερικής.

Λίγο μετά τις 9.00 το πρωί στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισε ο δράστης της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα Γιώργος Ρουπακιάς, ενώ στο ακροατήριο βρισκόταν και η οικογένεια του θύματος, καθώς πρώτος μάρτυρας κατηγορίας είναι ο πατέρας του μουσικού.

Παράλληλα, στο ακροατήριο βρισκόταν ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Λυκούδης, αντιπροσωπεία της ΕΣΗΕΑ υπό την πρόεδρο Μαρία Αντωνιάδου και ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Παναγιώτης Καλφαγιάννης.



Συνθήκες… τριτοκοσμικές

Η αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού ήταν ασφυκτικά γεμάτη καθιστώντας ιδιαίτερα δυσχερές τόσο το έργο της έδρας όσο και των δημοσιογράφων.

Ο εξαερισμός ήταν ανύπαρκτος, οι μικροφωνικές εγκαταστάσεις παρουσίαζαν προβλήματα, ενώ το ακροατήριο ήταν πολυπληθές, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι παρευρισκόμενοι να αναγκαστούν να μείνουν όρθιοι.


 
Στην αρχή της διαδικασίας, η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη ανέγνωσε τον κατάλογο των 69 κατηγορουμένων – διαδικασία που κράτησε πάνω από 45 λεπτά. Εν συνεχεία αναφέρθηκαν οι μάρτυρες κατηγορίας, ενώ, για πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά, τα ονόματα των προστατευόμενων μαρτύρων εκφωνήθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης.

Την ίδια στιγμή, έντονες ήταν οι διαμαρτυρίες για μεταφορά της δίκης στο Εφετείο. Ο δήμαρχος Κορυδαλλού, μάλιστα, πήρε τον λόγο στο τέλος της διαδικασίας και απηύθηνε έκκληση για μεταφορά της δίκης σε άλλο χώρο, τονίζοντας ότι «στις 7 Μαΐου και πάλι τα σχολεία θα είναι κλειστά». Η εισαγγελέας της έδρας συμφώνησε με το αίτημα, πρόσθεσε όμως ότι πρόκειται για θέμα της Πολιτείας.

Κινητοποιήσεις και ξύλο

Την ίδια ώρα, έξω από τον χώρο τον φυλακών βρίσκονταν σε εξέλιξη αντιφασιστικές συγκεντρώσεις, συγκεντρώσεις οπαδών του κόμματος, καθώς και συγκεντρώσεις φορέων της περιοχής που ζητούσαν να μην διεξαχθεί η ακροαματική διαδικασία στο δικαστήριο εντός των φυλακών.

Mε σύνθημα «Όχι στη δίκη της Χ.Α. στον Κορυδαλλό», εργαζόμενοι και φορείς της πόλης, καθώς επίσης και βουλευτές της Β΄ Πειραιά, συγκεντρώθηκαν στο ισόγειο του δημαρχείου, επιχειρώντας στη συνέχεια να προσεγγίσουν τις φυλακές.

Παράλληλα, αντιφασιστική συγκέντρωση από την «Κίνηση Ενωμένοι ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» ξεκίνησε από τη συμβολή της λεωφόρου Λαμπράκη και της οδού Χρ. Σμύρνης, με κατεύθυνση τις εγκαταστάσεις του σωφρονιστικού ιδρύματος. Κινητοποίηση πραγματοποίησαν και τα ναυτεργατικά σωματεία στην πλατεία Δαβάκη της Νίκαιας.

Εξάλλου, σε μία σοβαρότατη καταγγελία προχώρησε το πρωί της Δευτέρας ο αντιδήμαρχος Κορυδαλλού Μιχάλης Ευθυμιάδης.

Όπως είπε, δύο φίλοι του Παύλου Φύσσα και μάρτυρες κατηγορίας οι οποίοι μετέβαιναν με αυτοκίνητο στις φυλακές Κορυδαλλού, όπου διεξάγεται η δίκη της Χρυσής Αυγής, δέχθηκαν επίθεση από κουκουλοφόρους.

Η επίθεση, σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα, έγινε περίπου στις 10.15, στη συμβολή των οδών Σολωμού και Καραολή, την ώρα που οι φίλοι του Παύλου Φύσσα κατέβαιναν από το αυτοκίνητο.

Παράλληλα, μικροένταση σημειώθηκε το πρωί, στο σημείο όπου διαδήλωναν μέλη της ΚΕΕΡΦΑ και άλλων αντιφασιστικών οργανώσεων.

Αφορμή στάθηκε η παρουσία του βουλευτή του Ποταμιού Νίκου Ορφανού στο μπλοκ της ΚΕΕΡΦΑ. Μέλη της αντιφασιστικής οργάνωσης τού είπαν ότι δεν πρέπει να βρίσκεται εκεί και τα αίματα άναψαν.

Ο κ. Ορφανός τελικά αποχώρησε από το συγκεκριμένο σημείο, ωστόσο, παρέμεινε κοντά στις φυλακές Κορυδαλλού.

Διαβάστε επίσης: