«Μπλόκο» στην αξίωση της πολιτείας για άμεση φορολόγηση των απαλλοτριούμενων ακινήτων, βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας με «πιλοτική δίκη».
Το Β’ τμήμα ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του ν. 3842/10 που επέβαλε άμεση καταβολή φόρου κληρονομιάς σε υπό απαλλοτρίωση ακίνητα, μολονότι αυτά παραμένουν επί χρόνια δεσμευμένα (αφού οι δήμοι και άλλοι κρατικοί φορείς δεν έχουν χρήματα για να ολοκληρώσουν ρυμοτομικά σχέδια κ.λπ.) χωρίς να μπορεί ο ιδιοκτήτης να τα αξιοποιήσει. Έτσι, όμως, επέρχεται υπέρμετρη επιβάρυνση της ιδιοκτησίας, κατά παράβαση του Συντάγματος.
Λόγω της αντισυνταγματικότητας και της σπουδαιότητας του ζητήματος το Β’ τμήμα παρέπεμψε την υπόθεση στην Ολομέλεια ΣτΕ που πρόσφατα «χτύπησε καμπανάκι» ότι στα απαλλοτριούμενα (λόγω ρυμοτομίας) ακίνητα πρέπει να εφαρμόζονται πολύ χαμηλοί συντελεστές φορολόγησης που να αποδίδουν την πραγματική επίδραση που έχει η απαλλοτρίωση στην αξία του ακινήτου. Παράλληλα δέχθηκε ότι είναι αντισυνταγματική η φορολόγηση ακινήτων που παραμένουν δεσμευμένα, λόγω της σημασίας που έχουν για αρχαιολογικές έρευνες.