«Προσωρινός» ήταν, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Κωνσταντίνο Μενουδάκο ο χαρακτήρας της γνωμοδότησης του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με την οποία «μπλοκάρει» η μετεγκατάσταση του ναυτικού οχυρού στην Κασσιώπη της Κέρκυρας που έχει ήδη μεταβιβαστεί στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, με βάση τις επιταγές του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
Ο κ. Μενουδάκος σε μία από τις σπάνιες δημόσιες ανακοινώσεις του για εκκρεμή θέματα στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο προχώρησε σε διευκρινίσεις σχετικά με την απόφαση του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ που έκρινε ως μη νόμιμο το σκέλος του σχετικού προεδρικού διατάγματος για την κατάργηση του ναυτικού οχυρού στην Κασσιώπη και τη μεταφορά του σε νέα θέση.
Όπως τονίζει στην ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, πρόκειται για μη γνωμοδότηση με προσωρινό χαρακτήρα και δεν αφορά τη νομιμότητα της αξιοποίησης της περιοχής της Κασσιώπης σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Επειδή, μερίδα του τύπου συνεχίζει να παρουσιάζει με ανακρίβειες το περιεχόμενο του 52/2013 πρακτικού επεξεργασίας του Ε’ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας επί του σχεδίου διατάγματος, που αφορά τη μετακίνηση του Ναυτικού Οχυρού Αγίου Στεφάνου στην περιοχή της Κασσιόπης της Κέρκυρας, με συνέπεια να εξάγονται εσφαλμένα συμπεράσματα, είναι αναγκαίο να γίνουν οι ακόλουθες διευκρινήσεις.
»1. Το Δικαστήριο δεν υπεισήλθε σε ζητήματα που άπτονται της κρίσης των αρμοδίων οργάνων του Πολεμικού Ναυτικού και δεν υποκατέστησε το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο (ΑΝΣ) στην ουσιαστική κρίση του ως προς την επιλογή της θέσης για την μετακίνηση του Οχυρού, καθώς δεν έκρινε αν η νέα θέση είναι ή δεν είναι κατάλληλη για την εξυπηρέτηση των αναγκών του.
»2. Το σχέδιο του προεδρικού διατάγματος κρίθηκε προσωρινά μη νόμιμο, διότι το ΑΝΣ κατά την έκδοση της 182/30.11.2012 γνωμοδότησής του δεν είχε αποφανθεί για την ακριβή νέα θέση του Οχυρού, αλλά ανέθετε τον καθορισμό της στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Για το λόγο αυτόν, το Δικαστήριο ανέπεμψε το σχέδιο στη Διοίκηση προκειμένου το αρμόδιο όργανο του Πολεμικού Ναυτικού, δηλαδή το ΑΝΣ, να ασκήσει την πλήρη αρμοδιότητά του.
»3. Το Δικαστήριο δεν έκρινε ούτε, άλλωστε, είχε τη δυνατότητα να εξετάσει με το συγκεκριμένο πρακτικό του τη νομιμότητα της αξιοποίησης της περιοχής της Κασσιόπης, αφού το ζήτημα αυτό δεν ήταν αντικείμενο του σχεδίου προεδρικού διατάγματος, για το οποίο γνωμοδότησε με το πρακτικό αυτό».
Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά