Το πρώτο ρήγμα στη μείωση μισθών που επιβάλλει η πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που αφορά στις εταιρείες του Δημοσίου που μεταφέρθηκαν στο Ταμείο Αποκρατικοποίησης, προκαλεί η απόφαση δικαστηρίου της Λαμίας.
Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, ζητώντας τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων, πέτυχαν χθες να πάρουν προσωρινή διαταγή, μέχρις ότου συζητηθούν τα ασφαλιστικά μέτρα, η συζήτηση των οποίων έχει προσδιοριστεί για τις 16 Φεβρουαρίου του 2012.
Σύμφωνα με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που έχει τεθεί σε εφαρμογή από τις 16 Δεκεμβρίου του 2011, η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ, αλλά και οι υπόλοιπες διοικήσεις των εταιρειών των οποίων οι μετοχές έχουν μεταφερθεί στο Ταμείο Αποκρατικοποίησης οφείλουν να προχωρήσουν σε μείωση των μισθών κατά 25%, αναδρομικά από την 1η Νοεμβρίου του 2011, ενώ οι μειώσεις να επεκταθούν και το 2013, φτάνοντας συνολικά το 35%.
Πριν από λίγα εικοσιτετράωρα, η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ ανακοίνωσε οριζόντια περικοπή μισθών σε όλους τους εργαζομένους κατά 25%, από την 1η Νοεμβρίου του 2011, γεγονός που συνάντησε την αντίδρασή τους.
Ήδη, το σωματείο των εργαζομένων κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα, σύμφωνα με τα οποία ζητεί να μην εφαρμοστεί η οριζόντια περικοπή κατά 25%, όπως προβλέπει η νομοθεσία, καθώς μειώνεται δραματικά ο μισθός τους.
«Η μείωση των μισθών κατά 25% με οριζόντιες περικοπές στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, προκαλεί τεράστια βλάβη και θέτει ζήτημα επιβίωσης των εργαζομένων» υπογραμμίζει ο δικηγόρος του Σωματείου των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, Στάθης Παπαευθυμίου, που κατέθεσε την αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων.
«Υπάρχουν και σήμερα σύγχρονοι Τερτσέτηδες και Πολυζωίδηδες. Η Δικαιοσύνη είναι το μοναδικό από τα στηρίγματα που απέμειναν στον εργάτη» επισημαίνει ο πρόεδρος των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ Σπύρος Γκριτζάπης, έπειτα από αυτή την εξέλιξη που είναι η πρώτη που καταγράφεται σε παρόμοιο επίπεδο σε όλη τη χώρα, μετά την εφαρμογή του νομοθετικού διατάγματος.
Οι εργαζόμενοι, από την πλευρά τους, τονίζουν πως υπάρχει δυνατότητα μείωσης του μισθολογικού κόστους χωρίς να αγγίξουν τους μισθούς. Προτείνουν τη μείωση των υπερωριών στις πλέον απαραίτητες και αναγκαίες, «ώστε να σταματήσουν τα πρόστιμα της Επιθεώρησης Εργασίας», όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν, ενώ παράλληλα προσθέτουν ότι μπορεί να μειωθεί το κόστος με κατάργηση των αυτοκινήτων και περικοπές στην κατανάλωση καυσίμων, καρτών και κινητών τηλεφώνων των διευθυντικών στελεχών.
Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος