Τον γύρο του κόσμου κάνουν φωτογραφίες από το λιμάνι του Βόλου με τα δεκάδες νεκρά ψάρια να επιπλέουν στο νερό. Διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης δημοσιεύουν εικόνες με το αποκρουστικό θέαμα στο κέντρο της πόλης τις οποίες συνοδεύουν με κείμενα στα οποία εξηγούν το φαινόμενο και μεταφέρουν την αγανάκτηση των κατοίκων.
Συγκεκριμένα, ο Guardian σε σχετικό δημοσίευμα με τίτλο «Τουριστικό λιμάνι της Ελλάδας πλημμυρίζει με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρά ψάρια» μιλά για την την αγωνία των επιχειρηματιών εστίασης της περιοχής.
Greece tourist port flooded with hundreds of thousands of dead fish https://t.co/3XS09OGJZl
— Guardian Environment (@guardianeco) August 29, 2024
«Χιλιάδες νεκρά ψάρια καλύπτουν λιμάνι στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος ενός βίντεο στον ιστότοπο του BBC, ενώ και το βρετανικό Channel 4 κάλυψε το σπάνιο φαινόμενο που προκλήθηκε από τις εκτεταμένες πλημμύρες στη χώρα μας.
Hundreds of thousands of dead fish have poured into the port of Volos, in Greece. Authorities believe flooding could be behind the incident. pic.twitter.com/DsDatFKb1A
— Channel 4 News (@Channel4News) August 28, 2024
Παράλληλα, το Γαλλικό Πρακτορείο, δημοσίευσε φωτογραφίες από το λιμάνι του Βόλου και αναφέρθηκε στον «αγώνα δρόμου» των Αρχών για να επιλύσουν το πρόβλημα.
«Ελληνικό λιμάνι αντιμετωπίζει πλημμύρα νεκρών ψαριών. Μόνο σε μία ημέρα, οι Αρχές απομάκρυναν 57 τόνους νεκρών ψαριών που ξεβράστηκαν σε παραλίες κοντά στον Βόλο. Η προσπάθεια καθαρισμού αναμένεται να διαρκέσει ημέρες», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Greek port grapples with flood of dead fish.
On one day alone, authorities removed 57 tons of the dead fish washed up on beaches near Volos. The cleanup effort is expected to take dayshttps://t.co/EUDn1IBKxj pic.twitter.com/xTqAusZY48
— AFP News Agency (@AFP) August 29, 2024
Με το φαινόμενο των νεκρών ψαριών ασχολήθηκαν επίσης το Reuters, η Independent, η Deutsche Welle και η Il Messagero, που κάνει λόγο για «οικολογική κατατροφή».
«Αυτό το λιμάνι στην Ελλάδα παλεύει με μια κουβέρτα από νεκρά ψάρια. Οι ντόπιοι ανησυχούν ότι τα ψάρια θα καταστρέψουν τα οικοσυστήματα και θα βλάψουν τις επιχειρήσεις», γράφει η Deutsche Welle.
This port in Greece is battling with a blanket of dead fish. Locals are worried the fish will damage ecosystems and hurt businesses. pic.twitter.com/r7oOk72Q6Y
— DW News (@dwnews) August 29, 2024
Race to stop river of dead fish as stench hits popular Greek tourist spot https://t.co/SRHs1G5uKm pic.twitter.com/pAtVhhJ8DW
— The Independent (@Independent) August 29, 2024
Conmoción en Volos #Grecia por un inusitado desastre ecológico.
Las autoridades han recogido del mar más de 50 toneladas de peces de agua dulce muertos. pic.twitter.com/6J8m1r2zUF
— Noticias CMM (@CMM_noticias) August 28, 2024
Grèce : nouvelle catastrophe écologique au golfe de Volos, envahi par des poissons morts https://t.co/lMaDqYwL43
— RTBF info (@RTBFinfo) August 28, 2024
Yunanistan’ın Volos sahilinde binlerce ölü balık tartışma yarattı.https://t.co/bMVVMfbhQF pic.twitter.com/maMK6Sgbcd
— F5Haber 🇹🇷 (@f5haber) August 27, 2024
«Μπαλάκι» οι ευθύνες μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας
Και ενώ η εισαγγελική έρευνα για την περιβαλλοντική καταστροφή στον Παγασητικό είναι σε εξέλιξη, Δήμος και Περιφέρεια επιρρίπτουν ο ένας στον άλλον τις ευθύνες για το πώς οδηγήθηκε η πόλη του Βόλου σε αυτήν την κατάσταση.
Ο Αχιλλέας Μπέος κατήγγειλε ότι εργολάβος έθαψε νεκρά ψάρια μέσα στον χείμαρρο του Ξηριά κατ΄εντολή του περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα και των στελεχών της Περιφέρειας.
Ο εργολάβος και ο χειριστής του μηχανήματος οδηγήθηκαν στο ΑΤ για παροχή εξηγήσεων, όμως, όπως αναφέρουν τοπικά ΜΜΕ δεν υπάρχουν στοιχεία για να κατατεθεί μήνυση.
Μετά την καταγγελία του δημάρχου Βόλου, η ιστοσελίδα gegonotanews, επικοινώνησε με τον περιφερειάρχη, ο οποίος αρνήθηκε ότι δόθηκε εντολή από τον ίδιο για την ταφή των ψαριών μέσα στον χείμαρρο και άφησε υπαινιγμούς για προβοκάτσια από τον Αχιλλέα Μπέο.
