Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός-Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Σε πιστωτικό ίδρυμα είχαν μετατρέψει οι εφοριακοί υπάλληλοι την Α’ Δ.Ο.Υ. Θεσσαλονίκης, η οποία, ειδικά κατά τα έτη 1998 – 2000, εμφανίζεται να έχει επιστρέψει παράνομα σε επιχειρηματίες πάνω από 1,5 δις δραχμές.

Όλοι γνώριζαν, κανείς όμως δεν μιλούσε. Οι καταγγελίες σχετικά με τα «τερτίπια» των επίορκων υπαλλήλων στην παραπάνω Δ.Ο.Υ. αμέτρητες. Το ίδιο και οι Ένορκες Διοικητικές Εξετάσεις.

Οικονομικοί επιθεωρητές επισκέπτονταν επιχειρήσεις-φαντάσματα, βεβαίωναν τις παραβάσεις των επιχειρηματιών, διαπίστωναν ότι χρησιμοποιούσαν εικονικά φορολογικά στοιχεία και κατέληγαν -σχεδόν όλοι- στο συμπέρασμα ότι για όλα φταίει η… αμέλεια των υπαλλήλων.

Πάρτι δισεκατομμυρίων

Ενδεικτικά του τραγέλαφου που ακούει στο όνομα Ε.Δ.Ε. και συχνά-πυκνά επικαλούνται οι «ελεγχόμενοι» από τη δημοσιογραφική έρευνα της zougla.gr, είναι τα όσα αναφέρονται στις πορισματικές εκθέσεις που συνέταξαν οι οικονομικοί επιθεωρητές, ελέγχοντας τις επιχειρήσεις «ΑΡΤΖΑΝΙΔΗΣ ΣΟΛΩΝ», «ΤΣΙΓΓΙΖΗ ΔΗΜΗΤΡΑ» και «ΣΩΤΗΡΧΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ». Πρέπει να σημειωθεί ότι και οι τρεις εταιρείες υπάγονταν στην Α’ Δ.Ο.Υ. Θεσσαλονίκης.

Υπολογίζεται ότι η συγκεκριμένη Οικονομική Υπηρεσία, κατά το χρονικό διάστημα 1998 – 2000, έχει επιστρέψει παράνομα στις παραπάνω επιχειρήσεις πάνω από 1.000.000.000 δραχμές.

Συγκεκριμένα, η επιχείρηση «ΑΡΤΖΑΝΙΔΗΣ ΣΟΛΩΝ» από τις 4 Φεβρουαρίου του 1998 έως και τις 31 Οκτωβρίου του 2000, μέσω παράνομης επιστροφής Φ.Π.Α., υπεξαίρεσε από τα δημόσια ταμεία ποσό που ξεπερνάει τις 510.000.000 δραχμές. Δηλαδή, περίπου 1.500.000 ευρώ.

Η ατομική επιχείρηση «ΤΣΙΓΓΙΖΗ ΔΗΜΗΤΡΑ» κατά το χρονικό διάστημα από τις 19 Νοεμβρίου του 1998 μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου του 2000 εισέπραξε από την Α΄Δ.Ο.Υ. Θεσσαλονίκης παράνομη επιστροφή Φ.Π.Α. ύψους 407.285.535 δραχμών, χωρίς να πραγματοποιηθεί έλεγχος και να προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Ενώ η εταιρεία «ΣΩΤΗΡΧΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ», κατά το χρονικό διάστημα 17 Μαρτίου 1999 μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2000, εισέπραξε παράνομα περίπου 200.000.000 δραχμές.

Ευθύνεται η απειρία των υπαλλήλων

Τόσο στην περίπτωση της επιχείρησης «ΑΡΤΖΑΝΙΔΗΣ ΣΟΛΩΝ» όσο και στην περίπτωση της «ΤΣΙΓΓΙΖΗ ΔΗΜΗΤΡΑ», οι πορισματικές εκθέσεις που συνετάχθησαν από τους οικονομικούς επιθεωρητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πράγματι επρόκειτο για εταιρείες-φαντάσματα που εισέπραξαν παρανόμως τεράστια ποσά, χωρίς όμως να υφίσταται εμπλοκή των υπαλλήλων.

Πρόκληση αποτελεί η πορισματική έκθεση που συντάχθηκε μετά τον έλεγχο στην εταιρεία «ΣΩΤΗΡΧΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ». Ο έλεγχος, παρόλο που διαπίστωσε ότι η εταιρεία είχε εισπράξει παράνομα, σε διάστημα δύο ετών, περίπου 200.000.000 δραχμές, όχι μόνο δεν διαπίστωσε εμπλοκή υπαλλήλων αλλά αντίθετα προσπάθησε να δικαιολογήσει… τα αδικαιολόγητα.

Η πορισματική έκθεση αναφέρει ότι το «οικονομικό σκάνδαλο» που λάμβανε χώρα στην Α’ Οικονομική Υπηρεσία, (το οποίο θα μπορούσε να εξακριβωθεί αμέσως, αν γινόντουσαν έλεγχοι) οφείλεται στην έλλειψη αριθμητικού και ποιοτικού προσωπικού. Δηλαδή, στην ουσία εννοεί ότι η κατάσταση που επικρατούσε οφείλεται στην απειρία των υπαλλήλων.

Χαρακτηριστικό είναι το σημείο που αναφέρει: «Η ασφαλιστική δικλίδα του, κατά διαστήματα, ελέγχου δεν λειτούργησε, διότι ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. στερούμενος στην ουσία ελεγκτικού προσωπικού όχι μόνο αριθμητικώς αλλά και ποιοτικώς δεν πραγματοποιούσε ελέγχους… Συνηγορούσε δε και το γεγονός ότι πεπειραμένοι ελεγκτές δεν υπήρχαν, το δε Υπουργείο κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων έλεγε ότι η επιστροφή του 90% είναι απλή διαδικασία, με αποτέλεσμα να λαμβάνουν χώρα παράνομες επιστροφές Φ.Π.Α.».

Ενώ παρακάτω συνεχίζει: «Πέραν τούτων, τα Τμήματα Φ.Π.Α. λειτουργούν χωρίς το κατάλληλο προσωπικό. Ούτε ποιοτική, ούτε ποσοτική επάρκεια υπάρχει. Οι Προϊστάμενοι αναγκάζονται να στελεχώνουν τα εν λόγω Τμήματα με άτομα άσχετα με το Φ.Π.Α…. Στον Προϊστάμενο είτε καλώς είτε κακώς, ούτε χρόνος για έλεγχο υπήρξε, ούτε υπόνοιες ή υποψίες παράνομης επιστροφής Φ.Π.Α. του δημιουργήθηκαν, με αποτέλεσμα να μη δώσει εντολή για κανέναν έλεγχο».

Δηλαδή, με απλά λόγια, η πορισματική έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι για το πάρτι «οικονομικών οργίων» που συνέβαινε στην Α’ Δ.Ο.Υ. Θεσσαλονίκης φταίει ο φόρτος εργασίας, το ανειδίκευτο προσωπικό και η έλλειψη ενδείξεων για παράνομη επιστροφή Φ.Π.Α.. Δηλαδή, οι υπάλληλοι, ξέροντας ότι δεν έχει γίνει έλεγχος, ενέκριναν τις επιστροφές, διότι δεν είχαν υπόνοιες ότι είναι παράνομες.

Οικεία πρόσωπα

Βέβαια, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι και στις τρεις περιπτώσεις που προαναφέραμε εμπλέκονται οι ίδιοι υπάλληλοι. Αναφερόμαστε στους κ.κ. Γεωργία Γεωργιάδου, Ευστράτιο Βουργαζάκη και Αντωνία Καρακουλάκη.

Θυμίζουμε ότι στην κυρία Γεωργία Γεωργιάδου έχει επιβληθεί ποινή κάθειρξης 100 ετών και πλέον διαβιεί στις φυλακές Διαβατών, ενώ οι κ.κ. Αντωνία Καρακουλάκη και Ευστράτιος Βουργαζάκης έχουν καταδικασθεί (για άλλες υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονταν) σε πολυετείς ποινές κάθειρξης.