Την απαλλαγή της τότε περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου, από όλες τις πράξεις που της αποδίδονται ζήτησε ο Εισαγγελέας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας, Παναγιώτης Μανιάτης, κρίνοντας ότι δεν αποδείχθηκαν όσα της καταλογίζει το κατηγορητήριο σχετικά με την τραγωδία στο Μάτι.

Ο Εισαγγελέας αναφέρθηκε εκτενώς στα εννέα σημεία που χρεώνεται η κατηγορούμενη, εξηγώντας ένα προς ένα τα όσα κρίνει ο ίδιος ως προς τις παραδοχές της δικογραφίας. Έτσι ανάμεσα σε άλλα, είπε:

Ως προς το ότι δεν είχε μεριμνήσει για αποψίλωση της καύσιμης ύλης στην αρμοδιότητα της περιφέρειας, ο κ. Μανιάτης είπε ότι η μόνη αρμοδιότητα της Περιφέρειας είναι η Λεωφόρος Μαραθώνος. «Αποδείχτηκε ότι δεν υπήρχαν άλλες περιοχές ιδιαίτερης προστασίας αρμοδιότητάς της, και ότι είχε λάβει μέριμνα για τον χώρο ευθύνης της».

Για την πράξη ότι απέστειλε με καθυστέρηση τα έργα πρόληψης για το 2018 και τον κατάλογο των διαθέσιμων μέσων, ο Εισαγγελέας τόνισε πως ο αντιπυρικός σχεδιασμός είχε προχωρήσει και ότι από τις 2/3/2018 είχε αποστείλει στην αποκεντρωμένη διοίκηση Αττικής τον κατάλογο με μέσα και πρόσωπα για ζήτημα που αφορούσαν τα επίμαχα έργα. Υπήρχαν και τα στοιχεία επικοινωνίας των εκπροσώπων της περιφέρειας. Ήταν γνωστά στα αρμόδια όργανα πρόληψης της αποκεντρωμένης διοίκησης και, σε κάθε περίπτωση, η όποια καθυστέρηση στην αποστολή τους δεν είχε συνδρομή στο αποτέλεσμα της φωτιάς.

Σε ό,τι αφορά τη μη παροχή ενημέρωσης στο κοινό, ειδικά σε ευπαθείς ομάδες, για την ανάγκη λήψης αυτοπροστασίας που αποδίδεται στην τότε περιφερειάρχη, ο Εισαγγελέας είπε πως επικουρικά, όπως ορίζει ο νομός για τους φορείς της αυτοδιοίκησης, η Περιφέρεια είχε προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες μέσω μηνυμάτων στα ΜΜΕ, σε πινακίδες ενημέρωσης στους δρόμους κλπ.

Σε ό,τι αφορά τη σύγκληση Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, ο εισαγγελικός λειτουργός τόνισε πως η περιφερειάρχης, αν και δεν υπήρχε έγκυρη ενημέρωση από την Πυροσβεστική, είχε συγκαλέσει ΣΟΠΠ όταν έλαβε οίκοθεν ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατούσε μετά τις επτά το απόγευμα εκείνης της ημέρας.

Για τη μη απόφαση για οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών, ο εισαγγελέας τόνισε ότι εφόσον δεν υπήρξε εισήγηση από την Πυροσβεστική τα αρμόδια όργανα της Περιφέρειας αποστερούνταν την ευθύνη εισήγησης. «Δεν ήταν στη δική της ευθύνη. Είναι άνευ αντικειμένου της Περιφέρειας. Θα ήταν contra legem να δώσει εντολή για οργανωμένη απομάκρυνση χωρίς προηγούμενη εισήγηση Πυροσβεστικής Υπηρεσίας».

Ως προς το θέμα της μη κήρυξης της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο κ. Μανιάτης τόνισε πως η ενέργεια αυτή αφορά τον επόμενο χρόνο της καταστροφής και ότι σε κάθε περίπτωση η κήρυξη ή μη δεν έχει καμία απολύτως συνδρομή στο επελθόν αποτέλεσμα.

Ο εισαγγελέας συνεχίζοντας την αγόρευσή του, αναφέρθηκε στην «παντελή έλλειψη συντονισμού» των δυνάμεων τη μοιραία ημέρα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι που άφησε πίσω της 104 νεκρούς. «Η ασυνεννοησία και η έλλειψη συντονισμού και όχι η έλλειψη δυνάμεων» ήταν, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, που κυριάρχησαν και καθόρισαν το αποτέλεσμα. Ο κ. Μανιάτης, μάλιστα, επικαλέστηκε μαρτυρία αξιωματικού που βρέθηκε στο πεδίο και κινήθηκε αυτοβούλως, καθώς η μόνη εντολή που πήραν ήταν: «Κάντε ό,τι μπορείτε, σώστε ό,τι σώζεται».