Η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Άννα Μαρία Παπαδημητρίου, κατόπιν επικοινωνίας με τον κ. Κουρέτα, κάλεσε τον εργολάβο της Περιφέρειας να ενημερώσει για το τι ακριβώς συνέβη. Πάντως, η ίδια επισήμανε για μια ακόμη φορά ότι τα νεκρά ψάρια που μαζεύονται από την θάλασσα και τον Ξηριά, μεταφέρονται στην προβλήτα 1 του λιμανιού στην Μπουρμπουλήθρα, όπου φορτώνονται σε κοντέϊνερ και οδηγούνται στην εταιρεία ΛΑΒΥΣ της Λάρισας για καύση.
Μήνυση κατά παντός υπευθύνου θα καταθέσει η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας
Την ίδια ώρα, μήνυση κατά παντός υπευθύνου ετοιμάζεται να καταθέσει η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας καθώς και αγωγή για δυσφήμηση της περιοχής από το φαινόμενο των νεκρών ψαριών στον Παγασητικό. Όπως έχουν καταγγείλει οι επιχειρηματίες κάθε κλάδου, το αποκρουστικό θέαμα στην παραλία του Βόλου που συνοδεύεται από μια έντονη δυσοσμία, βλάπτει τον τουρισμό της περιοχής και έχει συνεπακόλουθες αρνητικές επιπτώσεις στην λειτουργία των καταστημάτων τους.
Η ανακοίνωση της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας:
«Η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας από την πρώτη στιγμή σήμανε συναγερμό για την καταστροφή που απειλεί τον Παγασητικό μετά τις πλημμύρες του Daniel και Elias. Τον τελευταίο καιρό το θέμα πήρε τεράστιες διαστάσεις. Γίναμε όλοι μάρτυρες μιας ανυπολόγιστης μακάβριας εικόνας των νεκρών ψαριών κατά μήκος των παραλιών της Μαγνησίας.
Ζητήσαμε με επιστολές μας, αλλά πριν από αυτές και με άμεσες τηλεφωνικές επικοινωνίες μαζί με τον πρόεδρο του Επιμελητήριου να διερευνηθεί το θέμα. Οχι άμεσα αλλά «χθες», γιατί επηρεάζει καθοριστικά την πορεία του τουρισμού στην περιοχή μας. Ζητήσαμε από τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου τα νεκρά ψάρια και τα φερτά υλικά να συλλεχθούν το γρηγορότερο δυνατό. Η απάντησή του ήταν ότι έχουν γίνει συνεννοήσεις εκ μέρους του ΟΛΒ, με τους αρμόδιους Φορείς, προκειμένου το φαινόμενο να αντιμετωπιστεί, ενώ έχει ενταθεί και ο ρυθμός καθαρισμού. Το αφήνουμε στην κρίση σας.
Δεν γίνεται για μια ακόμη φορά να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο τέτοιες αποκρουστικές εικόνες από τη Μαγνησία μας και ξανά και ξανά να γινόμαστε θύματα μιας ανυπολόγιστης δυσφήμησης της περιοχής μας. Ως αποτέλεσμα, είμαστε αναγκασμένοι και διερευνούμε με τους νομικούς το θέμα της μήνυσης κατά παντός υπευθύνου καθώς και της αγωγής για την ολική δυσφήμηση της περιοχής.
Μετά από έρευνα που κάναμε γι’ αυτό το θέμα, η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας είναι ο φορέας που ζήτησε από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και πρότεινε να κλείσει το φράγμα οριστικά (μιας και η υπουργική απόφαση που υπάρχει κάνει σαφές ότι το φράγμα ανοίγει μόνο σε έκτακτη ανάγκη) μέσα σε ένα «μουδιασμένο» κλίμα Μπροστά σε αυτή την κατάσταση. Η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας συντάσσεται με όλους τους φορείς που αντιδρούν και εκφράζουν την μαζική αγανάκτησή τους όπως το Επιμελητήριο Μαγνησίας,η Ένωση της Εστίασης και άλλοι επαγγελματικοί φορείς για την υπόθεση των νεκρών ψαριών που μέρες τώρα βρίσκονται στην επιφάνεια του Παγασητικού κόλπου, δυσφημίζοντας την περιοχή ανά το Πανελλήνιο. Αυτό το φαινόμενο θα βάλει την «ταφόπλακα» του τουρισμού, εάν δεν υπάρξουν συλλογικές και άμεσες ενέργειες.
Θεωρούμε θετική την εξέλιξη με την οποία η Περιφέρεια μετά από την έκτακτη σύσκεψη υιοθέτησε την πρότασή μας να κλείσει το θυρόφραγμα.
Πρέπει να μπει ένα οριστικό τέλος σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργεί αγωνία και θλίψη όχι μόνο στα μέλη μας και στους επισκέπτες μας αλλά και στους κατοίκους της Μαγνησίας.
Δεν κρίνεται μόνο το μέλλον του Παγασητικού και του οικοσυστήματός του. Κρίνεται το μέλλον της Μαγνησίας και της Θεσσαλίας.
Επαναλαμβάνουμε ότι επιφυλασσόμαστε κάθε νομίμου δικαιώματός μας».