Θερμή αναμένεται κι αυτή η εβδομάδα στη Δικαιοσύνη στην οποία έχει στηθεί πλέον σκηνικό διαμάχης με εκατέρωθεν πυρά περί παρεμβάσεων, αλλά και συγκάλυψης μεγάλων υποθέσεων.

Αν και το ασφαλιστικό εξακολουθεί να κρατά «νεκρές» τις αίθουσες των δικαστηρίων, λόγω της συνεχιζόμενης αποχής των δικηγόρων, στη Δικαιοσύνη πυκνώνουν οι σκιές για σύμπλευση με το «αμαρτωλά» κυκλώματα της Διαπλοκής, αλλά και οι αιτιάσεις περί πιέσεων που εμποδίζουν την ελεύθερη και ανεπηρέαστη κρίση των δικαστών.

Οι βαριές καταγγελίες του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για «μαφιόζικο σχέδιο» σε βάρος του, είναι χαρακτηριστικές του κλίματος που επικρατεί στη Δικαιοσύνη.

Ιδιαίτερα μάλιστα στον Άρειο Πάγο, η ηγεσία του οποίου φέρεται να είναι χωρισμένη σε δύο «στρατόπεδα».

Η εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη, η οποία με την αναφορά της για πιέσεις σε βάρος της από τον κ. Παπαγγελόπουλο, πυροδότησε το ήδη βαρύ κλίμα στη Δικαιοσύνη, φαίνεται ότι προσπαθεί να βγει από το «κάδρο» της ελεγχόμενης πειθαρχικά. Στην προσπάθειά της αυτή άλλωστε αποδίδουν δικαστικοί κύκλοι τη μη εμφάνισή της το πρωί στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου κα. Βασιλική Θάνου, η οποία διενεργεί την πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση σε βάρος της την οποία διέταξε η ίδια για τους χειρισμούς της στην υπόθεση Βγενόπουλου. Η κα. Τσατάνη η οποία, προσέφυγε την περασμένη εβδομάδα στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη (την εγκάλεσε ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος για τρεις δικογραφίες) ζητώντας να ερευνηθεί ο ρόλος και των υπολοίπων συναδέλφων της στην υπόθεση αυτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου προσδιόρισε συγκεκριμένα ερωτήματα στα οποία θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις η εισαγγελέας.

· Με ποια διαδικασία περιήλθε στα χέρια της η έρευνα δικογραφίας της Mig

· Εάν τηρήθηκαν όσα συμφωνήθηκαν στη συνάντηση μεταξύ Ελλήνων και Κύπριων δικαστών στο πλαίσιο της Eurojust

Με ενδιαφέρον αναμένεται επίσης την Τρίτη η συνεδρίαση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου θα συνεχίσουν την κατάθεσή τους ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλος. Μέλη της επιτροπής, ωστόσο, πρόκειται να ζητήσουν να εμφανιστούν ενώπιον της ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Ισίδωρος Ντογιάκος και η εισαγγελέας Γεωργία Τσατάνη.

Δικαστικοί κύκλοι πάντως θυμίζουν πως στο παρελθόν τόσο ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες όσο και ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Γ. Καλαμίδας είχαν αρνηθεί να καταθέσουν ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για θέματα απονομής της Δικαιοσύνης. Τον Απρίλιο του 2011, οι δύο δικαστικοί λειτουργοί είχαν θέσει θέμα απορρήτου των υποθέσεων και είναι άγνωστο προς το παρόν αν θα ακολουθήσουν τη στάση τους αυτή και οι συνάδελφοί τους που θα κληθούν και τώρα από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.