Σε δικαστική κόντρα βρίσκονται δύο νησιά του Αιγαίου με «αιχμή του δόρατος» τη μοριοδότηση των μαθητών που έδωσαν πανελλαδικές εξετάσεις το περασμένο καλοκαίρι αμέσως μετά τον σεισμό 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που συγκλόνισε την περιοχή. Χίος και Λέσβος «κονταροχτυπιούνται» προσφεύγοντας μάλιστα στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Γονείς 11 μαθητών της Χίου, που συμμετείχαν στις τελευταίες εισαγωγικές πανελλαδικές εξετάσεις, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας καθώς θεωρούν ότι η μοριοδότηση που αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας είναι προνομιακή και χαριστική για τους μαθητές της Λέσβου (εκτός αυτών από τη Βρίσα) έναντι των μαθητών της Χίου, κάτι που δεν μπορεί, υπογραμμίζουν, να δικαιολογηθεί σε καμία περίπτωση από τις περιστάσεις, ούτε συνδέεται με αξιολογικά κριτήρια.
Όπως αναφέρουν στην προσφυγή τους, με την οποία στρέφονται κατά της υπουργικής απόφασης για τη μοριοδότηση, η διαφοροποίηση μεταξύ των μαθητών των δύο νησιών είναι αντισυνταγματική και αντίθετη στην αρχή της ισότητας και της αξιοκρατίας.
Υπενθυμίζεται ότι με την επίμαχη υπουργική απόφαση καθορίστηκε ειδικό καθεστώς ποσοστού επιπλέον του αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ για τους υποψηφίους της Λέσβου, της Χίου, των Οινουσών και των Ψαρών. Συγκεκριμένα, τα μόρια εισαγωγής των υποψηφίων των νήσων Χίου, Οινουσσών και Ψαρών υπολογίζονται με συντελεστή 1,00 και της Λέσβου με συντελεστή 1,20. Τέλος, τα μόρια εισαγωγής των υποψηφίων της κοινότητας Βρίσας Πολυχνίτου του Δήμου Λέσβου υπολογίζονται με συντελεστή 1,40.