«Με δική του πρωτοβουλία μπήκε στο Μάτι για να κάνει διασώσεις. Δεν υπήρχε πυροσβεστική στο Μάτι! Ανέμεναν εντολές για να δράσουν. Ο ίδιος μάρτυρας αστυνομικός είπε ότι ενώ καιγόταν η περιοχή και καίγονταν τα πεύκα μπήκε πρώτος στην περιοχή και είδε μια περιοχή σαν να έχει περάσει πυρηνική βόμβα. Και όταν ρωτήθηκε αν είδε πυροσβεστικά στο Μάτι είπε “όχι”. Δεν είχε επικοινωνία με κανέναν στο πεδίο, δεν του δόθηκε καμία εντολή, ούτε για πώς θα μπορούσε να συνδράμει… Μόνος του, με δυνάμεις που κατάφερε να συγκεντρώσει και ενώ κινητοποίησε τα δύο οχήματα της πυροσβεστικής που παρέμεναν αδρανοποιημένα, μπήκε στο Μάτι. Μια παρόμοια κατάσταση επικράτησε στην περιοχή από όλους, με αποτέλεσμα οι ήδη ανεπαρκείς δυνάμεις να γίνονται ακόμα ανεπαρκέστερες» σημείωσε ο εισαγγελέας, ο οποίος τόνισε ότι «αποδείχθηκε ότι έφταναν οχήματα που δεν ενημέρωναν για την άφιξή τους και ότι άλλα οχήματα έφταναν αυτοβούλως χωρίς συντονισμό. Δεν υπήρχε καμία επικοινωνία του επίγειου επικεφαλής με τις δυνάμεις που πήγαιναν στην περιοχή. Δήμαρχοι και τοπική αυτοδιοίκηση δεν είχαν καμία ενημέρωση για τη φωτιά».

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, θα είχε αποφευχθεί το χάος αν οι πολίτες είχαν ενημερωθεί για την πυρκαγιά. Ο εισαγγελικός λειτουργός εξέφρασε τη θέση πως υπήρχε ικανός χρόνια για να ενημερωθούν οι πολίτες ώστε να είναι σε θέση να αποφασίσουν πώς θα κινηθούν και χαρακτήρισε απαράδεκτο και αδικαιολόγητο το γεγονός ότι αφέθηκαν ανενημέρωτοι. «Έπρεπε να γίνει συντονισμένη ενημέρωση των πολιτών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εισαγγελέας, συμπληρώνοντας πως «υπήρχε ο χρόνος αν ο μηχανισμός ενημέρωνε τους πολίτες… Κάθε ενέργεια για να τεθούν οι πολίτες σε εγρήγορση θα ήταν επωφελής για αυτούς. Τα πράγματα θα εξελίσσονταν καλύτερα σε σχέση με τον τρόπο που εξελίχθηκαν. Κάποιες από τις εκδοχές που έχουν διατυπωθεί προσβάλλουν τη λογική μας».

«Υπήρχε και ο χρόνος και εναλλακτικές καλύτερης αντιμετώπισης πολιτών αν ο μηχανισμός τους ενημέρωνε και τους κινητοποιούσε έγκαιρα. Σε κάθε περίπτωση αυτό που προκρίθηκε ήταν μια κακή επιλογή, αν όχι η χειρότερη από εκείνες που ήταν διαθέσιμες. Το να αφήνεται ο πληθυσμός ανενημέρωτος και ήσυχος για τον επερχόμενο κίνδυνο είναι απαράδεκτο και αδικαιολόγητο» τόνισε και συμπλήρωσε «δεν μπορώ να δεχθώ ότι η καλύτερη υπηρεσία που μπορούσε να προσφέρει το κράτος στους πολίτες ήταν αυτό που έγινε. Μπορούσε και έπρεπε να είχε ακολουθηθεί διαφορετικός τρόπος ενημέρωσης των πολιτών από τις Αρχές».

Μέχρι τώρα ο εισαγγελέας έχει προτείνει την απαλλαγή επτά ακόμα κατηγορουμένων, των Χρ. Λάμπρη, Χρ. Δροσοπούλου, Γ. Πορτοζούδη, Χαράλαμπου Συρογιάννη, Ιωάννη Καπάκη, Στεφάνου Κολοκούρη, αλλά και της πρώην περιφερειάρχη, Ρένας Δούρου.

Αντίθετα, ο εισαγγελέας εισηγήθηκε την ενοχή για δύο σκέλη του κατηγορητηρίου, που αφορούν τον Χαράλαμπο Χιώνη.